100 χρόνια για το σχολείο της Βολισσού

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 31/10/2023 - 06:27

Το Σχολείο της Βολισσού, το περίλαμπρο οικοδόμημα που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή,   συμπληρώνει ένα αιώνα ζωής.

Ήταν Νοέμβριος του 1923, όταν ένας απλός άνθρωπος του χωριού, ο Ιωάννης Σωτ. Ζαρταλούδης αγόρασε, με τις λιγοστές οικονομίες του,  την πλαγιά στην οποία κτίστηκε, στη συνέχεια, το Σχολείο και την πρόσφερε στην Κοινότητα για να προχωρήσει στην ανέγερση του κτηρίου που ικανοποιούσε τις εκπαιδευτικές ανάγκες της κωμόπολης.

Η θεμελίωση του Διδακτηρίου έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου 1924. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 6 Ιανουαρίου 1928 και δυο μέρες μετά άρχισε η διδασκαλία των μαθημάτων.

Για να τιμηθεί το μεγάλο αυτό γεγονός συγκροτήθηκε Επιτροπή από όλους τους φορείς της Βολισσού: Το Γυμνάσιο με Λυκ. Τάξεις «Μιχ. Παπαμαύρος», το Δημοτικό Σχολείο Βολισσού, το Νηπιαγωγείο Βολισσού, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια της Βολισσού, τη δημοτική σύμβουλο Αμανής, την Κοινότητα Βολισσού, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βολισσού «Όμηρος», το Σύλλογο Βολισσιανών Αττικής «Αγία Μαρκέλλα», το Σύλλογο Βορειοχωριτών Αμερικής Πελινναίον «Αγία Μαρκέλλα», το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Βολισσού, το Σύλλογο Φίλων Σχολείων Βολισσού, το Ίδρυμα Γιάννη και Πηνελόπης Κουγιούλη, το Ίδρυμα Βασιλείου Μαρίνου και υποστηρικτές του σχολείου. Ευπρόσδεκτη είναι η βοήθεια και από όσους άλλους φορείς και εθελοντές επιθυμούν να βοηθήσουν.

Η Επιτροπή θα προγραμματίσει και θα διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις, από σήμερα μέχρι το 2028.

ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΡΤΑΛΟΥΔΗ

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το πρωί της  Κυριακής 5 Νοεμβρίου 2023 με την απόδοση τιμής στο Μεγάλο Ευεργέτη του Σχολείου, τον ΙΩΑΝΝΗ ΣΩΤ. ΖΑΡΤΑΛΟΥΔΗ, ο οποίος έκανε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να γίνει πράξη το όνειρο των Βολισσιανών.

Στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού θα τελεστεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του. Θα χοροστατήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα τιμηθούν, τα επόμενα χρόνια, και οι άλλοι Ευεργέτες του σχολείου.

Η Επιτροπή καλεί τους υπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς, τους απόφοιτους  και όλους τους φίλους των σχολείων της Βολισσού, που έχουν τη δυνατότητα, να παραστούν στο μνημόσυνο και να τιμήσουν την ανιδιοτελή προσφορά αυτού του ανθρώπου.

Τους καλεί επίσης να συμβάλλουν,  με την κατάθεση και υλοποίηση ιδεών και προτάσεων για τις επικείμενες εκδηλώσεις και τη βοήθειά τους σε ότι προγραμματιστεί, στη διοργάνωση εκδηλώσεων αντάξιων με την ιστορία του Σχολείου.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

Σχετικά Άρθρα