"Ζητάμε τα αυτονόητα για τις μετακινήσεις μας" ανέφερουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 26/01/2022 - 13:56

Στα προβλήματα που δημιούργησε στην μετακίνηση των 161φοιτητων που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες στο Τάγμα, η απόφαση του Αστικού ΚΤΕΛ να λειτουργήσει με δρομολόγια Σαββάτου τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρθηκαν οι φοιτητές σε δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους εν μέσω εξεταστικής περιόδου τα δρομολόγια του Σαββάτου που εφάρμοσε το Αστικό ΚΤΕΛ τις προηγούμενες ημέρες τους δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα μετακίνησης καθώς έπρεπε ή να μετακινηθούν με τα πόδια, είτε με ωτοστόπ, είτε να πληρώσουν ταξί.

«Εν μέσω πανδημίας και με άσχημες καιρικές συνθήκες καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να μετακινηθούμε χωρίς δρομολόγια λεωφορείων», υπογράμμισαν, ζητώντας από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου να μεριμνήσει για το θέμα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια υπάρχει ειδική μέριμνα για την δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών, κάτι που όμως εδώ δεν συμβαίνει.

«Ζητάμε τα αυτονόητα που ισχύουν σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης» υπογράμμισαν μεταξύ άλλων.

Από την ΚΝΕ Χίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: 

«Οι εστιακοί φοιτητές της Πανεπιστημιακής μονάδας της Χίου βίωσαν αυτές τις ημέρες το τι σημαίνει να μπαίνουν οι σύγχρονες ανάγκες μας υπό τη λογική του κόστους - οφέλους.

Με τον συντονισμένη δράση τους κατάφεραν να ακουστούν για άλλη μια φορά και να γνωστοποιήσουν ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό των τακτικών μετακινήσεων από και προς τις εστίες της Χίου.

Με την πρόφαση της κακοκαιρίας, δεδομένου ότι στη Χίο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή, η εταιρεία των ΚΤΕΛ απέσυρε τα μεσημεριανά - απογευματινά δρομολόγια, με αποτέλεσμα οι εστιακοί φοιτητές που συν τοις άλλοις αυτή την περίοδο δίνουν εξεταστική, να αναγκάζονται ,είτε να διανύουν 6 χιλιόμετρα με τα πόδια μέσα στον παγετό, είτε να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν ταξί, είτε να κάνουν ωτοστόπ για να καταφέρουν να δώσουν μάθημα και να πάνε στις δουλειές τους.

Καθόλου βέβαια δεν μας εντυπωσίασε η ομολογία εκπροσώπου των ΚΤΕΛ πως η μετακίνηση των φοιτητών μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι ανώφελη, αφού δεν θα αποφέρει κέρδη στην εταιρεία.

Παραδέχτηκε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξυ ΚΤΕΛ - Πανεπιστημίου Αιγαίου ώστε να μισθωθούν επιπλέον δρομολόγια.

Καλείται να δώσει άμεσα απαντήσεις το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για ποιο λόγο θεωρείται πολυτέλεια τόσα χρόνια το να μισθωθούν επιπλέον δρομολόγια προς διευκόλυνση εστιακών και λοιπών φοιτητών;

Αυτό ακριβώς είναι το πολυδιαφημισμένο ‘’σύγχρονο και ευρωπαικό πανεπιστήμιο’’, που με σθένος υπερσπίζονται και η κυβέρνηση της ΝΔ και φυσικά η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ μέσα στα πανεπιστήμια.

Το βίωνουν όλο το χρόνο, πολύ περισσότερο αυτές τις μέρες στο πετσί τους οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα.

Με τους συνεχώς πετσοκομένους προυπολογισμούς στα ΑΕΙ. Με αμφιθέατρα ασφυκτικά γεμάτα εν μέσω πανδημίας, με ελλειπή καθαριότητα στις σχολές, με κενά στη διασφάλιση της εξεταστικής των φοιτητών.

Με τραγικές ελλείψεις σε καθηγητές.

Το βιώνουν χρόνια και οι εστιακοί φοιτητές σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Χίο, εκεί όπου εφαρμόζονται οι περιβόητες ΣΔΙΤ( Πάγια θέση της ΔΑΠ) , όπου το φαγητό, η θέρμανση η καθαριότητα και η συντήρηση κόβονται όταν δεν έχει κέρδη ο εργολάβος.

Το πανεπιστήμιο, η δημοτική και περιφερειακή αρχή να πάρουν τώρα θέση και να ενεργήσουν ώστε να δωθεί άμεσα λύση στο χρόνιο και δίκαιο αίτημα των εστιακών φοιτητών για ασφαλή, δωρεάν και τακτική μετακίνηση. Οι εστιακοί φοιτητές έδειξαν το δρόμο μέσα από το δυνάμωμα της δράσης τους και αναμένονται οι αρμόδιες κινήσεις χωρις ναι μεν αλλά».

Επί του θέματος το "Δίκτυο πολιτών" ανακοίνωσε τα εξής: 

Τις  τελευταίες μέρες  τα αστικά ΚΤΕΛ της Χίου σταμάτησαν τα δρομολόγια μετά τις 2μμ.

Δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα στις μετακινήσεις συμπολιτών μας από και προς την εργασία τους,  επιβαρύνοντας τους  με κόστος χρήσης ταξί.

Ταυτόχρονα  ήταν αδύνατη η μετακίνηση των φοιτητών από τις Εστίες προς το Πανεπιστήμιο και μάλιστα σε περίοδο εξετάσεων .

Ο Σ. Βενέτος σαν Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Χίου είχε κάνει επαφή με το ΚΤΕΛ και είχε πάρει διαβεβαίωση ότι θα πυκνώσουν τα δρομολόγια και θα εξυπηρετούνται οι φοιτητές, και θα διακοπεί το ωτο στοπ. Το ΚΤΕΛ δεν είναι συνεπές στη δέσμευση του και καλούμε τον Δήμο να αναλάβει πρωτοβουλία και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε α λυθεί το πρόβλημα.

 

 

provlimata_metakinisis_logo_meiomenon_dromologion_ktel

Σχετικά Άρθρα