

Τις αντένες αλλά και πανιά θα έχουν μέχρι τον Οκτώβριο οι 4 μύλοι στην περιοχή των Ταμπάκικων, που αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα και δημοφιλή τουριστικά σημεία του νησιού.
Οι επισκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν από το Δήμο Χίου και εκτός από τις νέες αντένες και τα συρματόσχοινα που θα τοποθετηθούν, όπως είπε στην «Α» ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, θα αντικατασταθούν και οι εξωτερικοί άξονες, ώστε οι μύλοι να πάρουν ξανά - τουλάχιστον εξωτερικά- την μορφή που είχαν παλιά.
«Για πρώτη φορά θα τοποθετηθούν πανιά στους Μύλους, από τότε που σταμάτησε η λειτουργία τους», ανέφερε ο δήμαρχος, ο οποίος έχει ασχοληθεί προσωπικά και με λεπτομέρεια με το συγκεκριμένο ζήτημα, παραθέτοντας στοιχεία ακόμη και για τον τρόπο λειτουργίας των μύλων στο παρελθόν, όταν αυτή συνδέονταν με τις εγκαταστάσεις των Ταμπάκικων, για το άλεσμα βελανιδιών, που χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία του δέρματος.
Βέβαια σήμερα εστιάζουμε στην εξωτερική τους μορφή, δεν υπάρχει πλέον μηχανισμός εσωτερικά, ενώ μόνο ο ένας εκ των τεσσάρων μύλων χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών.
Ο Δήμαρχος απάντησε και για τα προβλήματα που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο των μύλων (καθιζήσεις), διαβεβαιώνοντας ότι αυτά δεν έχουν σχέση με τη στατικότητα των μύλων και δε δημιουργούν κινδύνους κατάρρευσης. Επίσης ανέφερε ότι ο δήμος βρίσκεται στο στάδιο ανάθεσης εδαφοτεχνικής μελέτης, την οποία έχει εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επισκευής και ανάδειξης των μύλων, που βρίσκονται λίγα μέτρα νοτιότερα, επισήμανε ότι αυτή εντάσσεται στο γενικότερα σχεδιασμό που έχουν για δημιουργία πεζόδρομου – σε συνάρτηση με την πορεία του έργου της μαρίνας στο Καστέλο- που θα ξεκινά από την μαρίνα, θα διέρχεται ανατολικά του νοσοκομείου και θα φτάνει μέχρι και τη Σούδα, αφού περάσει από τα Ταμπάκικα, συνδέοντας έτσι την συγκεκριμένη περιοχή με το κέντρο της πόλης.
Στο όραμά τους, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο Μ. Βουρνούς, εντάσσεται η λειτουργία των Ταμπάκικων ως πάρκου της πόλης, όπως είπε χαρακτηριστικά, κάτι το οποίο έχει θέσει ως πρόταση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο Δήμος, μιας και είναι ιδιοκτήτης αρκετών κτιρίων στην περιοχή, απ’ όταν σχεδιάζονταν η δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης, προσπάθεια που τελικά «ναυάγησε».