Χίος, Σάββατο 25 Ιανουαρίου

Αλβανία: Στους 49 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Παρ, 29/11/2019 - 06:36

Σε 49 ανέρχονται οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν τρεις ακόμη σοροί στο τετραώροφο που κατέρρευσε, από τα συνολικά πέντε άτομα που αναζητούνταν από χθες. Πρόκειται για μέλη της οικογένειας Λιάλια που θρηνεί 8 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους 900. Από αυτούς οι 65 φέρουν σοβαρότερα τραύματα. Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται, διότι οι μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν και νέους τραυματισμούς. Έτσι, η σημερινή μετασεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ οδήγησε στο νοσοκομείο Τιράνων 7 άτομα.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν σήμερα τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με τις υλικές ζημιές. Τα στοιχεία αφορούν μόνον ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών. Μαρτυρούν όμως τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Πρόκειται για περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια που δέχτηκαν σοβαρές ζημιές ή κρίνονται ακατοίκητα.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε ό,τι αφορά τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό. Σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Τιράνων έφθασαν δύο κινητά μαγειρεία του ελληνικού στρατού μαζί με το εξαμελές προσωπικό τους για να συμβάλουν στην σίτιση των πληγέντων. Η κάθε μονάδα μπορεί να ετοιμάσει 300 μερίδες φαγητού ανά γεύμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 25/01/2020 - 10:16

Στις 40.000 ευρώ ανέρχεται το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Χίου, που έλαβε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τουρισμού Κώστα Βεργίνα, η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν επέτρεπαν μεγαλύτερο κονδύλι για την τουριστική προβολή.

«Είχαμε ζητήσει 100.000 ευρώ αλλά δυστυχώς δεν γίνονταν να υπάρχει αυτό το ποσό και έτσι προσαρμόσαμε το σχεδιασμό στο ποσό που υπάρχει», ανέφερε ο κ. Βεργίνας, συμπληρώνοντας ότι προβλέπονται συμμετοχές σε εκθέσεις, δημιουργία τηλεοπτικών σποτ και άλλες δράσεις.

«Ότι κάνουμε θα είναι σε συνεργασία με τους επαγγελματίες τουρισμού αλλά και τον ιδιωτικό φορέα τουρισμού».

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος τουρισμού αναφέρθηκε ερωτώμενος στην λειτουργία του γραφείου τουρισμού του Δήμου λέγοντας ότι υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον στελέχωση του, που θα επιτρέπει την λειτουργία του για περισσότερες ώρες έτσι ώστε να εξυπηρετεί τους επισκέπτες της Χίου.