Συνάντηση "μικρών" σχολείων ευρωπαϊκών χωρών στην Βολισσό

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ "Green Seeds”
Τετ, 25/05/2022 - 15:17

Όπως ενημερώνουν σε δελτίο Τύπου ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αιμιλιανός Ευαγγελινός και οι συντονίστρες του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Green Seeds»,  Ευτυχία Βλυσίδου και Αικατερίνη Σκοκκου, στα πλαίσια του συγκεκριμένουν προγράμματος, η ΔΔΕ Χίου και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Βολισσού υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία την φιλοξενία και την εκπαίδευση 20 εκπαιδευτικών  από Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Ελλάδα από τις 11 έως τις 13 Απριλίου 2022.

Αναλυτικά σημειώνουν:

"Τo Πρόγραμμα GREEN S.E.E.D.S. πρόγραμμα ευρωπαϊκό, στοχεύει στο να σπάσει την απομόνωση των μικρών, αποκεντρωμένων σχολείων που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και σε μικρά νησιά, εφαρμόζοντας μέτρα και πολιτικές που στοχεύουν να εξαλείψουν  τον κίνδυνο της πολιτιστικής υστέρησης,  λόγω της γεωγραφικής απομόνωσής τους.

Μέσω διαλόγου και εξ αποστάσεως αλληλεπίδρασης, 20 τάξεις μικρών σχολείων στην Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Ελλάδα και την Κύπρο μοιράζονται ένα μονοπάτι με στόχο την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού αξιοποιώντας τη διδακτική μέθοδο της Ιστοεξερεύνησης (Webquest)⋅ συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες συνέταξαν  SeedQuests, τα οποία θα παρουσιάσουν στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους σε άλλα σχολεία. Η γνώση και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ο κοινός παρονομαστής αυτού του διαλόγου, ο οποίος ενισχύει - σε μια προοπτική ανταλλαγής - τη σχέση μεταξύ των σχολείων εταίρων και του φυσικού τους περιβάλλοντος, ενθαρρύνοντας τη δέσμευση των νεότερων για την προστασία του πλανήτη.»

Στις εργασίες του προγράμματος που υλοποιήθηκαν στο νησί μας συναριθμούνται  εισηγήσεις για τη συμβολή του προγράμματος Erasmus + και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, την αξιοποίηση της αυτοματοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, τις δραστηριότητες, τις μεθόδους, τα αποτελέσματα και τις προσκτηθείσες γνώσεις στο πλαίσιο της τριετούς εφαρμογής του προγράμματος, διοργάνωση εκδηλώσεων διάχυσης του προγράμματος (Manifesto, Memorandum of  Understanding) και η αξιολόγηση του προγράμματος.

Η ΔΔΕ Χίου και οι συντονιστές/τριες του προγράμματος ευχαριστούν θερμά το ίδρυμα Τσάκος για τη θερμή φιλοξενία και την ξενάγηση στους χώρους του ιδρύματος, την εταιρεία “ΧΥΜΟΙ ΧΙΟΥ Α.Ε” για την ευγενική χορηγία των χυμών “Κάμπος Χίου”, τον κ. Νικόλαο Μηλιανό για την ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο Καλλιμασιάς και τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου της Καλλιμασιάς, τις εκπροσώπους του πολιτιστικού συλλόγου Βολισσού «Όμηρος» κ. Καίτη Κυλαδίτη και κ. Λεμονιά Κουρούπη  για την επιμέλεια του χορευτικού συγκροτήματος, το προσωπικό του Μουσείου Μαστίχας για την φιλοξενία και την ενημέρωση των συμμετεχόντων. Τέλος ευχαριστούμε ολόψυχα τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς και τους συναδέλφους του Γυμνασίου Βολισσού που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του προγράμματος. "

 

Σχετικά Άρθρα