Με δόσεις οι υπολογιστές στα θρανία

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 13/04/2020 - 15:17

Με δόσεις προχωρά από το Υπουργείο Παιδείας η προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και τάμπλετ προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αριστείδη Κελεπερτζή, από τα σχολεία της Χίου έχει καταγραφεί αριθμός 87 υπολογιστών που είναι αναγκαίοι για τα διδακτήρια και η προμήθειά τους, κατά το υπουργείο, θα γίνει από πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Από εκεί και έπειτα, το Υπουργείο δεν έχει ζητήσει ακόμη τον αριθμό των αναγκών σε υπολογιστές και τάμπλετ που αφορούν το μαθητικό δυναμικό, όπως είχε προ εβδομάδας ανακοινώσει η υπουργός. Σε μια πρώτη καταγραφή που έγινε από τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας – όπως είπε- ο κος Κελεπερτζής, φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση για 400 υπολογιστές και τάμπλετ, αριθμό που ο ίδιος θεωρεί μεγάλο και εκτιμά ότι πρέπει να γίνει επανεξέτασή του.

Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια οι ανάγκες στο μαθητικό δυναμικό και ειδικότερα στους οικονομικά αδύναμους, όπως αποτυπώθηκαν από τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας αφορούν 50 υπολογιστές σε μαθητές γυμνασίων, 65 για παιδιά που φοιτούν στο γενικό λύκειο, 37 στα ΕΠΑΛ και 27 σε μαθητές σχολείων ειδικής αγωγής.

Από το πρόγραμμα που τρέχει μέσω ΕΣΠΑ και αφορά την προμήθεια αποκλειστικά φορητών υπολογιστών, όπως είπε η Ευτυχία Βλυσίδου, στα σχολεία της Χίου που βρίσκονται σε καλό επίπεδο εξοπλισμού, σε σχέση με τα αριθμητικά δεδομένα που είχε βάλει το υπουργείο (1 φορητός Η/Υ ανά 50 μαθητές), θα απαιτηθεί η προμήθεια 40 περίπου νέων υπολογιστών.

Από την πλευρά των γονέων, ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του Προέδρου του Συλλόγου Τριτέκνων Χίου και προέδρου του συλλόγου γονέων, σε ένα  από τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία της πόλης, του 2ου στην περιοχή της Ευαγγελίστρια.

Όπως είπε ο Αργύρης Γιαμάς για να μπορούν να κάνουν μάθημα όλα τα παιδιά, κυρίως στα σπίτια που υπάρχουν αδέλφια, αυτό δεν μπορεί να γίνει με έναν υπολογιστή ή με ένα απλό τάμπλετ, οπότε πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το υπουργείο, ή από όποιον άλλο φορέα - ακόμα και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης- προκειμένου να συντονιστούν όσοι έχουν ενδιαφερθεί – και από τον ιδιωτικό τομέα- μέσω χορηγιών να συνδράμουν σ’αυτήν την προσπάθεια.

Αναφερόμενος στις ανάγκες που υπάρχουν για να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα μέσα οι μαθητές, εκτίμησε -σε αντίθεση με τον Αριστείδη Κελεπερτζή- ότι χρειάζονται περισσότεροι των 400 υπολογιστών ή τάμπλετ στους μαθητές των δημοτικών και αρκετοί επίσης στα γυμνάσια και τα λύκεια.

«Στο δικό μας το σχολείο έχουμε τουλάχιστον 30 με 40 αδέλφια. Όλα αυτά μπορούν να καλυφθούν μόνο από τους υπολογιστές που έχουν σπίτι τους;», διερωτήθηκε.

ex_apostaseos_ekpaideysi_pros_to_paron_katagrafi_hy_gia_ta_sholeia

Σχετικά Άρθρα