Ο εορτασμός του 1821 από τους Χιώτες της Αμερικής

Τετ, 09/06/2021 - 06:12

Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η Χιακή Ομοσπονδία, ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής» και τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά συνδιοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021, στις 9:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος, 2:00 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής Η.Π.Α.

Θέματα των εισηγήσεων:
 

Tίτλος: 1822. Οι Σφαγές της Χίου. Ένας πολυάνθρωπος τόπος θυσία στο βωμό της ελευθερίας.
Εισηγήτρια: Αθηνά Κ.Ζαχαρού-Λουτράρη, Δρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ
 

Tίτλος: Η Ναυτιλία και οι ναυτικοί αγώνες στην Χίο κατά την Εθνεγερσία.
Εισηγήτρια: Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Δρ Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ
 

Tίτλος: Αλληλογραφία Κοραή- Jefferson. Η Σχολή της Χίου.
Εισηγητής : Κώστας Μερούσης, Φιλόλογος
 

Tίτλος: Κειμήλια της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης «Κοραής» που συνδέονται με την Επανάσταση.
Εισηγήτρια: Άννα Χαζίρη, Βιβλιοθηκονόμος Π. Ε. - Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Χίου ΚΟΡΑΗΣ.

«Η Εθνική Κληρονομιά του 1821, δύο αιώνες μετά την Επανάσταση, παραμένει ισχυρή- όπως αναφέρει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου- και οι βασικές αξίες και αρχές του Συνταγματισμού έχουν μετουσιωθεί σε δημοκρατικό μας βίωμα.

Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι εμπεδωμένα στη συνείδηση όλων μας».
Συμβολική είναι η χρονιά εφέτος για την Ελλάδα μας, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης για την απόκτηση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους.

Σεβόμαστε την ιστορία μας, οραματιζόμαστε το μέλλον μας και συνεχίζουμε με τις ίδιες αρετές και τις ίδιες αξίες, αυτές που κληρονομήσαμε από τους ένδοξους προγόνους μας! Δυνατοί κρίκοι της ζωής στο αφήγημα της ιστορίας!
Προσκαλούμε όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται να συμμετάσχουν με διαδικτυακή παρουσία στην παραπάνω πολιτιστική εκδήλωση.

Σύνδεσμος πρόσβασης - Link to join: https://goarch.zoom.us/j/94056149461?pwd=UU45YjYvVVFsOVZIcXMwc01qMnMyUT09
Passcode: 505301

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε: στο γραφείο της Χιακής Ομοσπονδίας, τηλέφωνο (718)204-2550 ή στο Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη στο email: Akoularmanis@goarch.org

Σχετικά Άρθρα