Χίος, Κυριακή 16 Ιουνίου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το υψηλού επιπέδου Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παρ, 24/05/2019 - 22:26

Ο κ. Κώστας Γραμμένος γνωρίζει το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την έναρξή του, αφού του είχε ζητηθεί να αξιολογήσει τον φάκελό του. Σήμερα, που το τμήμα γιορτάζει τα 20 του χρόνια, ο Ελληνας πανεπιστημιακός επιβεβαιώνει την επιτυχή πραγμάτωση της αποστολής του, όπως συνάγεται από το έργο του και το επίπεδο των πτυχιούχων. «Το πανεπιστήμιό μας καινοτομεί, προάγει την αριστεία και την ανάπτυξη σε περιοχές νησιωτικές και ευαίσθητες εθνικά», παρατηρεί στην «Κ» η πρύτανης κ. Χρυσή Βιτσιλάκη.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί συνέχεια του οράματος του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Ιδρύθηκε το 1984 και σήμερα, με 20.000 φοιτητές και 350 καθηγητές στα 18 τμήματά του και 38 μεταπτυχιακά προγράμματα, κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Διοικητική έδρα του είναι η Μυτιλήνη, ενώ τμήματά του λειτουργούν σε Μυτιλήνη, Χίο, Καρλόβασι, Ρόδο, Ερμούπολη και Μύρινα, συγκροτώντας ένα ΑΕΙ - δίκτυο που καλύπτει όλους τους νομούς του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την κ. Βιτσιλάκη, το ίδρυμα αντιμετωπίζει προβλήματα που οφείλονται στις πρακτικές των κυβερνήσεων που αλλάζουν συνεχώς. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι οι πρόσφατες απορροφήσεις ΤΕΙ από πανεπιστήμια και η δημιουργία νέων τμημάτων θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ΑΕΙ που δεν μετείχαν στον σχεδιασμό. Και αυτό διότι, ως φαίνεται, πολιτική του υπουργείου Παιδείας είναι να ενισχύσει με νέες θέσεις πανεπιστημιακών τα καινούργια τμήματα, και όχι όσα προϋπήρχαν και έχουν διαπιστωμένες ελλείψεις.

Οι μετεγγραφές είναι επίσης πάγιο πρόβλημα, τόσο για τα κεντρικά ΑΕΙ που υπερφορτώνονται όσο και για τα περιφερειακά που αποψιλώνονται. Οπως τονίζει η κ. Βιτσιλάκη «δεν είναι άσκηση κοινωνικής πολιτικής να λέμε στους 18χρονους “εισαχθείτε όπου μπορείτε και θα επιστρέψετε στο πατρικό σας με μετεγγραφή”».

Απόστολος Λακασάς Έντυπη καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Λήξης της 1ης Χρονιάς του πρωτοποριακού πιλοτικού διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'' του Κοινωφελούς Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος'' για Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια.
Παρ, 14/06/2019 - 06:27

Με πολύ κόσμο και πολλά μικρά παιδιά που γέμισαν απ' άκρη σ' άκρη το Αμφιθέατρο ''Γιάννης Καράλης'' του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, στις 6μ.μ. η Τελετή Λήξης της 1ης Χρονιάς εφαρμογής του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'' (σύνδεση σχολείων μέσω skype με πλοία) που συμπεριελήφθη και λειτούργησε μέσα στα σχολικά προγράμματα των διδακτικών ωρών, σε πολλά Δημοτικά και Γυμνάσια του νησιού μας (και ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλά μέρη της Ελλάδος) με την πρωτοβουλία και τις ενέργειες του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και του Ιδιωτικού Ναυτικού Λυκείου Τσάκος ''Τeens''.

Με το πρόγραμμα ''Το πλοίο πάει Σχολείο'', τα παιδιά μέσω skype, μπορούν και παρακολουθούν τη διαδικασία πλοήγησης ενός βαποριού, έχουν απευθείας σύνδεση με τη Γέφυρα ή τη Μηχανή και μιλούν με τον Καπετάνιο ή με τον Πρώτο Μηχανικό μαθαίνοντας έτσι πολλά πράγματα που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τη μετακίνηση του πλοίου, μαθαίνουν πως λειτουργούν και σε τι εξυπηρετούν τα διάφορα Ναυτικά μηχανήματα και όργανα όπως το Ραντάρ, ο Εξάντας και άλλα, ενώ ενημερώνονται παράλληλα για το πως δουλεύει η μηχανή και κινεί την προπέλα που μετακινεί το πλοίο. Βλέπουν διάφορα μέρη ανά την υφήλιο (π.χ. πως ανεβαίνει ή κατεβαίνει το πλοίο με τη ρυθμιζόμενη στάθμη του νερού και περνά από δεξαμενή σε δεξαμενή για να διασχίσει τη Διώρυγα του Σουέζ) και λύνουν τις απορίες τους ρωτώντας τα μέλη του πληρώματος και τους ειδικούς για κάθε θέμα.

 Στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την Πέμπτη το απόγευμα έγινε μια όμορφη πολυπληθής μικρή γιορτή με χαιρετισμούς από την Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Λεκάκου, τον Διευθυντή του Κοινοφελούς Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος'' Μιχάλη  Μπελέγρη, τη Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Μαρία Παπαδανιήλ και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δ. Μακεδονίας Θεόδωρο Μαρδίρη. Ακολούθησαν ''Τραγούδια καλοσωρίσματος'' από τους μαθητές της ΣΤ' Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, παρουσίαση της πορείας της δράσης και αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'', εμπειρική και βιωματική αξιολόγηση από τον Τίτο Κουκάκη Διευθυντή του Ναυτιλιακού Τμήματος του Ομίλου Τσάκος στη Χίο και από τον Θανάση Καραπούλιο Διευθυντή  του Ναυτικού Λυκείου ''Teens'', παρουσίαση του προγράμματος από τους Εκπαιδευτικούς Πωλίνα Τέττερη Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και Κατερίνα Κώττη Διευθύντρια του 5ου Δημοτικου Σχολειου Χίου. Έγινε σύνδεση μέσω skype με το Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου (Διευθυντής Γεώργιος Μπεροπούλης) και στη συνέχεια οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου προσέφεραν αναμνηστικά στους συντελεστές του Προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο''. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου τραγούδησε με ''μπακ-ράουντ'' φωτογραφίες από τις συνομιλίες με το πλοίο ''ELIAS TSAKOS'' και ακολούθησε Διαγωνισμός Ερωτήσεων (πάνω σε Ναυτικά Θέματα που παρακολούθησαν τα παιδιά) και Βραβεύσεις. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου παρουσίασε ένα πολύ ωραίο και ευχάριστο χορευτικό με τραγούδια της θάλασσας και του τόπου μας και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με...αναγωγή στο μέλλον, με αναφορές στα επόμενα βήματα του Προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'', που ανοίγει τα φτερά του επεκτεινόμενο και σε άλλα Σχολεία...και εκτός Χίου. 

Σε αυτό το σημείο η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης Θεοδώρα Μουστάκα απηύθυνε χαιρετισμό στη γιορτή το Πρόγραμμα και την προσέγγιση που διενεργείται...και της προσφέρθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα ''Μαρία Τσάκος'' αναμνηστικός θυρεός. Στη συνέχεια η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου Μαρία Πελαντή παρέλαβε με τη σειρά της(μετά τον χαιρετισμό-καλοσώρισμα που απηύθυνε στο Πιλοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα)αναμνηστικό θυρεό για το Σχολείο...το ίδιο και η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων Δέσποινα Κυριακώδη. 

 Ακολούθησε απονομή θυρεών, ναυτικών χαρτών και αναμνηστικών δώρων σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα Σχολεία που συμμετείχαν στην Τελετή Λήξης του Προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'' και ένα δροσερό κέρασμα στην έξοδο του αμφιθεάτρου ολοκλήρωσε τη γιορτή.