ΑΕΝ: Η μείωση των εισαχθέντων θα αυξήσει τις βάσεις;

Ξεκίνησε στην ΑΕΝ Μηχανικών η κατάθεση αιτήσεων από τους υποψήφιους
Τρί, 16/06/2015 - 14:58

Ζόρικα θα είναι φέτος τα πράγματα για τους υποψήφιους που θέλουν να εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, λόγω της μείωσης του αριθμού των εισαχθέντων, κατά 32%, συγκριτικά με πέρσι, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων, για τη διαμόρφωση των οποίων συμβάλλουν και δύο άλλοι σημαντικοί παράγοντες  που είναι ο αριθμός των υποψηφίων και οι επιδόσεις τους στις πανελλαδικές.

Αντί των 1.192  θέσεων που προκηρύχθηκαν πέρσι, στις οποίες προστέθηκαν και 150 επιλαχόντες, φέτος προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας 811 θέσεις, οι οποίες κατανέμονται κατά 70% για τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπ. Παιδείας και κατά 30% σε αποφοίτους λυκείων, με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου και την πρόσθετη μοριοδότηση που μπορεί να έχουν π.χ. από ξενόγλωσσα διπλώματα, από υπηρεσία σε πλοία κ.ο.κ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, για όσους θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση σε οποιαδήποτε Ακαδημία πλοιάρχων ή μηχανικών  που λειτουργεί πανελλαδικά, ξεκίνησε από χθες για τα παιδιά που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α», ο Διοικητής της Σχολής, Γιώργος Σκανδάλης,  μπορεί ακόμη να μην παρουσιάστηκαν υποψήφιοι, αλλά τα τελευταία χρόνια,  με τη στροφή των νέων προς το ναυτικό επάγγελμα, 200 με 250 παιδιά καταθέτουν αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Ακαδημία, ανάμεσά τους όχι μόνο Χιωτάκια, αλλά και υποψήφιοι από γειτονικά νησιά (Σάμο, Μυτιλήνη κ.α.).

Ο Διοικητής εκτίμησε ότι η μείωση του αριθμού των εισαχθέντων θα ανεβάσει τον πήχη, κάτι που κατά γενική ομολογία παρατηρείται από χρονιά σε χρονιά, ανεβάζοντας και το αντίστοιχο επίπεδο των σπουδαστών που φοιτούν στις Ακαδημίες.

Φέτος η  μεγαλύτερη μείωση εισαχθέντων παρατηρείται στις ΑΕΝ Μηχανικών, που πέρσι εισήχθησαν – με βάση την αρχική προκήρυξη - 498 σπουδαστές και φέτος υπάρχει πρόβλεψη για 283 (-215), ενώ πέρσι εισήχθησαν 694 στις ΑΕΝ Πλοιάρχων και φέτος προκηρύχθηκαν 528 (-166).

Η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, όπως είπε ο Γ. Σκανδάλης, έχει ζητήσει 60 πρωτοετείς, εκτιμώντας ότι με τις μετεγγραφές, που κατά πάγια τακτική – λόγω και των οικονομικών προβλημάτων – ικανοποιούνται θα κυμανθεί στα ίδια με πέρσι επίπεδα των 70 με 75 σπουδαστών.

Καταλήγοντας ο Διοικητής, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, κατατάσσοντάς το στην πρώτη θέση ιεραρχικά, πιο πάνω και από το στεγαστικό, που εκτιμά ότι είναι υπό έλεγχο και ως προς τις ανάγκες στέγασης σπουδαστών, αλλά και ως προς την επάρκεια αιθουσών διδασκαλίας.

Θυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι σπουδαστές πριν πάνε στην ΑΕΝ για να καταθέσουν την αίτηση πρέπει να περάσουν πρώτα από το Τμήμα Ναυτολογίας του Λιμεναρχείου για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των εξετάσεών τους από υγειονομική επιτροπή, καθώς και να κάνουν εγγραφή ως χρήστες στην Υπηρεσία ΧΡΗΣΤΩΝ του Υπουργείου Ναυτιλίας,  μέσω της ιστοσελίδας, του ΥΝΑ https://regusr.hcg.gr χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου (e-mail) και κωδικό της επιλογής τους.

Τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά υποψηφίων μέσω πανελληνίων εξετάσεων πρέπει να υποβληθούν στην ΑΕΝ/Μ/ΧΙΟΥ μέχρι την 09/07/2015. Δικαιολογητικά υποψηφίων με απολυτήριο Λυκείου πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 13/08/2015.

 

Σχετικά Άρθρα