Άλυτα τα προβλήματα του ΕΚΑΒ στην Χίο

Ερώτηση του Σταύρου Μιχαηλίδη στη Βουλή
Δευ, 02/10/2023 - 06:29

Με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Σταύρος Μιχαηλίδης ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ στην Χίο.  

Σ' αυτήν σημειώνονται προς τον υπουργό Υγείας.

"Για την αντιμετώπιση του αδιέξοδου που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το ΕΚΑΒ όσον αφορά τη στελέχωση των ασθενοφόρων με επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, η Κυβέρνηση προχώρησε στις αρχές Ιουλίου στη δημοσίευση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να ενισχύσει τη στελέχωση των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας.

Υιοθετώντας πάλι πρόχειρες λύσεις, η Κυβέρνηση απευθύνεται σε ένστολους για τη στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Τρέχοντας βεβιασμένα για άλλη μια φορά πίσω από δυσμενείς εξελίξεις σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής είναι φυσικό επακόλουθο η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία  να καταλήξει στην πράξη κενό γράμμα.

Έκδηλη η απροθυμία του ένστολου προσωπικού να αναλάβει, δίχως κατάλληλη και επαρκή εκπαίδευση, τόσο σοβαρή ευθύνη.

Η απαράδεκτη κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται έντονη και επικίνδυνη. Το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2023, σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Αγία Παρασκευή της Χίου, μόλις 5΄ λεπτά με τα πόδια, από το Νοσοκομείο.

Από το ατύχημα τραυματίστηκαν δύο συνάνθρωποί μας. Συμπολίτες που ήταν παρόντες ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε μετά από 30 λεπτά επειδή το μοναδικό ασθενοφόρο της βάρδιας βρίσκονταν σε άλλο περιστατικό. Ένας εκ των δύο τραυματισμένων πριν το ατύχημα είχε υποστεί χημειοθεραπεία στο Νοσοκομείο της Χίου.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Γιατί υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο σε πρωινή βάρδια εργάσιμης ημέρας στο πέμπτο μεγαλύτερο νησί της χώρας;

2. Ενισχύθηκε το ΕΚΑΒ στην Χίο από την υλοποίηση της Π.Ν.Π./05-07-2023 ΦΕΚ 132Α ;

3. Ενεργοποιήθηκε το ασθενοφόρο της κωμόπολης Καρδαμύλων στην Β.Α. Χίο με πλήρωμα από την ισχύ των διατάξεων της σχετικής Π.Ν.Π.";

 

 

Σχετικά Άρθρα