Χίος, Κυριακή 31 Μαΐου

Από 1.327 μόρια μέχρι 4.700 μόρια πτώση βάσεων στα Πανεπιστημιακά Τμήματα στη Χίο!

Προβληματισμός για την κατρακύλα στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Τρί, 27/08/2019 - 12:59

H πτώση των βάσεων είναι ο γενικός κανόνας στα αποτελέσματα εισαγωγής στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα φέτος, ωστόσο αυτό που συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι αξιοσημείωτο, μιας και ούτε ένα τμήμα στη Χίο δεν είναι πάνω από τα 10.000 μόρια, κάτι που σε όλα τα νησιά μας ισχύει μόνο για 3 τμήματα και συγκεκριμένα σε εκείνα της  Προσχολικής Αγωγής και της Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο και της  Κοινωνιολογίας στη Μυτιλήνη .

Είναι χαρακτηριστικό της κατρακύλας το γεγονός ότι σε σχέση με πέρσι η πτώση της βάσης στο Τμήμα Διοίκησης Χίου είναι 4.700 μόρια, στο ΤΜΟΔ 4.028, στο Οικονομικής Διοίκησης Τουρισμού 4.317 μόρια και στο Ναυτιλίας 1.327 μόρια!

Αναζητώντας τα αίτια, σε μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, εκτιμάται ότι επηρέασε σημαντικά το γεγονός της μετατροπής αρκετών ΤΕΙ στις μεγάλες πόλεις, με παρεμφερές αντικείμενο σπουδών, σε ΑΕΙ, ενώ συνέβαλε και το γεγονός της αύξησης του αριθμού των εισακτέων αφού μόνο στη Χίο ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 750. Καθοριστική ήταν η συμβολή της δυσκολίας των θεμάτων που μπήκαν φέτος στις πανελλαδικές αφού σύμφωνα με τα στοιχεία το 25% των υποψηφίων από τα ΓΕΛ έγραψε κάτω από τη βάση.

Το γεγονός της πτώσης των βάσεων προβληματίζει ιδιαίτερα, για το μέλλον των περιφερειακών πανεπιστημίων, όπως το δικό μας, παρά την αξιόλογη μέχρι τώρα πορεία του,  ειδικά σε περίπτωση που εφαρμοστεί μελλοντικά - όπως ανακοίνωσε η νέα υπουργός-  η βάση του 10.

Και βέβαια πέρα από την πανεπιστημιακή κοινότητα καλό θα ήταν να αφυπνιστεί και η κοινωνία της Χίου, αφού εκτός της πνευματικής θωράκισης η ύπαρξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου με μια ενεργή κοινωνία σε τοπικό επίπεδο που αριθμεί περί τα 3.000 άτομα, αποτελεί έναν βασικό πυρήνα της οικονομικής ζωής του τόπου.

Ακολουθούν κατά τμήμα στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης στη Χίο οι βάσεις του 2019 και οι αντίστοιχες του 2018 (μέσα σε παρένθεση):

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 5.305 (10.005)

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 9.753 (11.080)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 5.925 (10.242)

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 5.738 (9.766)

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 29/05/2020 - 14:11

Επιστρέφουν από την Δευτέρα 1η Ιουνίου οι μαθητές των δημοτικών σχολείων στις τάξεις, που ήδη έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με όσα προβλέπει το πρωτόκολλο του Υπουργείο για τον κορωνοϊό.

Τα θρανία έχουν τοποθετηθεί σε αποστάσεις με ένα μόνο μαθητή στο καθένα, ενώ ειδική σήμανση που διαχωρίζει την κάθε τάξη, έχει τοποθετηθεί και στον αύλειο χώρο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 11ου δημοτικού σχολείου Χίου Μάρκο Σκούφαλο έχει προηγηθεί απολύμανση των χώρων, ενώ τα τμήματα δεν ξεπερνούν τους 15 μαθητές έκαστο.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στο σχολείο από τις 7.50 έως τις 8.10 και θα πηγαίνουν στις τάξεις τους, ενώ στους γονείς δεν θα επιτρέπεται η είσοδος.

Παράλληλα δεν θα λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο και τα μαθήματα θα λήγουν στις 13.15.

«Οι σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους μαθητές», ανέφερε ο κ. Σκούφαλος συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η εκπαιδευτική κοινότατα έχει λάβει τα μέτρα της και λειτουργεί με ευθύνη απέναντι στους μαθητές ενώ η πολιτεία έχει «ξεχάσει» σε αρκετές περιπτώσεις τις δικές της ευθύνες.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να δώσουμε ότι χρειάζεται στους διευθυντές για να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία», ανέφερε από πλευράς Δημοτικής Αρχής ο Γιώργος Πατεριμός, συμπληρώνοντας ότι ήδη έχουν γίνει απολυμάνσεις ενώ μοιράζονται αντισηπτικά στις σχολικές μονάδες.

etoima_ta_dimotika_sholeia_gia_tin_epanaleitoyrgia_toys