«Mουσικές Μνήμες των Καρδαμύλων»

ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ ΟΜΙΛΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παρ, 17/04/2015 - 18:55

Εξαιρετικοί μουσικοί και σπάνιο αρχειακό υλικό πλαισιώνουν την εκδήλωση «Mουσικές Μνήμες των Καρδαμύλων» που διοργανώνει την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, στις 20:00, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά, στην Ακτή Μικρολίμανου, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων Χίου (Φ.Ο.Κ.).

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της συλλογής τραγουδιών από τη μουσική παράδοση των Καρδαμύλων, του μεγαλύτερου χωριού του Βορειοανατολικού τμήματος της Χίου, γνωστού από την αρχαιότητα για τη ναυτική του παράδοση, με αφορμή το διπλό CD που έχει εκδώσει ο Φ.Ο.Κ. με τη συνεργασία του καπετάνιου Χρήστου Γ. Μιχαλιού. Πλούσιο λαογραφικό υλικό συγκεντρωμένο στο βιβλίο του " Τα Καρδάμυλα ανά τους αιώνες" συμβάλλει στη διάσωση της λαϊκής μουσικής παράδοσης του τόπου.

Θα προβληθεί υλικό από την παραμονή του Γάλλου περιηγητή Hubert Pernot στα Καρδάμυλα το 1899. Επίσης θα ακουστούν συνεντεύξεις από κατοίκους του χωριού, ηχογραφημένα τραγούδια βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα και θα προβληθούν παλιές φωτογραφίες από γλέντια και στιγμές μουσικής έκφρασης στο χωριό.

Η μελωδική διαδρομή ξεκινά από τα παλαιότερα ακριτικά τραγούδια όπως η «Ανδρειωμένη Λυγερή» και «Το Κάστρο της Ωριάς» με μεσαιωνικές απαρχές. Ακολουθούν τραγούδια κοινωνικά, ερωτικά, όπως "Η Σούσα", και της ξενιτιάς, που προσθέτουν τους καθημερινούς καημούς και λαχτάρες της Καρδαμυλίτικης ψυχής με μια παράδοση αυθεντικών λαϊκών στίχων.

Οι μουσικές επιλογές, οι γλαφυρές καταγραφές και το οπτικό υλικό θα δώσουν την ευκαιρία στους παρευρισκομένους να ταξιδέψουν στο χρόνο και στο νησιώτικο τοπίο, στις γειτονιές, να διασκεδάσουν και να αναβιώσουν αλλά και να γνωρίσουν τοπικά έθιμα και παραδόσεις.

Χαρακτηριστικά τραγούδια θα αποδώσουν ζωντανά οι γνωστοί Χιώτες μουσικοί Μάρκελλος Πούπαλος στο λαούτο, Σταμάτης Πούπαλος στο βιολί, Μανώλης Στάθης στο μπουζούκι,

Σωκράτης Γανιάρης, στα κρουστά. Θα τους συνοδεύσει ο δεξιοτέχνης μουσικός Μάνος Κουτσαγγελίδης, στο κανονάκι, ενώ ο Χρήστος Μιχαλιός θα τραγουδήσει a capella με λιτό και αυθεντικό τρόπο. Στην εκδήλωση, όπως και στο cd, συμμετέχει φιλικά και ο Χιώτικης καταγωγής αγαπημένος καλλιτέχνης, Παντελής Θαλασσινός.

Όπως σημειώνεται στο έντυπο υλικό του cd, η συλλογή αυτή «…αφορά κυρίως ιστορικά, κοινωνικά αλλά και ερωτικά τραγούδια που συγκεντρώθηκαν από προσωπικές συνεντεύξεις, αλλά και από γλέντια που γίνονταν με μερακλήδες γλεντοκόπους.

Σκοπός του Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων είναι να καλλιεργήσει και να μεταδώσει συγχρόνως την αγάπη του κόσμου και κυρίως των νέων ανθρώπων για τη διατήρηση του παραδοσιακού μας πολιτισμού, της γλώσσας και των ηθών του τόπου μας. Παράλληλα μέσα στις προσδοκίες του Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων είναι να συμβάλει στην πραγματοποίηση της ενότητας των ανθρώπων η οποία οικοδομείται με πιο σταθερό και στέρεο τρόπο όταν ο καθένας βιώνει καθημερινά τη σχέση του με τον πολιτισμό. Αυτός θα είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λυτρωθεί ο σύγχρονος άνθρωπος από πολλά πνευματικά αδιέξοδα του καιρού μας.»

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:

Κοντού Ειρήνη 6977708051 (Πρόεδρος Φ.Ο.Κ.)

Μάππα Ευαγγελία 6972712684 (Γραμματέας Φ.Ο.Κ.)

Σχετικά Άρθρα