Χίος, Δευτέρα 1 Ιουνίου

Θα αργήσει η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση στις ΑΕΝ;

Ερώτηση 22 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κρούουν το κώδωνα για την απώλεια του 6μήνου
Παρ, 27/03/2020 - 15:54
Λαμπρή τελετή υποδοχής των πρωτοετών σπουδαστών της ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης σχετικά με την ανάγκη προγραμματισμού δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των σπουδαστών των δημόσιων σχολών εμπορικού ναυτικού (ΑΕΝ, ΚΕΣΕΝ, Σχολές σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, θαλαμηπόλων). Την ερώτηση συνυπογράφουν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση επισημαίνει ότι, παρότι έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολών αυτών τουλάχιστον ως τις 10 Απριλίου κατ’ αντιστοιχία με την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της χώρας, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις άλλες περιπτώσεις δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα από το εποπτεύον Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των σπουδαστών των σχολών εμπορικού ναυτικού. Το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει ήδη τους σπουδαστές ειδικά των ΑΕΝ.

Είναι προφανές ότι τουλάχιστον τμήμα της διδακτέας ύλης μπορούν να διδαχθούν μέσω τόσο της υπάρχουσας πλατφόρμας ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όσο και μέσω υιοθέτησης μέσων και διαδικασιών που εφαρμόζονται σε άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης με έμφαση στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (κυρίως μέσω τηλεδιασκέψεων).

Οι βουλευτές καταλήγουν ερωτώντας τον Υπουργό ποιες αποφάσεις αναμένεται να λάβει προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να μην διακοπεί επί μακρόν η εκπαιδευτική διαδικασία και να διασφαλιστεί η μη απώλεια εξαμήνου στις ΑΕΝ.

Σχετικά Άρθρα

Πρόταση Προέδρου ΠΣΑΕΝ Χίου
Δευ, 01/06/2020 - 15:09

Το αυτονόητο ζητά ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Χίου και καθηγητής στην ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών, Αργύρης Χατζελένης, από το Υπουργείο Ναυτιλίας, αναφορικά με το μπάρκο των σπουδαστών Γ’ εξαμήνου, το οποίο ενώ ήταν προγραμματισμένο για το καλοκαίρι – φθινόπωρο του 2020 τελικά δεν θα γίνει. ΄

Όπως είπε, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να μπαρκάρουν την ίδια περίοδο 2.500 σπουδαστές και με δεδομένα τα επιμέρους προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω covid – 19 αποφασίστηκε από το υπουργείο να μπαρκάρουν μόνο οι σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει το Α και Β εξάμηνο.

«Κατά συνέπεια οι σπουδαστές του Γ’ εξαμήνου θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη τουλάχιστον το φθινόπωρο να πάνε στις σχολές τους για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Δ’ εξαμήνου κι αν όλα πάνε καλά να μετατεθεί το μπάρκο τους για τον Φεβρουάριο του 2021», ανέφερε ο κος Χατζελένης, λέγοντας ότι προς το παρόν από το υπουργείο δεν έχει υπάρξει σχετική απόφαση.

«Την πρόταση αυτή» – είπε- «την καταθέσαμε και στις Πανελλήνιες Ενώσεις Πλοιάρχων και Μηχανικών προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο υπουργείο, γιατί κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορούν τα παιδιά να τελειώσουν με την εξεταστική και μετά να κάθονται 8 μήνες μέχρι να ξαναπάνε στη σχολή. Αν γίνει αυτό που προτείνουμε δεν θα  μείνουν πίσω και θα προηγηθεί το 6μηνο του μπάρκου τους».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας πρέπει να λάβει μέριμνα και για τα Ειδικά Σχολεία ΚΕΣΕΝ τα οποία λόγω κορωνοϊού εξακολουθούν να μην λειτουργούν.