Παρουσίαση ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 04/10/2023 - 15:05

Με την παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και υπό τη διπλή του ιδιότητα του πρύτανη και Ακαδημαϊκού αλλά και του Περιφερειάρχη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τη Δευτέρα 2/10/2023 στο αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» της Πανεπιστημιακής Μονάδας Χίου.

Στην εκδήλωση τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που λειτουργούν στη Χίο, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, καθώς και το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής, παρουσίασαν την ερευνητική τους δραστηριότητα κυρίως για τη Χίο και τα νησιά του Αιγαίου.

Οι συμμετέχοντες καθηγητές, νέοι επιστήμονες και διδακτορικοί φοιτητές/ριες παρουσίασαν τα εργαστήρια των Τμημάτων και τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ανέπτυξαν τα αποτελέσματα ερευνών τους για την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τη γαλάζια οικονομία.

Ειδικότερα επικεντρώθηκαν στην τεχνολογία του 3D printing σαν επιταχυντή της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας της Χίου, τη συγκέντρωση και ανακύκλωση πλαστικών από τις ακτές της Χίου, τις τεχνολογίες Logistics για το εμπόριο και τη ναυτιλία, τα μοντέλα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και ιδιωτικών χώρων (μαρίνα, Μιχάλειο κτίριο, κ.ά.), τις τεχνολογίες υλικών για προστασία μνημείων του Αιγαίου, το σχεδιασμό των δρόμων του ούζου με αφετηρία τη Χίο, το παρατηρητήριο ακτοπλοΐας με τη συμμετοχή πολιτών (ferry watchers), τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα στις παράκτιες περιοχές των νησιών. Επίσης, παρουσιάστηκαν μελέτη και προτάσεις για την αναδιοργάνωση των συγκοινωνιών στον Κάμπο της Χίου με σκοπό τη βιώσιμη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.

Τέλος, παρουσιάστηκε το Future Lab της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Χίου που στοχεύει στην ανάπτυξη και τη διάχυση τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη συνεργασιών με όλους τους φορείς της Χίου και κυρίως με τους νέους ανθρώπους της.

Ακολούθησε συναυλία στον αύλειο χώρο του ιστορικού Μιχαλείου κτιρίου από το νέο καλλιτέχνη Good Job Nicky, αφιερωμένη στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σχετικά Άρθρα