Χίος, Κυριακή 9 Αυγούστου

Το αδιαχώρητο στο Ομήρειο στα βραβεία των... μικρών Μαθηματικών

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 07/11/2019 - 07:25

Μαθητικά χαμόγελα, παιδιά και γονείς, γέμισε απ' άκρη σ' άκρη η μεγάλη αίθουσα του Ομηρείου και ο εξώστης, στην εκδήλωση της απονομής των βραβείων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, στον οποίο το παράρτημα Χίου συμμετέχει ανελλιπώς και με όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Χίου σχεδόν, πάντα με πολλές διακρίσεις.

Περισσότερα από 120 αγόρια και κορίτσια που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στο Μαθηματικό Διαγωνισμό ''Παιχνίδι και Μαθηματικά'' για παιδιά Δημοτικού για τη Σχολική Χρονιά 2019, βραβεύτηκαν στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 από τις 7 μέχρι τις 8.30μ.μ.

 Τα παιδιά, τους γονείς, τους Δασκάλους και τον Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλοσώρισε στην εκδήλωση  ως ''οικοδεσπότης'' ο Πρόεδρος του Χιακού Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας Γιάννης Ράλλης, που τόνισε ότι τα μαθηματικά είναι πρώτα απ' όλα για να διαμορφώνουν νέους ανθρώπους που σκέπτονται ελεύθερα, δημιουργικά και με κριτικό, δημοκρατικό πνεύμα...

Πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός αυτός χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της ευγενούς άμιλας, δεν είναι αγκιστρωμένος στην σχολική ύλη και προωθεί την  κριτική σκέψη των παιδιών που συναγωνίζονται και βελτιώνονται όλα μαζί...''γιατί μπορεί η κοινωνία μας να είναι και ανταγωνιστική αλλά εμείς δεν θέλουμε μια βάρβαρη κοινωνία...θέλουμε συνεργασία και δημιουργικότητα''.

Ο Γιάννης  Ράλλης στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο που χαιρέτισε την εκδήλωση. Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος είπε μεταξύ άλλων στα παιδιά ότι πάντα αγαπούσε τα μαθηματικά κι ότι βλέπει πως ακόμα του χρησιμεύουν σε πλήθος δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής και στην εργασία του...αν και δεν είναι Μαθηματικός.

 Αμέσως μετά η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λίνα Τέττερη, μίλησε με θέμα ''Η καλιέργεια της λογικομαθηματικής σκέψης από την πρώϊμη ηλικία...και ο ρόλος της οικογέννειας''.

Η Πωλίνα Τέττερη εξήγησε ότι πρέπει να προετοιμάζουμε τα παιδιά για τα μαθηματικά πριν να πάνε στο σχολείο...και ότι υπάρχουν για αυτό άπειρες ευκαιρίες, από τη μαγειρική και το παιχνίδι, με αναλογίες και ποσότητες υλικών, με την αντιστοίχιση και το μέτρημα σκευών και αντικειμένων...μέχρι και τη ζωγραφική με γεωμετρικά σχήματα και αινίγματα με μαθηματικούς γρίφους...και φυσικά μπορούμε να τους μάθουμε και την ώρα. Έτσι τα παιδιά καταλαβαίνουν, με ήπιο και σταδιακό τρόπο, ότι τα μαθηματικά είναι για να μας βοηθούν και να μας διευκολύνουν και έχουν θέση παντού...και δεν τους έρχονται ξαφνικά σαν κάτι άγνωστο...από τον Άρη...ούτε σαν μια γερή ψυχρολουσία που θα τα σοκάρει...μόλις τα δούνε στο σχολείο. Τόνισε ότι γονείς και δάσκαλοι δεν πρέπει να προβάλουν τους εαυτούς τους ως αυθεντίες στα μαθηματικά...κι ότι πρέπει να δίνουν στο παιδί να καταλάβει ότι με την επανάληψη της προσπάθειας όλα ξεκαθαρίζουν και σιγά-σιγά...και πολύ γρήγορα καμιά φορά...λύνονται.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις, με πολλά χειροκροτήματα χαρά και χαμόγελα και τα παιδιά παρέλαβαν τα βραβεία τους από τους δασκάλους τους σε πολύ εγκάρδιο κλίμα. Ανάμεσα στις Βραβεύσεις ο Μαθηματικός Πολύδωρος Στείρος θύμισε στο κοινό ότι το ερχόμενο Σάββατο 9 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαθηματικός Διαγωνισμός ''ΘΑΛΗΣ'' για μαθητές Γυμνασίου, τόνισε ότι αξία έχει η συμμετοχή, η ενασχόληση και η προσπάθεια που οφελούν τα παιδιά και παρότρυνε αγόρια και κορίτσια να συμμετέχουν...γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά ''αν ασχοληθείς σοβαρά και ήρεμα με ένα μαθηματικό πρόβλημα για δέκα λεπτά...ακόμα κι αν δεν το λύσεις...όταν ο δάσκαλος θα σου δείξει τη λύση αυτή θα αποτυπωθεί για πάντα στο μυαλό σου''.

Δηλαδή όπως λέμε και στην καθομιλουμένη...είναι μια να πάρεις μπρος...άμα πάρεις το '' κολά'ι' ''...τα ξεπερνάς και τα πας όλα εύκολα. Αν δεν πέσεις στο νερό δε μαθαίνεις να κολυμπάς...Tα μαθηματικά όσο πιο πολύ τα γνωρίζεις τόσο πιο όμορφα νοιώθεις. Ξεκινάς από το σημερινό μάθημα και λίγο λίγο λύνεις όλες τις απορίες σου κι είναι πια..εύκολα τα μαθηματικά...

 Μπράβο στους μικρούς μαθηματικούς! Πολλά συγχαρητήρια σε παιδιά και οικογένειες! Μπράβο και στους Δασκάλους!...

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 07/08/2020 - 15:19

Όπως γνωστοποιεί ο Δήμος Οινουσσών η Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων Οινουσσών έχει δημοσιεύσει πρόσκληση για πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά ως ακολούθως:

4 Πλοίαρχοι με δίπλωμα Α’ Τάξεως

1 Μαθηματικός

1 Πληροφορικής

1 Νομικός

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Σχολή στα τηλ.: 22710-55209/_55213  ή και να διαβάσουν ολόκληρη την προκήρυξη στο διαδίκτυο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ:ΨΡ6Κ4653ΠΩ-8Υ2.

Προκήρυξη για προσωπικό εξέδωσε και η ΑΕΝ Μηχανικών Χιου, η οποια επισυνάπτεται σε μορφή pdf.