Χίος, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το υψηλού επιπέδου Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παρ, 24/05/2019 - 22:26

Ο κ. Κώστας Γραμμένος γνωρίζει το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την έναρξή του, αφού του είχε ζητηθεί να αξιολογήσει τον φάκελό του. Σήμερα, που το τμήμα γιορτάζει τα 20 του χρόνια, ο Ελληνας πανεπιστημιακός επιβεβαιώνει την επιτυχή πραγμάτωση της αποστολής του, όπως συνάγεται από το έργο του και το επίπεδο των πτυχιούχων. «Το πανεπιστήμιό μας καινοτομεί, προάγει την αριστεία και την ανάπτυξη σε περιοχές νησιωτικές και ευαίσθητες εθνικά», παρατηρεί στην «Κ» η πρύτανης κ. Χρυσή Βιτσιλάκη.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί συνέχεια του οράματος του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Ιδρύθηκε το 1984 και σήμερα, με 20.000 φοιτητές και 350 καθηγητές στα 18 τμήματά του και 38 μεταπτυχιακά προγράμματα, κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Διοικητική έδρα του είναι η Μυτιλήνη, ενώ τμήματά του λειτουργούν σε Μυτιλήνη, Χίο, Καρλόβασι, Ρόδο, Ερμούπολη και Μύρινα, συγκροτώντας ένα ΑΕΙ - δίκτυο που καλύπτει όλους τους νομούς του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την κ. Βιτσιλάκη, το ίδρυμα αντιμετωπίζει προβλήματα που οφείλονται στις πρακτικές των κυβερνήσεων που αλλάζουν συνεχώς. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι οι πρόσφατες απορροφήσεις ΤΕΙ από πανεπιστήμια και η δημιουργία νέων τμημάτων θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ΑΕΙ που δεν μετείχαν στον σχεδιασμό. Και αυτό διότι, ως φαίνεται, πολιτική του υπουργείου Παιδείας είναι να ενισχύσει με νέες θέσεις πανεπιστημιακών τα καινούργια τμήματα, και όχι όσα προϋπήρχαν και έχουν διαπιστωμένες ελλείψεις.

Οι μετεγγραφές είναι επίσης πάγιο πρόβλημα, τόσο για τα κεντρικά ΑΕΙ που υπερφορτώνονται όσο και για τα περιφερειακά που αποψιλώνονται. Οπως τονίζει η κ. Βιτσιλάκη «δεν είναι άσκηση κοινωνικής πολιτικής να λέμε στους 18χρονους “εισαχθείτε όπου μπορείτε και θα επιστρέψετε στο πατρικό σας με μετεγγραφή”».

Απόστολος Λακασάς Έντυπη καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 16/09/2019 - 16:08

Το Δ.ΙΕΚ Χίου για ακόμα μια χρονιά παραμένει πρώτο σε δυναμικότητα στο Β. Αιγαίο με 13 τμήματα. Το σχολικό έτος 2019-2020 θα λειτουργήσουν 6 νέα τμήματα (Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός νοσηλευτικής μαιευτικής, Βοηθός φαρμακείου, Δημοσιογραφίας, συντακτών και ρεπόρτερ, Τέχνη φωτογραφίας και Τεχνικός μελισσοκομίας) και 7 παλιά.

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι καλούνται να προσέλθουν απαραιτήτως από σήμερα έως και την Παρασκευή 20-09-2019 μέχρι τις 20:00 μ.μ., στο ΔΙΕΚ Χίου για να υποβάλουν Αίτηση Εγγραφής. Τα αποτελέσματα της αίτησης τους, έχουν αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας και Νέας Γενιάς και στο σύνδεσμο https://diek.it.minedu.gov.gr/index.php/basic/reset.

Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι του Δ.ΙΕΚ Χίου είναι 13:00- 21:00.

Σημειώνεται ότι όσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν ως σπουδαστές, μπορούν να προσέλθουν από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου έως και Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 κατά τις ώρες λειτουργίας του ΔΙΕΚ Χίου για να υποβάλουν Αίτηση Εγγραφής.