Αίτημα Συμπαράταξης Πολιτών για το ενεργειακό σχέδιο της περιφέρειας

Αλλά και για τις αδειοδοτημένες επενδύσεις που αφορούν αιολικά πάρκα στο Β. Αιγαίο
Τρί, 24/05/2022 - 15:42

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της "Συμπαράταξης Πολιτών", Γ. Αργυρούδη, Μ. Κάρλας, Μ. Νικολάρα και Γ. Σπιλάνης με επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρη και τον Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας & ΕΣΠΑ, Π. Χριστόφα, ζητούν την πραγματοποίηση ανοιχτής ενημερωτικής συζήτησης προκειμένου να γνωστοποιηθούν στοιχεία που αφορούν τον ενεργειακό σχεδιασμό της περιφέρειας αλλά και ζητήματα που άπτονται αδειοδοτημένων επενδύσεων για αιολικά πάρκα στα νησιά μας.

Αναλυτικά αναφέρουν:

"Όπως όλοι γνωρίζουμε το θέμα της ενεργειακής μετάβασης είναι εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία στο επίκεντρο των συζητήσεων σε ότι αφορά στη κλιματική αλλαγή. Τον τελευταίο δε χρόνο ήρθε να προστεθεί και το θέμα της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων που δημιουργεί τεράστια προβλήματα επιβίωσης πολιτών και επιχειρήσεων, γεγονότα που καθιστούν επιτακτική την εμπλοκή της ΠΒΑ στην όλη συζήτηση.

Γνωρίζουμε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο εκτός των έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, υπάρχει ειδικό σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών, αλλά και δράσεις- επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα από τα σημαντικότερα θα είναι και η διασύνδεση των νησιών με το εθνικό δίκτυο παραγωγής ενέργειας, ενώ δεν είναι γνωστό αν τα νησιά του β.Αιγαίου θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Gr-eco Islands και με ποιόν τρόπο.

Επίσης γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη αδειοδοτημένα τεράστια βιομηχανικά πάρκα ΑΠΕ σε όλα τα νησιά του Β.Αιγαίου, ενώ έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για θαλάσσια πάρκα, ειδικά στη Λήμνο (https://www.kathimerini.gr/economy/561852442/plota-aiolika-parka-made-in-greece/?fbclid=IwAR0O5VLH8nbu3yJ8U6B_Oj2Sdw8A4Kk7mNea0FYL7JlAZCItsQCBU8yOESY και https://www.limnosfm100.gr/limnos/item/59743-limnos-diamartyria-enantia-stin-kataskevi-aiolikoy-stathmoy.html).

Ζητάμε από τη Περιφερειακή Αρχή να οργανώσει σχετική ανοιχτή ενημερωτική συζήτηση για το θέμα ώστε οι κοινωνίες των νησιών μας να πληροφορηθούν σε ότι αφορά τα υπάρχοντα σχέδια και στη συνέχεια να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις που θα μας καταστούν συμμέτοχους και όχι απλούς θεατές στον ενεργειακό σχεδιασμό της περιφέρειας."

Σχετικά Άρθρα