Χίος, Κυριακή 5 Ιουλίου

Νέα παρέμβαση της Ενωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών στον υπουργό Παιδείας για να επανεξετάσει το θέμα των καταργημένων ΕΠΑΛ

Τετ, 04/10/2017 - 21:09

Νέα παρέμβαση κάνει η Ενωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών στον υπουργό Παιδείας, αυτή τη φορά για να επανεξετάσει το θέμα των καταργημένων ΕΠΑΛ.

Αναλυτικό είναι το παρακάτω έγγραφο της :

ΘΕΜΑ : ¨ Μη έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ Χίου ¨

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Παρότι με τα Αρ.Πρωτ. 41/22-09-2017, Αρ.Πρωτ. 51/29-09-2017 έγγραφά μας προς τον Υφυπουργό Παιδείας κο Δ. Μπαξεβανάκη και την δια ζώσης συνάντησή μας την Δευτέρα 29-09-2017 με τον Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κο Θ. Κοτσιφάκη όπου τονίσαμε την ανάγκη λειτουργίας όλων των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ της Χίου, διαπιστώνουμε ότι με την Υ.Α. 1506/03-10- 2017 που εξέδωσε το Γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας εγκρίνονται από τα 6 ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑ.Λ. της Χίου μόνον τα 2.

Τα 4 τελικά τμήματα που δεν εγκρίθηκαν έως σήμερα είναι:  1o ΕΠΑΛ Χίου Γ΄ τάξη Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού & Κλιματισμού  1o ΕΠΑΛ Χίου Γ΄ τάξη Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ  ΕΠΑΛ Καρδαμύλων Γ΄ τάξη Υπάλληλος Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών  Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού.

 Οι σημαντικότεροι λόγοι υποστήριξης για την έγκρισή των υπολοίπων 4 τμημάτων συνοπτικά είναι:  Για τις δυο πρώτες περιπτώσεις τα τμήματα είναι μοναδικά στο νησί και μερικοί από τους γονείς των μαθητών εργάζονται στην συγκεκριμένη ειδικότητα έχοντας στήσει επιχειρήσεις στο νησί και προσβλέπουν στην συνέχεια της επιχείρησής τους από τα παιδιά τους.  Για την τρίτη περίπτωση των Καρδαμύλων αποτελούν το Κεφαλοχώρι της Βόρειας Χίου, κτισμένα σε απομακρυσμένη και δύσβατη περιοχή της Χίου ως εκ τούτου θα είναι δύσκολη η μετακίνηση των μαθητών και επιπλέον θα κοστίσει στο δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι τοπικοί παράγοντες συμβάλουν οικονομικά στη λειτουργία των σχολείων των Καρδαμύλων ΕΝΩΣΗΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (TECHNOLOGY TEACHERS'ASSOCIATION) Πτυχιούχοι ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (NORTH AEGEAN REGIONAL DEPARTMENT)

  Για το Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου που είναι και το μοναδικό Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Χίο, στην ειδικότητα των Πλοιάρχων απαιτούνται 6 μαθητές και είναι παρακολουθούντες 4. Επίσης στο τμήμα παρακολουθεί και μαθήτρια που έχει επιλέξει το συγκεκριμένο επάγγελμα με οικονομικά προβλήματα και της είναι αδύνατον να αλλάξει επάγγελμα. Αλήθεια πόσα χρήματα θα στοιχίσει στο Ελληνικό κράτος η μη ολοκλήρωση των σπουδών 4 μελλοντικών καπετάνιων μόνο από την αυριανή φορολόγησή τους;

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Πέραν της αντιεπιστημονικής δεοντολογίας που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της περικοπής των ολιγομελών τμημάτων και ειδικά στη Χίο, πέραν των θετικών εισηγήσεων για λειτουργία των προαναφερομένων τμημάτων όλων των φορέων που καθιστούν το αίτημα Παγχιακό, πέραν των κινητοποιήσεων γονέων, μαθητών, καθηγητών, πέραν των υποσχέσεων στον κυβερνητικό βουλευτή Χίου που δεν τηρήθηκαν (εγκρίθηκαν 2 από τα 3 τμήματα που του υποσχέθηκαν), θα θέλαμε με την ευαισθησία που σας διακρίνει να μπείτε έστω για μια στιγμή στη θέση των μαθητών αυτών που τους ζητάτε να επιλέξουν τα ΕΠΑΛ ενώ δεν γνωρίζουν αν θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην ειδικότητα που επέλεξαν και κυρίως στη θέση των μαθητών που δεν το γνώριζαν όταν επέλεγαν τον συγκεκριμένο τύπο σχολείου και μάλιστα τη φετινή χρονιά θα έδιναν και Πανελλήνιες εξετάσεις.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Το θέμα της έγκρισης των υπολοίπων 4 ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ στη Χίο αφορά 13 οικογένειες και επιθυμούμε με την παρέμβασή σας να εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου όλοι μας, αλλά κυρίως οι μαθητές μας, να ασχοληθούν απρόσκοπτοι με το μαθητικό τους έργο. Ευελπιστούμε σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας και για δικές σας ενέργειες.

 

Με τιμή Ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. της Ε.Τ.Ε. Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ART DESIGN AND TECHNOLOGY IN THE UNIVERSITY OF MIDD

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 03/07/2020 - 14:50

Περίπου 7 ώρες κράτησε η θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου για θέματα παιδείας με τον πρόεδρος του Σώματος Παύλο Καλογεράκη να την χαρακτηρίζει χρήσιμη και εποικοδομητική.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, διευθυντές και εκπρόσωποι φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας της Χίου όπως και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών.

Από πλευράς προϊστάμενων της εκπαίδευσης τόσο ο Αριστείδης Κελεπερτζής από την Πρωτοβάθμια όσο και η Ευτυχία Βλυσίδου από την Β/θμια αναφέρθηκαν στις καθημερινές ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα σχολεία με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας να υπογραμμίζει την ανάγκη στελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα προβλήματα σε σχολικές μονάδες, και την προϊστάμενη της Β/θμιας να επικεντρώνεται σε ζητήματα υποχρηματοδότησης.

Την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι γονείς λόγω ελλείψεων στα σχολεία μετέφερε στην συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Μιχάλης Πουλάδας, που υποστήριξε την ανάγκη για έκτακτες επιχορηγήσεις έτσι ώστε να καλύπτονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν σε σχολικές μονάδες.

Η συνεδρίαση κατέληξε σε μια σειρά προτάσεων προς την Δημοτική Αρχή για θέματα παιδείας με βασικό στόχο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καλογεράκης των βελτίωση υποδομών αλλά και παρεχομένης εκπαίδευσης.

Ειδικότερα αποφασίστηκε ο Δήμος Χίου να αναπληρώσει την αναγκαστική περικοπή που έγινε στο ποσό της χρηματοδότησης και να φροντίσει με έκτακτες χρηματοδοτήσεις να ενισχύσει τις σχολικές μονάδες έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα.

Παράλληλα να πραγματοποιηθεί έλεγχος σε όλες τις σχολικές μονάδες  τόσο για την κτιριακή ασφάλεια όσο και για την υγειονομική θωράκιση, ενώ να υλοποιηθεί η ηλεκτρονική υποστήριξη των σχολείων με την αγορά Υ/Η και τάμπλετ.

Να σημειώσουμε ότι από την ψηφοφορία και την σύνταξη της απόφασης απείχε ο συνδυασμός του Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη, με τον δήμαρχο Χίου να ζητά από  τις δημοτικές παρατάξεις να μην μηδενίζουν το έργο της δημοτικής αρχής ενώ συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν έκτακτες επιχορηγήσεις προς τα σχολεία για την κάλυψη αναγκών.

na_axiopoiithei_sosta_i_sholiki_perioysia