Οι μετανάστες στη Γερμανία μαθαίνουν πρώτα τη γλώσσα

Χρήσιμα συμπεράσματα των εκπαιδευτικών του 1ου Δημ. Σχολείου Βροντάδου από την επίσκεψή τους σε Γυμνάσιο της Βόρειας Ρηνανίας
Τρί, 20/12/2016 - 15:49

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, Erasmus+ με θέμα: For an Active citizenship, Inclusion and Development: AID Refugees and Immigrants. Προγράμματος  πήρε μέρος στη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 3-8 Δεκεμβρίου 2016 στην πόλη Rheda – Wiedenbruck της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας.

Το σχολείο εκπροσωπήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Άρτεμη Πίττα και την Καλλιόπη Ντίλη, οι οποίες συναντήθηκαν με τις ομολόγους τους  από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σχολεία της Κύπρου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας.

Η συνάντηση ξεκίνησε και το κάθε σχολείο μέσω των αντιπροσώπων του ανέφερε το λόγο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, παρουσίασε τις δράσεις του  και  την εξέλιξη των καθηκόντων που έχει αναλάβει. Ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι από το συντονιστή για τις μελλοντικές υποχρεώσεις καθώς και την πορεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος επισκεφτήκαμε κέντρα εκπαίδευσης μεταναστών ενηλίκων. Για το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα «ένταξη» σημαίνει πρώτα και πάνω από όλα ικανοποιητική εκμάθηση της γλώσσας ως όχημα της ένταξης των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία και τον εργασιακό χώρο. Επισκεφτήκαμε κέντρα προσφύγων με όλες τις απαραίτητες δομές, παιδικούς σταθμούς για τα προσφυγόπουλα τα οποία δέχονταν απλόχερα τη φροντίδα των εθελοντριών υπό τον έλεγχο των επαγγελματιών εκπαίδευσης-βρεφονηπιοκόμων την ώρα που οι γονείς τους έκαναν μαθήματα γερμανικών. Συζητήσαμε με τους δασκάλους τους οι οποίοι μας εξήγησαν πόσο δύσκολο είναι για τους αραβόφωνες να μάθουν γερμανικά και τις μεθόδους που ακολουθούν.   Το σχολείο που μας δεξιώθηκε φέρει την ονομασία του πιο διάσημου Γερμανού φυσικού που οι ιδέες του έφεραν επανάσταση στον τρόπο που εξετάζουμε το σύμπαν. Το Γυμνάσιο, Άλμπερτ Αϊνστάιν, με δυναμικότητα 1150 μαθητών είναι σε μια περιοχή που έχει στο παρελθόν υποδεχτεί μεταναστευτικά ρεύματα και διαθέτει μια βαριά ιστορική πείρα. Θα προσπαθήσουμε να επωφεληθούμε από αυτήν!

Σχετικά Άρθρα