Άμεσα μέτρα για την θωράκιση των Σχολείων

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων
Δευ, 17/01/2022 - 06:49

Πρώτη βδομάδα ανοίγματος των σχολείων και η πραγματικότητα ήταν  αποκαλυπτική. Δεκάδες κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών και σημαντικός αριθμός απουσιών μαθητών από αγωνία και φόβο των γονιών για την προστασία της υγείας των  οικογενειών τους. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ζητά από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να προστατευτούν όσο καλύτερα γίνονται τα σχολεία.

Οι όροι ανοίγματος των σχολείων με αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν απαντούν στις τεράστιες ανησυχίες γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών αλλά τις αγνοούν προκλητικά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας είναι εγκληματικές. Η πολιτική της, οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, η απόρριψη όλων των δίκαιων διεκδικήσεων μας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, όχι απλά δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού αλλά την υπονομεύουν.

Πέντε μέρες από το άνοιγμα των σχολείων και ήδη μετράμε δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς που νοσούν. Στα δεκάδες υφιστάμενα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, ακόμη και από την αρχή του σχολικού έτους, ήρθαν να προστεθούν και νέα. Το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις εξαγγελίες για άμεσες προσλήψεις, δεν κάλυψε ούτε στο έπακρο τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Μπαίνοντας στη δεύτερη βδομάδα λειτουργίας το πρόβλημα που έχει δημιουργεί με τις ελλείψεις των σελφ τέστ ακόμη δεν έχει λυθεί. Τα αποθέματα των σχολείων και της Πρωτοβάθμιας τελειώνουν και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσουν γονείς και παιδιά. Παράλληλα, καθώς χρειάζεται σε περίπτωση κρούσματος οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τεστ, γίνεται κατανοητό ότι θα πρέπει άμεσα να σταλεί μεγάλο απόθεμα στα σχολεία.

Επίσης, μπροστά στο κύμα της Όμικρον, μεγάλο θέμα δημιουργείται και με τις μάσκες υψηλής προστασίας στα σχολικά λεωφορεία και τα σχολεία. Το προσωπικό των σχολείων και οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά για ακόμη μία φορά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν για τα αυτονόητα.  

Όπως είναι αντιληπτό το κόστος είναι τεράστιο και για πολλές οικογένειες αβάσταχτο. Αρκετά πλήρωσαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μέσα στην πανδημία για τάμπλετ και εξοπλισμό. Παράλληλα, τα σχολεία παραμένουν ανοχύρωτα με ελλείψεις ακόμη και βασικών ειδών.

Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί, όπως είχαμε τονίσει και στην αρχή της χρονιάς, ώστε να καθαρίζονται επαρκώς οι χώροι, ενώ σε πολλά σχολεία λείπουν ή τελειώνουν τα αντισηπτικά, με αποτέλεσμα να επωμίζονται τα ίδια το βάρος της αγοράς τους.  

Γι’ αυτούς τους λόγους σας ζητάμε να πάρετε όλα τα μέτρα ώστε:

• Να μοιρασθούν άμεσα μάσκες υψηλής προστασίας σε μαθητές και προσωπικό καθώς και αντισηπτικά χεριών.

• Να προγραμματιστούν με ευθύνη του ΕΟΔΥ επαναλαμβανόμενα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για το τι μέτρα θα πάρετε σε σχέση με τα αιτήματα που εκθέσαμε παραπάνω.

 

 

Σχετικά Άρθρα