Χίος, Πέμπτη 2 Ιουλίου

Λαμπρινή Κάμπουρα, από τη Χίο στην Αμερική παίζοντας κανονάκι

Τετ, 11/12/2019 - 16:10

 Την συνάντησα στους διαδρόμους του ελληνικού σχολείου Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας στην Αστόρια. Κρατούσε αγκαλιά ένα τεράστιο ξύλινο όργανο με πολλές χορδές. Η Λαμπρινή Κάμπουρα από τη Χίο μετανάστευσε στην Αμερική μόλις πριν δύο μήνες. Είναι μια από τις ελάχιστες οργανοπαίκτριες που παίζουν το κανονάκι, ένα παραδοσιακό νυκτό όργανο, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τον κανόνα, το πειραματικό μονόχορδο του Πυθαγόρα.

Η Λαμπρινή βρέθηκε στο σχολείο για να συμμετάσχει στις πρόβες για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Σε ένα μικρό διάλειμμα που έκανε, δέχθηκε να με ξεναγήσει στην ξεχωριστή μουσική της και να μου μιλήσει για το σπάνιο αυτό όργανο που διάλεξε.
«Το κανονάκι είναι ασυγκέραστο όργανο, δηλαδή είναι όπως το ούτι και το βιολί που δεν έχουν τάστα. Εχει μανταλάκια και τα κουνάς για να έχεις τα μικρότερα διαστήματα. Για παράδειγμα για το ένα μαύρο πλήκτρο του πιάνου εγώ έχω πολλά μανταλάκια. Σπούδασα στο τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής στο πανεπιστήμιο της Αρτας. Το κανονάκι το επέλεξα στη σχολή. Ημουν ανάμεσα σε αυτό και στο σαντούρι. Είναι ένα δύσκολο όργανο αλλά πολύ ωραίο με γλυκό ήχο».

Φοράει δαχτυλίδια και πένες στους δείκτες και αρχίζει να παίζει παραδοσιακά τραγούδια. «Με το κανονάκι παίζω συνήθως ακούσματα από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Στη Χίο έπαιζα και νησιώτικα. Είχα δική μου ορχήστρα και έπαιζα σε εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς. Από μικρή χόρευα και τραγουδούσα ενώ παρακολούθησε μαθήματα αρμόνιο και βιολί», είπε.

Η Χιώτισσα οργανοπαίκτρια είναι η πρώτη μουσικός που έφερε στη Χίο το κανονάκι. Δίδαξε για τρία χρόνια στο μουσικό σχολείο της Χίου ενώ είχε ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Οπως ανέφερε, «το 2012 όταν αποφοίτησα ήμουν η πρώτη που έφερε κανονάκι στη Χίο. Μάλιστα απέκτησα και μαθητές εκ των οποίων ο ένας σήμερα παίζει ενεργά σε μια ορχήστρα».

Τον Σεπτέμβριο η Λαμπρινή ήρθε στη Νέα Υόρκη στον σύζυγό της που βρίσκεται εδώ τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται να εμφανιστεί σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με τη χορωδία του Δημήτρη Κεχαγιά ενώ θα συμμετάσχει στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας καθώς και σε γλέντια συλλόγων.

 

Αναδημοσίευση από τον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης - φωτογραφία Ε.Κ/Ματίνα Δεμελή

Σχετικά Άρθρα

Πληροφορίες για τη διαδικασία μετά από μήνυμα στο info@republicansoverseas.gr
Δευ, 18/05/2020 - 15:42
Ηχητικό απόσπασμα:

Κάθε Αμερικανός πολίτης που βρίσκεται στην Ελλάδα δικαιούται το βοήθημα των 1.200 δολαρίων, διευκρίνισε το πρωί από το Ράδιο «Αλήθεια» ο πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ιωνάθαν Κωνσταντίνου.

Ο κος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε αναλυτικά στις κατηγορίες των δικαιούχων σημειώνοντας καταρχήν ότι όσοι είναι συνταξιούχοι του αμερικανού δημοσίου δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα και τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.

Οι υπόλοιποι που έχουν αμερικανικοί υπηκοότητα και έχουν social security number θα κάνουν μια απλή αίτηση – γνωστοποίηση στην αμερικανική εφορία ότι δεν χρειάζεται να κάνουν  φορολογική δήλωση στην Αμερική και θα τους ταχυδρομηθεί στη δ/νση, που θα υποδείξουν, μια επιταγή 1.200 δολαρίων προσαυξανόμενη για κάθε ανήλικο τέκνο – έως 18- κατά 500.

Οσοι δεν έχουν social security number μπορούν να το εκδώσουν θα λάβουν οδηγίες για το πως μπορεί να γίνει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι όσοι χρειάζονται πληροφορίες για τη διαδικασία μπορούν να στείλουν μήνυμα με όνομα και τηλέφωνο στο  info@republicansoverseas.gr  και θα ενημερωθούν για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.

Ακολουθεί σχετική έγγραφη αναφορά του κου Κωνσταντίνου:

"Πριν μερικές εβδομάδες ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε Νόμο με τον οποίο κάθε Αμερικανός πολίτης, όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο, όσο καιρό και αν λείπει από τις ΗΠΑ, δικαιούται 1200 δολάρια ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, προσαυξανόμενη κατά 500 δολάρια για κάθε ανήλικο παιδί του Αμερικανό υπήκοο.

Στις 22 Απριλίου, βλέποντας ότι ελάχιστοι Ελληνο-Αμερικανοί γνώριζαν αυτή την παροχή, εκδώσαμε δελτίο Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ, ενημερώνοντας τους 180.000 περίπου δικαιούχους που κατοικούν στην Ελλάδα, ότι δικαιούνται αυτό το επίδομα, το οποίο πιθανόν και να επαναληφθεί τον επόμενο μήνα.

Οι μόνοι που θα το λάβουν χωρίς καμία αίτηση, είναι όσοι ήδη λαμβάνουν άλλα βοηθήματα από το Αμερικανικό Δημόσιο, στους οποίους θα πιστωθεί το βοήθημα Τραμπ μαζί με την πληρωμή του Ιουνίου.

Οι υπόλοιποι, άσχετα αν έχουν λείψει πολύ καιρό από τις ΗΠΑ, άσχετα αν έχουν ληγμένα διαβατήρια η αν δεν κάνουν φορολογική δήλωση στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ το επίδομα και ήδη σαν γραφείο βοηθείας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ έχουμε παράσχει τεχνική συνδρομή σε πάνω από 9000 περιπτώσεις δικαιούχων διπλής υπηκοότητας που ήδη ολοκληρώσανε μια πολύ σύντομη και εύκολη ηλεκτρονική αίτηση και θα λάβουν το βοήθημα τον Ιούνιο με επιταγές που θα ταχυδρομηθούν από το Αμερικανικό Δημόσιο. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα δυστυχώς είναι κλειστή, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν διαθέτει φορολογικό τμήμα για παροχή πληροφοριών ή υποστήριξης για το βοήθημα Τραμπ όπως και η ίδια σε ανακοίνωσή της αναφέρει.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 δικαιούχοι του βοηθήματος που δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να το αποκτήσουν και για αυτό τον λόγο απευθυνόμαστε εκ νέου στα ΜΜΕ ώστε να γίνει ένα νέο κάλεσμα και σε αυτούς για να αιτηθούν το βοήθημα και να το εισπράξουν γρήγορα.

Τη δύσκολη αυτή εποχή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το κονδύλιο που μπορούν συνολικά να εισπράξουν οι Έλληνες πολίτες από το βοήθημα Τραμπ ανέρχεται χονδρικά στο συνολικό ποσό των 250.000.000 ευρώ, χρήματα που θα μπουν στην πραγματική οικονομία άμεσα, μέσα στον Ιούνιο, πιθανότατα δε για τον Ιούλιο θα υπάρξουν άλλα 250.000.000 ευρώ, δηλαδή μισό δισεκατομμύριο ευρώ με την δεύτερη δόση του βοηθήματος Τραμπ που αναμένουμε να ανακοινωθεί σύντομα.

Η άμεση οικονομική βοήθεια αυτή από τον Πρόεδρο Τραμπ, θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά κυρίως για την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν μια άμεση οικονομική βοήθεια προς την πραγματική οικονομία χωρίς όρους η υποχρέωση επιστροφής σε δανειστές.

Καλούμε όλους, Πολιτεία, ΜΜΕ, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, να γνωστοποιήσουν την ύπαρξη του βοηθήματος έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα δολάριο από την Αμερικανική αυτή βοήθεια, την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον ζοφερές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του ιού της Γουχάν.

Για να λάβουν το βοήθημα όσοι δεν λαμβάνουν ήδη σύνταξη από ΗΠΑ, όλο και όλο που έχουν να κάνουν είναι να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Κέντρο Βοηθείας του κόμματος στην διεύθυνση info@republicansoverseas.gr με τίτλο «ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΡΑΜΠ» και κείμενο μόνο το όνομά τους και ένα τηλέφωνο και θα λάβουν ταχύτατα αναλυτικές οδηγίες και τεχνική υποστήριξη για την εύκολη και γρήγορη απόκτηση του βοηθήματος Τραμπ χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση προς το Γραφείο Βοηθείας μας.

Jonathan Κωνσταντίνου,

Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ

 

Site: www.republicansoverseas.gr

Site: http://republicansabroad.gr/

News Site: https://eastmednews.org/

Facebook: Republicans Overseas Hellenic Chapter"