Απίστευτο αντίδωρο – Ανταποδοτική η αγάπη των Χιωτών της Αμερικής

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 15/05/2023 - 18:55

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι προετοιμασίες για την απονομή του 3ου Ιόνιου Βραβείου της Χιακής Ομοσπονδίας έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία. Η απόφαση της ηγεσίας της να απονείμει το εν λόγω βραβείο στον μεγαλύτερο φιλέλληνα όλων των εποχών, στον ομοσπονδιακό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των στελεχών και των Χιωτών της Αμμερικής και το βράδυ του Σαββάτου, 20ής Μαΐου 2023 όλοι οι δρόμοι θα οδηγήσουν στο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ όπου θα λάβει χώρα η τελετή.

Η απόφασή τους έχει προκαλέσει την ευαρέσκεια των συμπατριωτών τους στην μυροβόλο Χίο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Αληθεια TV» την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την νέα του εκπομπή «Μια Σταγόνα Ιστορίας», η οποία αναφέρεται στην τελετή απονομής του Ομήρειου Βραβείου του έτους 1997 στον φιλέλληνα ομοσπονδιακού βουλευτή Gary Leonard Ackerman, στο συνέδριο των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων και στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο νησί των δακρύων και των ονείρων, όπως είθισται να αποκαλούμε το Ellis Aϊλαντ.

Παρακολουθώντας το προσεκτικά αισθάνθηκα δέος και συνάμα ικανοποίηση διότι ξύπνησαν οι μνήμες μου από εκείνες τις ηρωικές ημέρες. Η απόφαση του Γιάννη Τζούμα να προβάλλει αυτά τα γεγονότα όπως τα απαθανάτισε η κάμερα τους και τα κατέγραψαν μαζί με την Ειρήνη Αναγνώστου εξέπληξαν ευχάριστα τους απανταχού Χιώτες.

Η εκπομπή «Μια Σταγόνα Ιστορίας» χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορεί να θεωρηθεί «αντίδωρο» της αγάπης και της προσφοράς των Χιωτών της Αμερικής στην Χίο

Παραθέτουμε το εισαγωγικό κείμενο της εν λόγω εκπομπής:  

Βρισκόμαστε στο 1997 και η “Αλήθεια” σε αποστολή του Γιάννη Τζούμα και της Ειρήνης Αναγνώστου βρέθηκε στην Νέα Υόρκη καλεσμένη της Χιακής Ομοσπονδίας επί Προεδρίας του Μεστούση Γιώργη Αλμυρούδη.

Στα γραφεία της Χιακής Ομοσπονδίας στο «Χιακό σπίτι» στην Αστόρια έγινε η 44η Χιακή συνάντηση των Σωματείων της Αμερικής.

Απονεμήθηκε σ’ αυτήν ο Ομήρειο βραβείο, χόρεψαν χορευτικά συγκροτήματα.

Ακολούθησε ρεπορτάζ στο νησί Έλις Άϊλαντ εκεί που γίνονταν η υποδοχή, στην ουσία χώρος Καραντίνας των μεταναστών από το 1892 έως το 1954. Από εκεί πέρασαν 12 εκατ. μετανάστες, ανάμεσα τους και 245.000 έλληνες.

Ξεναγοί μας στην περιήγηση στο Μουσείο αυτό ήταν ο Αλέκος Ντούλης και η Φιλιώ Αλμυρούδη.

Ακολούθησε ένα συγκινητικό μνημόσυνο, όπου θα δούμε ότι ο Πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας έκανε και τον ψάλτη, ενώ βραβεύτηκαν πέντε πρωτοπόροι Ομογενείς μεγάλης ηλικίας.

Ακολούθησαν συνεντεύξεις από τους Ομογενείς αυτούς ενώ μιλάει και ο Δικηγόρος κος Πέρυ Σφήκας ο πρώτος Χιώτης πολιτειακός γερουσιαστής του Μέριλαντ.

Παρατηρήστε πλάνα των Δίδυμων Πύργων, «χαμένων» στα σύννεφά αλλά τότε στη θέση τους, καθώς και έναν πλανόδιο βιολιτζή, που παίζει στους Ομογενείς τον Εθνικό μας ύμνο.

Πηγή: anamniseis.net.

 

mia_stagona_istorias_-_epeisodio_8_030523

Σχετικά Άρθρα