Χίος, Τετάρτη 19 Ιουνίου

Κι ο ένας μαθητής σημαντικός για το Σχολείο της Βολισσού

Από τους 11 μαθητές φέτος στους 17 του χρόνου στο Γυμνάσιο και τις Λ.Τ.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 11/06/2019 - 15:11

Η διατήρηση ακόμη κι ενός μαθητή στο Γυμνάσιο και τις Λυκειακές τάξεις της Βολισσού είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, μιας κι αυτός ο 60άρης έφηβος, σύμφωνα και με τον τίτλο του λευκώματος για την ιστορία του σχολείου, που αποτυπώνει φωτογραφικά και με κείμενα την ιστορία του, έφτασε στο σημείο φέτος να έχει μόνο 11 μαθητές και να λειτουργεί χωρίς δύο τάξεις, την Α’ και Β’ Γυμνασίου!

Για του χρόνου ωστόσο στο δυναμικό του θα προστεθούν 7 παιδιά, θα μειωθεί κατά ένα, που σήμερα είναι τελειόφοιτος και δίνει πανελλαδικές, άρα σύνολο μαθητών – εκτός απροόπτου- 17.

Και λέμε εκτος απροόπτου γιατί και η φετινή Β’ Γυμνασίου δεν λειτούργησε επειδή ο ένας εκ των δύο εν δυνάμει μαθητής μετακόμισε στην πόλη και η οικογένεια του άλλου μετανάστευσε στο εξωτερικό.

Ο Σωτήρης Παραδείσης, Δ/ντής του σχολείου, αποτύπωσε την υφιστάμενη εικόνα του μαθητικού δυναμικού, μιλώντας στο Ράδιο «Αλήθεια» με αφορμή την αυριανή εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στην Βιβλιοθήκη «Κοραής» για την παρουσίαση του λευκώματος  «Γυμνάσιο Βολισσού, ο 60άρης έφηβος».

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του σχολείου, ανάμεσα σε όλα τα σπουδαία που διαδραματίστηκαν εκεί, σταθήκαμε σε δύο χρονικά σημεία που πλήγωσαν την πορεία του, απόλυτα συνδεδεμένη με την πορεία του τόπου που βρίσκεται και των ανθρώπων του:

Τέλη δεκαετίας ’60 και ’70 παρουσιάστηκε ραγδαία μείωση του αριθμού των μαθητών, λόγω μετανάστευσης (το σχολείο στην ακμή του, το 1962, είχε 182 μαθητές!)  ενώ και τα τελευταία χρόνια, για τους γνωστούς λόγους,  είχαμε μαθητική διαρροή, η οποία όμως βρίσκει το σχολείο σε μια οριακή κατάσταση.

Οι ελπίδες διατηρούνται ζωντανές λόγω των 33 μαθητών – μαθητριών που φοιτούν στο δημοτικό, με την προσδοκία οι οικογένειες τους να παραμείνουν στην Αμανή.

Την αυριανή εκδήλωση για  τα 60 χρόνια λειτουργίας του σχολείου Βολισσού, διοργανώνουν  το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Βολισσού «Μιχάλης Παπαμαύρος», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων της Βολισσού, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» και οι Εκδόσεις «άλφα πι».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φιλόλογος Γιάννης Κουγιούλης, ο οποίος υπήρξε μαθητής του σχολείου και ο μαθηματικός Πολύδωρος Στείρος, ο οποίος έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Γυμνάσιο Βολισσού.

Κείμενα θα διαβάσει η φιλόλογος Αγγελική Δρίτσα, η οποία έχει επίσης υπηρετήσει στο σχολείο, όπως και η φυσικός Βάσω Μιχαλοπούλου η οποία θα συντονίσει την εκδήλωση. Ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2018, στο χώρο του Σχολείου.

Σχετικά Άρθρα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ TOY ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
Τρί, 18/06/2019 - 16:19

Είναι γνωστό πως τα Μουσικά Σχολεία δεν... συμφέρουν.

Σε μια χώρα που δίνει στην παιδεία διαχρονικά την τελευταία σημασία, δεν εκπλήσσει η διαπίστωση πως ναι μεν τα Μουσικά Σχολεία δημιουργήθηκαν και από Ευρωπαϊκή υποχρέωση αλλά στην συνέχεια είδαν πως... κοστίζουν και άρχισαν να τα "ψαλιδίζουν".

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι κόβουν κονδύλια. Επειδή όμως αυτό προφανώς δεν πτοεί μαθητές και Διδάσκοντες τώρα φροντίζουν να τα αφήσουν και χωρίς μαθητές.

Τα υπόλοιπα στην ανακοίνωση που ακολουθεί: 

Μετά την απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για την εισαγωγή-εγγραφή μόνο 24 παιδιών στο Μουσικό Σχολείο Χίου κατά το σχολικό έτος 2019-2020, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την αποδυνάμωση του μαθητικού δυναμικού του σχολείου μας με τα παρακάτω επιχειρήματα:

  1. Οι αιτήσεις των υποψήφιων μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία της Χίου ανήλθαν στις 42. Το σχολικό έτος 2016-17, επί συνόλου 46 αιτήσεων και το σχολικό έτος 2017-18 επί συνόλου 47 αιτήσεων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου είχε εγκρίνει τη δημιουργία δύο τμημάτων (32 και 36 μαθητών αντίστοιχα).

 

  1. Ο Σύλλογος διδασκόντων καθηγητών του σχολείου μας, σε συνεδρίασή του (αριθμός πρακτικού 37η / 04-06-2019) κατά συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε και εισηγήθηκε την εισαγωγή 34 μαθητών και τη δημιουργία δύο τμημάτων των 17 μαθητών.

 

  1. Είναι γνωστό ότι η μουσική και εν γένει η καλλιτεχνική παιδεία στη χώρα μας αντιμετωπίζεται ως ήσσων μέσα στο γενικότερο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είναι απορίας άξιο γιατί να στερούνται κάποια παιδιά του δικαιώματός τους στη μουσική παιδεία, που προσφέρεται ως δημόσιο αγαθό από ένα δημόσιο Μουσικό Σχολείο. Πόσω μάλλον, όταν αυτό το σχολείο παρουσιάζει σταδιακά αυξητική πορεία στο μαθητικό του δυναμικό και προσφέρει αδιαλείπτως πολιτισμό και μία διαφορετικής λογικής παιδεία στο νησί μας.

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ