180 μετανάστες από την ΒΙΑΛ πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία

Πέμ, 14/01/2021 - 13:53
φωτο αρχείου

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και βρίσκονται στα νησιά.

Διαβάστε λεπτομέρειες καθώς και δήλωση του υπουργού Νότη Μηταράκη: https://www.alithia.gr/politiki/aitima-ellados-pros-ee-gia-tin-amesi-epi...

Από αυτούς 955 βρίσκονται σήμερα στη Λέσβο (το 10% περίπου από το συνολικό αριθμό αλλοδαπών στη νησί). Ενώ 180 βρίσκονται στη Χίο, 128 βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω.

Στο σύνολο των παραπάνω το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Η επιστροφή στην Τουρκία όσων εισήλθαν στην Ελλάδα από εκεί και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο μετανάστευσης και Ασύλου μπορεί να πραγματοποιηθεί βάσει της πρώτης παραγράφου της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η οποία αναφέρει με σαφήνεια πως όσοι μετανάστες έχουν μπει από την Τουρκία στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016 και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα