Χίος, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Ο Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών» στα Ελευθέρια των Νήσων του Αιγαίου

Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 30/11/2018 - 06:17

Τις θυσίες και τις θρυλικές νίκες των απελευθερωτικών αγώνων του 1912 τίμησαν και φέτος με λαμπρότητα την περασμένη Κυριακή 25 Νοεμβρίου οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι των Νήσων του Βορείου Αιγαίου στον καθιερωμένο εορτασμό, που τελείται κάθε χρόνο στην Αττική.

Συνδιοργανώτριες ήταν οι Ομοσπονδίες των Λημνιακών και των Λεσβιακών Συλλόγων και ως χώρος συγκέντρωσης ορίστηκε η φιλόξενη Εστία των Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη.

Ο εορτασμός εκκίνησε από τον Ιερό Ναό της Αγ. Παρασκευής Ν. Σμύρνης, όπου τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στην οποία παρέστησαν πολλοί Αιγαιοπελαγίτες και κάτοικοι της περιοχής καθώς και οι εκπρόσωποι των Αρχών και των φορέων.

Τον Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών» και το νησί μας εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος κ. Σταύρος Δ. Χατζησταύρου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ι. Ποντικός.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών της Εστίας Ιμβρίων στην οποία ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματείων κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων κ. Λάμπης Κοκκινογούλης.

Εκ μέρους του ΣΦΟ, λόγω απουσίας του Προέδρου στο Λονδίνο, απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος κ. Σταύρος Δ. Χατζησταύρου:

«Αγαπητοί Αιγαιοπελαγίτες

Με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια συμμετέχουμε ως εκπρόσωποι του ιστορικού Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών», που συμπληρώνει τα 90 χρόνια του, στον εορτασμό των φετινών Ελευθερίων και σας καταθέτουμε τις δικές μας ευχές και τα συγχαρητήρια για την απόφασή σας να συγκεντρωθούμε σ’ αυτόν τον χώρο.

 

Στους κρίσιμους καιρούς, που διανύουμε, στις προκλήσεις και στις αναιδείς απαιτήσεις φίλων, συμμάχων και αντιπάλων ο κοινός αυτός εορτασμός στην Εστία των Ιμβρίων, έναν πατριωτικό χώρο μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης και υψηλού συμβολισμού ένα μόνο μήνυμα εκπέμπει:

Το Αιγαίο, η θάλασσα των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, του πολιτισμού και της αλληλεγγύης μας ενώνει όλους εμάς τους νησιώτες στη ρότα της στήριξης και προκοπής των ακριτικών μας νησιών.

Αν απαιτηθεί θα μας βρει και πάλι ενωμένους και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε και την τελευταία βραχονησίδα μας.

Από το νησί της ναυτοσύνης, τις Οινούσσες και ανταποκρινόμενοι στην ετήσια πρόσκληση ευχόμαστε σε όλες τις Ομοσπονδίες και Σωματεία της Αττικής να συνεχίζουμε με αμείωτο πάθος και αγάπη την πολύμορφη και δημιουργική προσφορά στα νησιά μας.

Χρόνια πολλά και Ελεύθερα»!

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προσφωνήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων και Ομοσπονδιών και με προβολή ενδιαφέρουσας ταινίας ιστορικής καταγραφής του Πολεμικού Ναυτικού για τους βαλκανικούς πολέμους και τις νίκες της περιόδου 1912-1918.

Τέλος το χορευτικό συγκρότημα της Ανεμώτιας παρουσίασε τοπικούς χορούς και ακολούθησε κέρασμα με λημνιό κρασί.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Λέσβου ΝΔ τ. Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχ. Αγγελόπουλος, ο εκπρόσωπος του επιχώριου Μητροπολίτη, εκπρόσωποι των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και πολλοί Αιγαιοπελαγίτες.

                                                                                                              Αθήνα 30.11.2018

Ο Πρόεδρος Γ.Δανιήλ και το Δ.Σ. του ΣΦΟ 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 11/12/2019 - 16:14

 Την συνάντησα στους διαδρόμους του ελληνικού σχολείου Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας στην Αστόρια. Κρατούσε αγκαλιά ένα τεράστιο ξύλινο όργανο με πολλές χορδές. Η Λαμπρινή Κάμπουρα από τη Χίο μετανάστευσε στην Αμερική μόλις πριν δύο μήνες. Είναι μια από τις ελάχιστες οργανοπαίκτριες που παίζουν το κανονάκι, ένα παραδοσιακό νυκτό όργανο, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τον κανόνα, το πειραματικό μονόχορδο του Πυθαγόρα.

Η Λαμπρινή βρέθηκε στο σχολείο για να συμμετάσχει στις πρόβες για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Σε ένα μικρό διάλειμμα που έκανε, δέχθηκε να με ξεναγήσει στην ξεχωριστή μουσική της και να μου μιλήσει για το σπάνιο αυτό όργανο που διάλεξε.
«Το κανονάκι είναι ασυγκέραστο όργανο, δηλαδή είναι όπως το ούτι και το βιολί που δεν έχουν τάστα. Εχει μανταλάκια και τα κουνάς για να έχεις τα μικρότερα διαστήματα. Για παράδειγμα για το ένα μαύρο πλήκτρο του πιάνου εγώ έχω πολλά μανταλάκια. Σπούδασα στο τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής στο πανεπιστήμιο της Αρτας. Το κανονάκι το επέλεξα στη σχολή. Ημουν ανάμεσα σε αυτό και στο σαντούρι. Είναι ένα δύσκολο όργανο αλλά πολύ ωραίο με γλυκό ήχο».

Φοράει δαχτυλίδια και πένες στους δείκτες και αρχίζει να παίζει παραδοσιακά τραγούδια. «Με το κανονάκι παίζω συνήθως ακούσματα από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Στη Χίο έπαιζα και νησιώτικα. Είχα δική μου ορχήστρα και έπαιζα σε εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς. Από μικρή χόρευα και τραγουδούσα ενώ παρακολούθησε μαθήματα αρμόνιο και βιολί», είπε.

Η Χιώτισσα οργανοπαίκτρια είναι η πρώτη μουσικός που έφερε στη Χίο το κανονάκι. Δίδαξε για τρία χρόνια στο μουσικό σχολείο της Χίου ενώ είχε ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Οπως ανέφερε, «το 2012 όταν αποφοίτησα ήμουν η πρώτη που έφερε κανονάκι στη Χίο. Μάλιστα απέκτησα και μαθητές εκ των οποίων ο ένας σήμερα παίζει ενεργά σε μια ορχήστρα».

Τον Σεπτέμβριο η Λαμπρινή ήρθε στη Νέα Υόρκη στον σύζυγό της που βρίσκεται εδώ τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται να εμφανιστεί σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με τη χορωδία του Δημήτρη Κεχαγιά ενώ θα συμμετάσχει στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας καθώς και σε γλέντια συλλόγων.

 

Αναδημοσίευση από τον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης - φωτογραφία Ε.Κ/Ματίνα Δεμελή