Το παράλογο κόστος των δημόσιων έργων... φρένο το κτιριακό του Πανεπιστημίου

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Μ. ΛΕΚΑΚΟΥ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 08/09/2022 - 10:22

Απασφάλισε χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, Μαρία Λεκάκου, θέλοντας όπως είπε χαρακτηριστικά, να εξηγήσει στους πολίτες γιατί κτίρια του Ιδρύματος στη Χίο καταρρέουν.

Απαντώντας στο ερώτημα, που ταλανίζει την τοπική κοινωνία και έχει να κάνει με τα αναξιοποίητα, εδώ και χρόνια, κτίρια στα Ταμπάκικα αλλά και με το Καρράδειο κτίριο - αρκετά από αυτά δωρήθηκαν στο Ίδρυμα-  η Κοσμήτορας αναφέρθηκε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει π.χ. για την αποκατάσταση του Καρράδειου να γίνει μελέτη κόστους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ- εφόσον οι διαδικασίες γίνουν μέσω δημοσίου- ενώ για το ίδιο κτίριο ένας ιδιώτης θα πληρώσει τη μελέτη με 50.000 ευρώ!

Επί της ουσίας η Μαρία Λεκάκου είπε φωναχτά όσα λέγονται ψιθυριστά, προσθέτοντας εκτός από την παράμετρο του παράλογου κόστους των δημόσιων έργων δύο ακόμα ζητήματα:

• Την υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, η οποία από τα 8 και πλέον εκατομμύρια ετησίως μειώθηκε στα 2 με 3, τα χρόνια της κρίσης και σήμερα είναι στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ

• Την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του ιδρύματος. 

«Κάνουμε τιτάνιο έργο με ίδιους πόρους, συγκεντρώνοντας χρήματα από μεταπτυχιακά, ερευνητικά και προγράμματα δια βίου μάθησης για να κάνουμε τις μελέτες», είπε χαρακτηριστικά.

«Για να καταλάβουμε τη συζήτηση που γίνεται για τις υποδομές πρέπει να αντιληφθούμε τη βάση... του κακού, το ότι υπάρχει μια υπερβολική τιμολόγηση ενός κλειστού επαγγέλματος», τόνισε η κα Λεκάκου, με την Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη και Δημήτρη Παπαγεωργίου, αντίστοιχα, να επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους, λέγοντας ότι λειτουργούν με τους ισχύοντες νόμους του κράτους, που όντως ανεβάζουν το κόστος και διευρύνουν το χρονοδιάγραμμα των έργων, αλλά εξετάζονται και άλλες λύσεις, όπως οι ΣΔΙΤ.

Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των κτιρίων του Πανεπιστημίου στη Χίο.

Ειδικότερα:

• Για τα Ταμπάκικα με ίδιους πόρους έγινε τρισδιάστατη καταγραφή των κτιρίων, ο χώρος θα καθαριστεί και θα δουν τις υπάρχουσες μελέτες, συνεκτιμώντας παράλληλα τις αλλαγές στην περιοχή (κατασκευή παράκαμψης πόλης) για να εξετάσουν στο συνολικό πλαίσιο του σχεδιασμού τους για το πανεπιστήμιο, ποια θα μπορούσε να είναι η χρήση τους.

• Για το Μιχάλειο προχωρά μελέτη για την ενεργειακή του αναβάθμιση (αλλαγή κουφωμάτων). Προηγήθηκε πολεοδομική τακτοποίηση.

• Για το Καρράδειο ξεκίνησε με ίδιους πόρους του ιδρύματος μελέτη, αλλά τον Οκτώβριο του 2020 ο σεισμός δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του. Με τη εν λόγω μελέτη προετοιμάζεται η διαδικασία για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που πρέπει να ακολουθήσει.

• Για το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου σχεδιάζεται η εγκατάσταση ψηφιακού εξοπλισμού.

• Φοιτητικές Κατοικίες στο Τάγμα: Έγινε αναβάθμιση των 6 κτιρίων και εξετάζεται επέκταση του συγκροτήματος στον υπολειπόμενο οικοπεδικό χώρο, μέσω ΣΔΙΤ.

Εξωστρέφεια Πανεπιστημίου και Ερευνητικό Κέντρο στο Καλουτάς

Μπορεί στην πορεία της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες, στην οποία μετείχε επίσης και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πέτρος Καβάσαλης, το ενδιαφέρον να επικεντρώθηκε στο κτιριακό του Ιδρύματος, όμως στόχος της ήταν να αναδειχθεί το έργο που παράγεται, η προσπάθεια ενδυνάμωσης της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία, αλλά και η ερευνητική εξωστρέφεια που επιχειρεί.

Η κα Βιτσιλάκη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και έρευνας στις σχολές του πανεπιστημίου στα 6 νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, επικαλούμενη μάλιστα και αναφορές στα πλαίσια της αξιολόγησης του ιδρύματος από την ευρωπαϊκή ένωση πανεπιστημίων.

"Μας είπαν για την ποιότητα και το εύρος του έργου που παράγεται σε μερικές πέτρες πάνω, από μια χούφτα ανθρώπων, που δε διαθέτουν τις υποδομές που υπάρχουν σε μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια", ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρυτάνισσα.

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε επίσης αναφορά στο σχεδιασμό που υπάρχει για τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία και ανάπτυξη στο κτήριο «Γ.Καλουτάς», εφόσον αυτό παραχωρηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Καβάσαλη αν καταφέρουν να μετατρέψουν το «Καλουτάς» σ’ένα κέντρο ενεργειακής απόδοσης χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους μπορούν να εξάγουν τη γνώση και να δημιουργήσουν μια «νέα γενιά μηχανικών».

prooptikes_alla_kai_provlimata_toy_panepistimioy_sti_hio

Σχετικά Άρθρα