Κεραμέως: Πώς και πότε θα λειτουργήσουν τα σχολεία - Αναλυτικά οι ημερομηνίες και το σχέδιο

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Δευ, 24/08/2020 - 16:44
kids_back_in_school_with_masks

Το ενδεχόμενο αναβολής της έναρξης μαθημάτων στα σχολεία άφησε ανοικτό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά την ενημέρωση για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων τον Σεπτέμβριο.

Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός είναι οι εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους την 1η Σεπτεμβρίου και οι σχολικές αίθουσες να δεχτούν τους μαθητές στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει παράταση, όπως διευκρίνισε η υπουργός.

Το υπουργεί κάνει έκκληση στους γονείς να έχουν επιστρέψει οικογενειακώς από τις διακοπές έως τα τέλη Αυγούστου )(σ.σ υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα τα συμπτώματα για κάποιον φορέα συνήθως εκδηλώνονται τις πρώτες 7,7 ημέρες).

Η ημερομηνία έναρξης θα αποφασιστεί την 1η Σεπτεμβρίου κατόπιν εισήγησης και των ειδικών.

Με όλους τους μαθητές

Η λειτουργία των σχολείων θα είναι με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση, ξεκαθάρισε η υπουργός, υπενθυμίζοντας πως ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια είναι τα 17. Διαβεβαίωσε πως θα λαμβάνονται αυξημένα μέτρα προστασίας και προφύλαξης που θα ελέγχονται.

Για την χρήση μάσκας

Η υπουργός υπενθύμισε πως το κράτος θα διαθέσει δωρεάν μάσκες τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική:

-Σε εσωτερικούς χώρους - εκτός από την ώρα φαγητού

-Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περιπτώσεις συνωστισμού

-Στα μέσα μεταφορά των μαθητών

Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στο διάλειμμα, ούτε στη γυμναστική. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για την αποφυγή συνωστισμού.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτιή και για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, «με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού».Θα εξαιρούνται μόνο για ιατρικούς λόγους σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Κατά τη μεταφορά μαθητών, υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας από μαθητές, συνοδούς, οδηγούς. Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απτό το «υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο ή γονέα».

Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας σχετικά με αναγκαία μέτρα πρόληψης θα δοθούν προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Ειδικές οδηγίες για χρήση μάσκας θα δοθούν σε ενημερωτικές συνεδρίες αλλά και με εκπαιδευτικά βίντεο.

Σχετικά Άρθρα