"Η δουλειά που γίνεται στο σχολείο δεν μετριέται με ένα ερωτηματολόγιο!"

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τρί, 20/06/2023 - 15:44

Την παρέμβαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ζητά με το παρακάτω κείμενο του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, ο οποίος διαφωνεί για την πρωτοβουλία του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Ρε, να κληθούν οι γονείς μέσω ερωτηματολογίου να κάνουν αποτίμηση του έργου του σχολείου.

"Η παιδαγωγική δουλειά και τα αποτελέσματά της φαίνονται σε βάθος χρόνου και αποτελούν επίμονη και κοπιαστική διαδικασία. Τέτοιου είδους ερωτηματολόγια πραγματικά την ευτελίζουν, και οδηγούν από μια «άλλη πόρτα» στην πολιτική του να «χαρακτηρίζεται» το κάθε σχολείο και να συγκρίνεται με τα άλλα", αναφέρει ο σύλλογος μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά σημειώνει:

"Τις τελευταίες μέρες διακινείται ένα ερωτηματολόγιο με πρωτοβουλία του Προϊστάμενου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας στη Χίο αλλά και σε ομάδες facebook (έτσι θα επικοινωνούμε με τους γονείς από εδώ κι εμπρός γιατί η δια ζώσης επαφή, επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων είναι passé), ώστε οι γονείς να κάνουν "αποτίμηση" του έργου του σχολείου.

Και θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί: «Πού είναι το κακό;».

Η επαφή του Συλλόγου Διδασκόντων με τους γονείς, είναι απολύτως απαραίτητη και όχι μόνο δεν υποκαθίσταται από ρηχά και απρόσωπα ερωτηματολόγια αλλά υποβαθμίζεται. Όλοι γνωρίσουν, και ο ίδιος ο Προϊστάμενος, ότι το κάθε σχολείο με τον Δ/ντή ή Δ/ντρια μαζί με τους εκπαιδευτικούς φροντίζουν τη συχνή ενημέρωση των γονέων, σε κλίμα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, χωρίς άγχος και καταστροφικούς ανταγωνισμούς που είναι το τελευταίο που λείπει από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών μας.

Ωστόσο όμως, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης αποτύπωση της δουλειάς που γίνεται σε ένα σχολείο, ούτε μπορεί να μετρηθεί αριθμητικά με ένα ερωτηματολόγιο. Η παιδαγωγική δουλειά και τα αποτελέσματά της φαίνονται σε βάθος χρόνου και αποτελούν επίμονη και κοπιαστική διαδικασία. Τέτοιου είδους ερωτηματολόγια πραγματικά την ευτελίζουν, και  οδηγούν από μια «άλλη πόρτα» στην πολιτική του να «χαρακτηρίζεται» το κάθε σχολείο και να συγκρίνεται με τα άλλα. Οδηγεί δηλαδή, στη διακηρυγμένη προσπάθεια της κατηγοριοποίησης των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Οδηγεί σε πρόχειρες και αντιεπιστημονικές εντυπώσεις, γι αυτό και η κοινοποίησή του είναι αυθαίρετη και απαράδεκτη.

Ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο δεν προάγει την καλοδεχούμενη συζήτηση και βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, το αντίθετο. Διαμορφώνει "πρότυπα" σχολεία ανταγωνισμού, κατηγοριοποιημένα σε "καλά" και "κακά", με τον ανταγωνισμό να επεκτείνεται ανάμεσα και στους ίδιους τους μαθητές και με κίνδυνο σχολεία να κλείνουν ή να συγχωνεύονται.

Τέτοια διαφοροποιημένα σχολεία μόνο εις βάρος των παιδιών θα λειτουργήσουν και θα πρέπει να βρεθούν και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές απέναντι στις απόπειρες τα σχολεία να λειτουργούν "αυτόνομα", ως μονάδες ξεκομμένες από την κρατική στήριξη που θα αναζητούν υποστηρικτές, χορηγούς μεταξύ άλλων και στους ίδιους τους γονείς. Αυτή είναι άλλωστε η εμπειρία από τα σχολεία της υπόλοιπης Ευρώπης που κάθε χρόνο κινδυνεύουν να κλείσουν (βλ αυτοκτονία Δ/ντριας στην Αγγλία), που έχουν διαφοροποιημένα προγράμματα σπουδών και τα παιδιά δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.

Τα σχολεία μας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς χρειάζονται στελέχωση με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και μέσα σε ειδική και γενική αγωγή, σε ειδικότητες. Χρειάζονται ασφαλή, καλοσυντηρημένα και όμορφα κτίρια με αντισεισμική θωράκιση. Χρειάζονται σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και εργαστήρια πληροφορικής.

Να φροντίσει λοιπόν η Δ/νση Πρωτοβάθμιας να σκύψει ουσιαστικά πάνω από τα προβλήματα της εκπαίδευσης, να ακούσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, όταν χρειάζεται και όχι κατά το δοκούν και όποτε συμφέρει και να αφήσει πρακτικές που οδηγούν στο διαίρει και βασίλευε.

Να θυμίσουμε εδώ βέβαια ότι δυο φορές βρέθηκαν οι γονείς του 2ου ΔΣ που ετσιθελικά μετατράπηκε σε πειραματικό, έξω από το γραφείο του Δ/ντη Εκπαίδευσης και βρήκαν την πόρτα  κλειστή. Οπότε, ως σύλλογος Δασκάλων και Νηπ/γών δεν μπορούμε να δεχτούμε από τη μια τέτοιες απαξιωτικές πρακτικές και από την άλλη ωραία λόγια περί σεβασμού και συνεργασίας.

Δε θα  επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία μας μαγαζιά και να μετράνε «αστεράκια»!

Απαιτούμε άμεσα να σταματήσουν τέτοιες πρακτικές!

Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει άμεσα θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα".

Σχετικά Άρθρα