«O τουρισμός είναι… πολλαπλασιαστής»

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV  με τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θοδωρή Σταυρινούδη
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 03/10/2021 - 22:49

O Θοδωρής Σταυρινούδης, γεννήθηκε στη Χίο το 1971, και δεν αποτελεί μια συνηθισμένη περίπτωση Πανεπιστημιακού Δασκάλου, γιατί πρώτα απ’ όλα δεν ήταν μια συνηθισμένη περίπτωση φοιτητή. Εισάγεται στην Βιομηχανική Πειραιώς, περνάει ωραία ως φοιτητής αλλά δεν μαθαίνει… γράμματα ή καλύτερα καταλαβαίνει ότι πρέπει να την… κάνει για κάπου… ψηλότερα και από 1ο έτος ζητά μεταγραφή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που από νωρίς έχει «καλό όνομα» και που βάζει στοίχημα να το διατηρήσει και ως Διδάσκων πλέον σε αυτό, και μάλιστα σε ένα Τμήμα, που σε λίγο θα βγάλει τους πρώτους του αποφοίτους και θα στελεχώνει πλέον την τουριστική μας Βιομηχανία.

Και αυτό είναι το δεύτερο στοίχημα του Θοδωρή Σταυρινούδη, αφού πιστεύει ότι το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης του Τουρισμού, που είναι η επίσημη ονομασία του «Τμήματος τουρισμού» μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα σε έναν τομέα, που τον αγαπά τον πιστεύει και κυρίως πιστεύει ότι τραβά την χώρα μας μπροστά.

Λιτός, με κατανοητό λόγο, συγκεκριμένος, με παραδείγματα, μιλάει και το πρόσωπο του λάμπει, πιστεύει ότι λέει και εκπέμπει το φώς του ανθρώπου, με το πάθος της γνώσης και της μετάδοσης.

Ναι, λέει στον Γιάννη Τζούμα, στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV, δεν έχει καμιά σχέση γεωγραφικά ο τουρισμός, με την διδαχή γι’ αυτόν. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε τουρισμό στην Ρόδο, πρέπει εκεί να βγάζουμε τα στελέχη του. Μα, γιατί, τουρισμός δεν είναι μόνο οι… τουρίστες.

Ο τουρισμός εξηγεί είναι… πολλαπλασιαστής, ο τουρίστας δεν έρχεται μόνο για να κολυμπήσει, να δεί, να περάσει καλά. Έρχεται για να μάθει, να ζήσει διαφορετικά, να γλεντήσει, να χαρεί, να συγκινηθεί. Στο διάστημα αυτό τρέφεται, ξοδεύει, φέρνει χρήματα στον τόπο. Από τον τουρισμό δεν χάνει κανείς. Συνεπώς τουρισμός σημαίνει πολιτισμός, παιδεία, τροφοδοσία, πρωτογενής παραγωγή, σύνδεση με την παράδοση, με την τοπική γαστρονομία. Η Ελλάδα μια χώρα 10 εκατ. ανθρώπων φιλοξενεί 30 εκατ. πολλές φορές και παραπάνω. Αν τώρα αυτά τα 30 εκατ. δεν τρώνε δικές μας ντομάτες αλλά και τα 40 τρώμε… Ολλανδίας, φυσικά δεν μας φταίνε οι… Ολλανδοί.

Ο Θοδωρής Σταυρινούδης εξηγεί την επιστήμη του τουρισμού, αλλά ταυτόχρονα μας εισάγει και στο ρόλο του Πανεπιστημίου στον Αιγαιακό χώρο, θεωρώντας ότι μεταπολεμικά η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στο Αιγαίο είναι το Πανεπιστήμιο του.

Με μεγάλη αγάπη για την επιστήμη που υπηρετεί, απαντά με τον ίδιο απλό και κατανοητό τρόπο και στις δύσκολες ερωτήσεις των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα οποία τα θέλει δίπλα στα Δημόσια, αλλά με κανόνες και της Αξιολόγησης, που την θεωρεί με κανόνες επίσης δεδομένη. Είμαι παιδί Σιδηρουργού λέει, ο πατέρας μου μέχρι να βγεί στην σύνταξη αξιολογούνταν καθημερινά, όλοι μας αξιολογούνται, δεν μπορούμε να το αρνούμαστε εμείς.

Τα υπόλοιπα χαρείτε τα τηλεοπτικά.

aytoprosopos_me_ton_thodori_stayrinoydi

Σχετικά Άρθρα