Θερμό ενδιαφέρον για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Ήδη 101 αιτήσεις υποψηφίων, από την 1η φάση της διαδικασίας, στην ΑΕΝ Μηχανικών
Δευ, 11/07/2016 - 15:05

Αυξημένο παραμένει και φέτος το ενδιαφέρον υποψηφίων για εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, λαμβάνοντας ως πρώτο δεδομένο τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στην ΑΕΝ Μηχανικών από απόφοιτους – τελειόφοιτους που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα Γενικά και τα Επαγγελματικά Λύκεια και διεκδικούν μια θέση σε ακαδημία πλοιάρχων ή μηχανικών.

Συνολικά κατατέθηκαν 101 αιτήσεις από υποψήφιους από τη Χίο αλλά και από άλλα γειτονικά νησιά (Σάμο, Μυτιλήνη), ακόμη και από την Κάλυμνο, ενώ μέχρι τις 18 Αυγούστου θα ολοκληρωθεί και η κατάθεση αιτήσεων από υποψήφιους με το απολυτήριο λυκείου.

«Πιστεύω ότι και φέτος θα έχουμε πάνω από 250 αιτήσεις, πολλές από τις οποίες είναι από Χιώτες που συνεχίζουν την οικογενειακή ναυτική παράδοση, τους αρέσει αυτή η επαγγελματική προοπτική και παράλληλα, ειδικά αυτήν την εποχή, έχουν το ισχυρότατο οικονομικό κίνητρο», δήλωσε στο Ράδιο «Α» η Μαρία Κατσάρη, η οποία από τα μέσα του Ιούνη βρίσκεται στο τιμόνι της ΑΕΝ Μηχανικών.

Η Διοικήτρια της Ακαδημίας έχοντας προϋπηρεσία στο τμήμα ναυτολογίας του Λιμεναρχείου Χίου ξέρει πολύ καλά ότι όχι μόνο οι νέοι που επιδιώκουν να εισαχθούν στις ΑΕΝ, αλλά και μεγαλύτεροι, άνω των 30, τα τελευταία χρόνια έβγαλαν ακόμη και κόκκινο φυλλάδιο, προκειμένου να ταξιδέψουν ως κατώτερα πληρώματα στα πλοία, διαπιστώνοντας ότι η θάλασσα μπορεί να τους δώσει διέξοδο στα επαγγελματικά αδιέξοδα της εποχής.

Φέτος η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, βάσει της προκήρυξης του Υπουργείου Ναυτιλίας θα δεχθεί 55 πρωτοετής όμως οι σπουδαστές του 2ου έτους θα αυξηθούν κατά 25 λόγω των μεταγραφών που έγιναν αποδεκτές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι από την Ακαδημία της Μηχανιώνας.

Η αύξηση του δυναμικού των σπουδαστών επιβάλλει αναδιάρθρωση του προγράμματος εκπαίδευσης, ζήτημα, που όπως είπε η Διοικήτρια, το εξετάζουν σε συνεργασία με τους καθηγητές προκειμένου να λειτουργήσουν και απογευματινά τμήματα, ώστε να είναι πιο ολιγομελή και να επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης.

Το… μόνιμο πρόβλημα της σχολής τα τελευταία χρόνια, είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού (υπάρχουν μόνο 5 μόνιμοι καθηγητές), όμως έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για πρόσληψη 18 ωρομίσθιων εκπαιδευτικών με την κα Κατσάρη να εκτιμά ότι το Σεπτέμβρη θα είναι καθ’όλα έτοιμοι να λειτουργήσουν κανονικά.

Σχετικά Άρθρα