Πυργούσης με το πιό φωτεινό σπίτι στην Νέα Υόρκη

Δευ, 18/12/2023 - 08:49

Για άλλη μια χρονιά, οι θαυμαστές του εντυπωσιακού ελληνικού χριστουγεννιάτικου σπιτιού στο Μπρούκλιν, απογοητεύτηκαν. Πολλοί είχαν έλθει από μακριά και ενώ ετοιμάζονταν να πάρουν αναμνηστικές φωτογραφίες, τους φώναξε στενοχωρημένος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. «Δυστυχώς, η εταιρεία ετοιμάζεται να μου κόψει το ρεύμα, γιατί έχω απλήρωτο λογαριασμό…». Την ίδια στιγμή, έσβησαν όλα τα φώτα και έμεινε κατασκότεινο το σπίτι.

Φωνές απογοήτευσης ακούστηκαν από το δρόμο. Γρήγορα, όμως, ο Ισίδωρος (Σαμ) Μπιλαρίκης, ιδιοκτήτης του σπιτιού, πάτησε το τηλέφωνό του, η αυτόματη σύνδεση έγινε και ολόκληρο το σπίτι έλαμψε με πολύχρωμα μικρά και μεγάλα φώτα. «Καλές Γιορτές. Και του Χρόνου», ξαναφώναξε γελώντας αυτή τη φορά, ο κ. Μπιλαρίκης, προκαλώντας τα χειροκροτήματα όλων όσων είχαν μαζευτεί απ’ έξω και θαύμαζαν το φαντασμαγορικά διακοσμημένο σπίτι του.

«Το είχαν κάνει κι άλλες χρονιές και είδα στην αρχή την απογοήτευση του κόσμου και αμέσως μετά τη χαρά που ένιωσαν», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Μπιλαρίκης.

Κάτοικοι της Ν. Υόρκης και τουρίστες από άλλες περιοχές που έχουν πάει με πούλμαν, έξω από το χριστουγεννιάτικο σπίτι του Ισίδωρου και της Αννας Μπιλαρίκη, στο Μπρούκλιν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ Κ. ΜΠΕΗ

Το χριστουγεννιάτικο σπίτι του Ισίδωρου και της Αννας Μπιλαρίκη, που βρίσκεται στη διεύθυνση, 7112 14th Ave., μεταξύ 71 και 72 Street, είναι τόσο φημισμένο, ώστε συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες θαυμαστές του.

«Φέτος, έχουμε περισσότερο κόσμο από άλλες χρονιές, αλλά και οι φωτεινές διακοσμήσεις μας είναι περισσότερες και πιο φανταχτερές», είπε ο κ. Μπιλαρίκης. «Εκτός από τους πεζούς, που περνούν από όλες τις γύρω γειτονιές με τα στολισμένα σπίτια, έχουμε Ελληνες και ξένους που έρχονται με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός στο δρόμο. Και, ακόμα, διάφορα αμερικανικά τουριστικά γραφεία στέλνουν μέχρι εμάς, πούλμαν γεμάτα τουρίστες. Μέχρι σήμερα, είχαμε φέτος, κατά μέσο όρο, 10-12 γεμάτα τουρίστες πούλμαν που φτάνουν έξω από το σπίτι μας. Αφού παραταχθούν απ’ έξω, κατεβαίνουν οι τουρίστες, θαυμάζουν τις φωτεινές διακοσμήσεις, φωτογραφίζουν και φωτογραφίζονται και μας δίνουν συγχαρητήρια. Πολλοί ζητούν από εμένα και τη γυναίκα μου, να φωτογραφηθούν μαζί μας».

Ο Ισίδωρος Μπιλαρίκης με τη σύζυγό του, Αννα, σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού τους, που κι αυτό είναι διακοσμημένο στο πνεύμα των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ Κ. ΜΠΕΗ

Εξω από το σπίτι του, ο κ. Μπιλαρίκης έχει τοποθετήσει ένα κουτί και δέχεται εισφορές όσων επιθυμούν, που θα δοθούν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ στο οποίο φιλοξενούνται παιδιά με σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πριν λίγα χρόνια, στις 4:15 τα ξημερώματα τους ξύπνησαν χτυπήματα στην πόρτα. Ηταν 12 ομογενείς από το Μπρούκλιν και τον Καναδά, που φεύγοντας από ένα γάμο, έκαναν ολόκληρο ταξίδι μέσα στη νύχτα για να καμαρώσουν το σπίτι. Αλλά, το βρήκαν σκοτεινό και γι’ αυτό αποφάσισαν να ξυπνήσουν τον κ. Μπιλαρίκη για να ανάψει τα φώτα. «Πριν λίγες μέρες, νωρίς το απόγευμα, ήλθαν συγγενείς ενός φίλου μου που μένουν στην Ελλάδα και με παρακάλεσαν να ανάψω νωρίτερα τα φώτα. Δεν τους χάλασα το χατίρι και έφυγαν ενθουσιασμένοι».

Ο ίδιος υπολογίζει ότι έχει χρησιμοποιήσει φέτος 357.000 περίπου φώτα, μικρά και μεγαλύτερα.

Εξω από το σπίτι ακούγονται από μεγάφωνα τα Κάλαντα και άλλα εορταστικά τραγούδια. Τα προηγούμενα χρόνια η ίδια μουσική μεταδιδόταν σε απόσταση 3-4 οικοδομικών τετραγώνων και ραδιοφωνικώς, με μικρό πομπό και οι επισκέπτες μπορούσαν και την άκουγαν στα αυτοκίνητά τους.

Στο εσωτερικό του σπιτιού, μετά την κεντρική είσοδο, έχει στηθεί ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δένδρο. Μπροστά, το ζεύγος Μπιλαρίκη, μαζί με μερικούς από τους επισκέπτες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ Κ. ΜΠΕΗ

Στην μπροστινή αυλή του σπιτιού, υπάρχει μια κατασκευή προφυλαγμένη με τζάμια, μέσα στην οποία υπάρχουν 300-400 περίπου μικρά σπιτάκια. Μπροστά της ο κ. Μπιλαρίκης έχει βάλει ένα σιντριβάνι, ενώ μια μικρή λιμνούλα δίπλα, είναι γεμάτη από ψάρια.

Στην κορυφή του ψηλού και επιβλητικού σπιτιού του ο κ. Μπιλαρίκης έχει τοποθετήσει μεγάλες πολύχρωμες φωτισμένες βεντάλιες που ανοιγοκλείνουν. Στην ταράτσα, υπάρχει επίσης, ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο, που μαζί με τη βάση φτάνει τα 19 πόδια το οποίο είναι φωταγωγημένο.

Ολοι οι φωτισμοί και η μουσική, λειτουργούν, ρυθμίζονται και ελέγχονται με κομπιούτερ, από τις 4:45 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και θα υπάρχουν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Στολισμένο δεν είναι το σπίτι του ζεύγους Μπιλαρίκη, μόνο απ’ έξω, αλλά και μέσα. Μόλις μπει κανείς εντυπωσιάζεται από ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο, ύψους 12 ποδών, φωταγωγημένο από 21.600 λαμπάκια, που έχει στη βάση του μικρά σπιτάκια, μια χριστουγεννιάτικη φάτνη και ένα τρένο. Τα δύο διπλανά δωμάτια είναι γεμάτα από 600-700 σπιτάκια και μικρά τρένα που κινούνται συνεχώς.

Για το χριστουγεννιάτικο σπίτι του ζεύγους Μπιλαρίκη, έχουν δείξει ενδιαφέρον και τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης. Ηδη, σχετικό ρεπορτάζ έχει παρουσιαστεί από αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια. Πριν χρόνια, πάρθηκαν εικόνες από την τηλεόραση του ABC. Τα προηγούμενα χρόνια τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα «WCBS» και «Fox» πήραν, χρησιμοποιώντας και ελικόπτερα, εικόνες από το σπίτι.

Ο κ. Μπιλαρίκης που κατάγεται από το Πυργί της Χίου έχει δική του εργολαβική εταιρεία και έκανε άλλοτε μόνος του και άλλοτε κατά το μεγαλύτερο μέρος μόνος του, όλες τις διακοσμήσεις, με κίνδυνο, αρκετές φορές, να πέσει και να τραυματιστεί.

Πηγή: ekirikas.com

Σχετικά Άρθρα