Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Αμεση αντίδραση Μηταράκη

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας στον Κάμπο της Χίου
Τρί, 15/12/2015 - 18:08

Ερώτηση υπέβαλε ο Βουλευτής Χίου, Κ. Νότης Μηταράκης, προς τον  Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρ. Μπαλτά, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευ. Αποστόλου, σχετικά με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας στον Κάμπο της Χίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», ο Κάμπος της Χίου περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα με τα 14 πιο απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Ο Σύνδεσμος Φίλων του Κάμπου Χίου - που κατέθεσε τον φάκελο για την υποψηφιότητα της περιοχής για τα πλέον απειλούμενα μνημεία της Ευρώπης - και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αναδεικνύουν μια σειρά κρίσιμων  ζητημάτων για την αποκατάσταση της αρχικής εικόνας του τόπου όπως η καταγραφή των κτισμάτων και των κτημάτων της περιοχής, η αναστήλωση πύργων του 18ου αιώνα και η ανακατασκευή παλαιών κτιρίων, η ανακατασκευή των παραδοσιακών μαγγανοπήγαδων, η επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας,  η ανασύσταση των παραδοσιακών καλλιεργειών, η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών κ.ο.κ.  

Επισημαίνουν επίσης, ότι αν ο Κάμπος συμπεριληφθεί τον Μάρτιο στον τελικό κατάλογο με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία της Ευρώπης, θα βοηθηθεί με μελέτες σκοπιμότητας και θα προταθούν τρόποι θεραπείας των προβλημάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.  Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για τη στήριξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας;

2.  Εάν υπάρχει βούληση για την στήριξη των καλλιεργητών του Κάμπου;

3.  Εάν στους σχεδιασμούς εντάσσεται και η διάθεση κοινοτικών κονδυλίων για τις απαιτούμενες αναστηλώσεις;

4.  Εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να μειώσει την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στον Κάμπο, λόγω των πολύ υψηλών εξόδων συντήρησης και των αυξημένων περιορισμών στη χρήση; Ειδικά, εάν σκοπεύει να διευκρινίσει ότι πρόκειται, για αγροτική καλλιεργήσιμη γη.

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/01/2020 - 11:06

Διαφωνώντας με τη ρητορική της Περιφερειακής Αρχής ως προς το πλαίσιο της κινητοποίησης που θα γίνει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στις 22 και 23 Γενάρη, η Περιφερειακή παράταξη "Συμπαράταξη Πολιτών" σε συνεργασία με δημοτικούς συνδυασμούς, κατεβαίνει στην κινητοποίηση, ξεκαθαρίζει όμως τη θέση της, προτάσσοντας το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα διεκδικώντας αποσυμφόρηση των νησιών και μη δημιουργία νέων δομών.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Η Κυβέρνηση τους τελευταίους 6 μήνες, με τις ιδεοληψίες και την τακτική της, κατάντησε τα νησιά μας αποθήκες ψυχών που αιτούνται άσυλο. Τώρα με κούφια λόγια, ανύπαρκτο σχέδιο, και σπασμωδικές κινήσεις ζητά να τα αποτελειώσει με την κατασκευή και νέων κλειστών κέντρων. Αδιαφορώντας για την καθολική αντίδραση στα σχέδια της. Οι κάτοικοι των νησιών σε απόγνωση το ίδιο και οι πρόσφυγες.

Η Περιφερειακή Αρχή μετά από παχιά λόγια και αδράνεια μηνών, εξαναγκάζεται από το λαϊκό αίσθημα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στις 22 και 23 του Γενάρη.

Μόνο που με τη συνθηματολογία και τις πρακτικές της επιλέγει να σπρώξει μια μερίδα του κόσμου σε λάθος κατεύθυνση και σε ακροδεξιές αγκαλιές και μια άλλη σε αποχή , αδυνατίζοντας εν τέλει το μέτωπο και τη στόχευση.

Συνεπείς στα λόγια μας ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ και θυμίζουμε στους συμπολίτες μας ποια είναι τα βασικά επίδικα."