Χίος, Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

Διάλεξη του καθηγητή Χριστόφορου Χαραλαμπάκη

Παρ, 02/03/2018 - 16:27
Χρ. Χαραλαμπάκης

Στα πλαίσια ενός νέου θεσμού που καθιέρωσε από φέτος, της «Ετήσιας Διάλεξης του Συλλόγου Φιλολόγων», ο Σύλλογος Φιλολόγων Χίου προσκάλεσε στη Χίο τον Ομ. Καθηγητή Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ και Υπ/νο Σύνταξης του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Το πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα της διάλεξής του, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. στο Ομήρειο είναι «Η ελληνική γλώσσα στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης: προβλήματα και προοπτικές».

Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Χαϊδελβέργης. Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας με τη διδακτορική διατριβή: "Φθάνω. Συμβολή στη ελληνική λεξικογραφία". Υπηρέτησε ως ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών και ως καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σήμερα κατέχει τη θέση του καθηγητή Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατέχει μεγάλο ερευνητικό έργο με άξονες την αρχαία και τη νέα ελληνική διαλεκτολογία και την ηλεκτρονική λεξικογραφία, τη σχέση γλώσσας και λογοτεχνίας και τη γλώσσα της εκπαίδευσης, με έμφαση στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της υψηλής τεχνολογίας. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ντακότας των Η.Π.Α., του Reading και του Cambridge της Αγγλίας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος έργων, 280 συνολικά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν μελέτες και βιβλία σχετικά με τη Γλώσσα, τη σχέση Γλώσσας και Εκπαίδευσης, τη διδακτική της νεοελληνικής, τη Λογοτεχνία και το ύφος. Έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας υψηλές θέσεις σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς της χώρας μας και εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αθήνας, της Κύπρου και της Θράκης. Έχει δώσει, επίσης, σειρά διαλέξεων με θέματα της ειδικότητας του σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 150 ελληνικά και διεθνή συνέδρια και είναι μέλος πολλών, ελληνικών και ξένων, επιστημονικών εταιρειών.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 23/09/2018 - 07:41

Ο  Σύνδεσμος των Απανταχού Καρδαμυλίων, προς ενίσχυση του τμήματος θεωρητικής κατεύθυνσης του Λιβανείου Γενικού Λυκείου Καρδαμύλων , προσφέρει τρία οικονομικά βοηθήματα ποσού 1.200 ευρώ ετησίως ,από το σχολικό έτος 2018-2019 μέχρι την αποφοίτηση , για  μαθητές με τόπο μόνιμης κατοικίας εκτός της περιοχής της Δημοτικής Κοινότητας Καρδαμύλων , που θα φοιτήσουν στην θεωρητική κατεύθυνση του Γενικού Λυκείου Καρδαμύλων .

Τα βοηθήματα προσφέρει η χορηγός μας  κα  Αγγελική Φράγκου στη μνήμη της μητέρας της Στέλλας Ν. Φράγκου, διακεκριμένης φιλολόγου και καθηγήτριας στο Λιβάνειο Γυμνάσιο Καρδαμύλων.

Τα βοηθήματα θα δίδονται κατόπιν εγκρίσεως του σχετικού αιτήματος των υποψηφίων από το ΔΣ του Συνδέσμου, ύστερα από έλεγχο του φακέλου του κάθε υποψήφιου . Θα συνεκτιμάται από το ΔΣ του Συνδέσμου ο μέσος όρος προαγωγής από την προηγούμενη τάξη και η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων.

Πληροφορίες : κος Ευάγγελος Ναλπάντης τηλ.2104171724, κιν.6934225035

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΩΝ