Μετά την Καλλιμασιά και η Χίος τίμησε τον Κωνσταντίνο Περρίκο

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 06/02/2019 - 15:01

Μετά την γενέτειρα του την Καλλιμασιά και η Χίος τίμησε το μεσημέρι της Τετάρτης τον ήρωα aεροπόρο Κωνσταντίνιο Περρίκο, στον χώρο της προτομής του, που τοποθέτησε ο Δήμος Χίου στον Δημοτικό κήπο.

Σε λιτή εκδήλωση, στην οποία ξεχώρισαν οι μαθητές της Καλλιμασιάς, έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την μπάντα της 96 ΑΔΤΕ.

Ο Κωνσταντίνος Περρίκος γεννήθηκε στην Καλλιμασιά το 1905.

Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου αποφοίτησε από το Γυμνάσιο.

Το 1925 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, ενώ τον επόμενο χρόνο εγγράφηκε στη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας στο Σέδες Θεσσαλονίκης όπου και αποφοίτησε με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού. Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Δεληγιώργη και είχε αποκτήσει τρία παιδιά. Αποτάχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία, επειδή με σειρά άρθρων του στην εφημερίδα Εστία είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αν και είχε αθωωθεί δικαστικά, καθώς και για συμμετοχή στο κίνημα του 1935.

Αρχικώς ίδρυσε την Στρατιά Σκλαβωμένων Νικητών, ενώ την 1η Οκτωβρίου 1941 μετονομάστηκε σε ΠΕΑΝ, Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιζομένων νέων. Μια από τις σπουδαιότερες αντιστασιακές ενέργειες που έγιναν στην Αθήνα ήταν η ανατίναξη της φιλοφασιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, που στρατολογούσε Έλληνες για λογαριασμό του πολυεθνικού τμήματος των WaffenSS.

Στις 11 Νοεμβρίου 1942, ο Κώστας Περρίκος με 12 συναγωνιστές του συνελήφθησαν κατόπιν προδοσίας σε ένα από τα κρησφύγετα της οργάνωσης στην Καλλιθέα. Ένα μήνα αργότερα ο Κώστας Περρίκος καταδικάστηκε  από Γερμανικό Στρατοδικείο της Αθήνας τρις εις θάνατο και 15ετή ειρκτή και μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1943 οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής όπου και εκτελέστηκε.

Μετά το θάνατό του το Υπουργείο Αεροπορίας τον προήγαγε στο βαθμό του Αντισμηνάρχου επ’ ανδραγαθία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1987 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Περρίκου στην οδό Γλάδστωνος, όπου και το κτίριο της ΕΣΠΟ.

Περισσότερα για τον ήρωα διαβάστε στο βιβλίο των Παντελή Βατάκη, Κωνσταντίνου Λαγού και Βασίλη Φίλια «Κωνσταντίνος Δ. Περρίκος (1905 – 1943) Η βιογραφία ενός ήρωα».

epimnimosyni_deisi_kai_katathesi_stefanon_stin_protomi_kosta_perrikoy

Σχετικά Άρθρα