Χίος, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

O Γ. Δανιήλ νέος Πρόεδρος στην Αδελφότητα «Κοραής»

Δελτίο Τύπου
Πέμ, 14/02/2019 - 14:28

Με νέο Πρόεδρο τον επί δύο δεκαετίες Γεν. Γραμματέα, δικηγόρο κ. Γεώργιο Στ. Δανιήλ, ξεκινάει την τριετή διαδρομή της θητείας της η νέα διοίκηση του αρχαιότερου χιακού σωματειακού θεσμού της πρωτεύουσας, της ιδρυθείσας το 1885, Χιακής Αδελφότητος Αττικοβοιωτίας «Ο Κοραής».

Μετά τις αρχαιρεσίες, που διεξήχθησαν στις 3 Φεβρουαρίου, συγκροτήθηκε χθες σε σώμα το εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητος.

Παμψηφεί εξελέγη πρόεδρος ο κ. Γεώργιος Στ. Δανιήλ.

Την θέση του Α’ Αντιπροέδρου ομόφωνα κατέλαβε ο φιλόλογος, τ. Λυκειάρχης και Πρόεδρος του Δρομοκαϊτείου κ. Ισίδωρος Ιωαν. Πρώιος.

Τη θέση της Β’ Αντιπροέδρου διατήρησε η κα Λίλιαν Σιδεράτου-Δρακωνάκη.

Το Συμβούλιο εξέλεξε ακόμη ομόφωνα τον τ. λυκειάρχη και καθηγητή Γεώργιο Ιωάν. Δαμαλά ως Γενικό Γραμματέα, την κα Λίνα Νικ. Σιδεράτου, τοπογράφο-μηχανικό ως Ειδική Γραμματέα και ταμία το νέο μέλος κ. Κυριάκο Τσιπούρα.

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Γεώργιος Στ. Δανιήλ

Α’ Αντιπρόεδρος: Ισίδωρος Ιωάν. Πρώιος

Β’ Αντιπρόεδρος: Λίλιαν Ισιδ. Σιδεράτου-Δρακωνάκη

Γεν. Γραμματεύς: Γεώργιος Ιωάν. Δαμαλάς

Ειδ. Γραμματεύς: Ευαγγελία Νικ. Σιδεράτου

Ταμίας: Ισίδωρος: Κυριάκος Τσιπούρας

Μέλη: Αντώνης Κωνσταντίνου Πιπέρας, Δημήτριος Ελ. Τσιαδής, Ιωάννης Κ. Γκιάλας, Ιωάννα Αποστολή, Ευαγγελία Χρυσικού, Τίνα Σωτ. Τριανταφύλλου, Μαριάνθη Ξύδα, Νικόλαος Παντελούκας και Ελένη Λιναρδή.

Ως πρώτη συμβολική και τιμητική κίνηση ο πρόεδρος εισηγήθηκε την τέλεση μνημοσύνου και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Αδαμάντιου Κοραή, στο Α’ Κοιμητήριο το Σάββατο 6 Απριλίου, επέτειο θανάτου του κορυφαίου Χιώτη Εθνοδιδασκάλου (Παρίσι 1833).

Την επιμνημόσυνη δέηση θα τελέσει στις 11 π.μ. ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και θα προσκληθούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δήμαρχος Αθηναίων και η Πολιτεία.

Επίσης προγραμματίζεται η φιλολογική εκδήλωση μνήμης, για τον αείμνηστο πρόεδρο και καθηγητή, Αντώνιο Ν. Χαροκόπο, άλλες μορφωτικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους,  μουσεία, εκθέσεις κι άλλες πρωτοβουλίες, όπου θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της νέας αίθουσας στην πλατεία Συντάγματος, δωρεά του μεγάτιμου Ευεργέτη του «Κοραή», εφοπλιστή κ. Συμεών Π. Παληού.

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 11/12/2019 - 16:14

 Την συνάντησα στους διαδρόμους του ελληνικού σχολείου Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας στην Αστόρια. Κρατούσε αγκαλιά ένα τεράστιο ξύλινο όργανο με πολλές χορδές. Η Λαμπρινή Κάμπουρα από τη Χίο μετανάστευσε στην Αμερική μόλις πριν δύο μήνες. Είναι μια από τις ελάχιστες οργανοπαίκτριες που παίζουν το κανονάκι, ένα παραδοσιακό νυκτό όργανο, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τον κανόνα, το πειραματικό μονόχορδο του Πυθαγόρα.

Η Λαμπρινή βρέθηκε στο σχολείο για να συμμετάσχει στις πρόβες για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Σε ένα μικρό διάλειμμα που έκανε, δέχθηκε να με ξεναγήσει στην ξεχωριστή μουσική της και να μου μιλήσει για το σπάνιο αυτό όργανο που διάλεξε.
«Το κανονάκι είναι ασυγκέραστο όργανο, δηλαδή είναι όπως το ούτι και το βιολί που δεν έχουν τάστα. Εχει μανταλάκια και τα κουνάς για να έχεις τα μικρότερα διαστήματα. Για παράδειγμα για το ένα μαύρο πλήκτρο του πιάνου εγώ έχω πολλά μανταλάκια. Σπούδασα στο τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής στο πανεπιστήμιο της Αρτας. Το κανονάκι το επέλεξα στη σχολή. Ημουν ανάμεσα σε αυτό και στο σαντούρι. Είναι ένα δύσκολο όργανο αλλά πολύ ωραίο με γλυκό ήχο».

Φοράει δαχτυλίδια και πένες στους δείκτες και αρχίζει να παίζει παραδοσιακά τραγούδια. «Με το κανονάκι παίζω συνήθως ακούσματα από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Στη Χίο έπαιζα και νησιώτικα. Είχα δική μου ορχήστρα και έπαιζα σε εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς. Από μικρή χόρευα και τραγουδούσα ενώ παρακολούθησε μαθήματα αρμόνιο και βιολί», είπε.

Η Χιώτισσα οργανοπαίκτρια είναι η πρώτη μουσικός που έφερε στη Χίο το κανονάκι. Δίδαξε για τρία χρόνια στο μουσικό σχολείο της Χίου ενώ είχε ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Οπως ανέφερε, «το 2012 όταν αποφοίτησα ήμουν η πρώτη που έφερε κανονάκι στη Χίο. Μάλιστα απέκτησα και μαθητές εκ των οποίων ο ένας σήμερα παίζει ενεργά σε μια ορχήστρα».

Τον Σεπτέμβριο η Λαμπρινή ήρθε στη Νέα Υόρκη στον σύζυγό της που βρίσκεται εδώ τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται να εμφανιστεί σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με τη χορωδία του Δημήτρη Κεχαγιά ενώ θα συμμετάσχει στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας καθώς και σε γλέντια συλλόγων.

 

Αναδημοσίευση από τον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης - φωτογραφία Ε.Κ/Ματίνα Δεμελή