Χίος, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου

Αναγκαία η διατήρηση του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα στα Ψαρά

Με ΦΠΑ 24% δεν γίνεται να καταργηθεί το μέτρο, αναφέρει ο Δήμαρχος, Κώστας Βρατσάνος
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 08/01/2020 - 12:19
Ηχητικό απόσπασμα: 

Το μεταφορικό ισοδύναμο στα καύσιμα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί στα μικρά νησιά, διεμήνυσε σήμερα από την Ηρωική Νήσο των Ψαρών ο Δήμαρχός της, Κώστας Βρατσάνος, επισημαίνοντας ότι αν καταργηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και με το ΦΠΑ στο νησί να είναι στο 24% οι τιμές των καυσίμων θα εκτοξευτούν και ήδη τα περιθώρια για τη λειτουργία του μοναδικού πρατηρίου  καυσίμων στα Ψαρά είναι στενά.

«Το μεταφορικό ισοδύναμο ήταν πάγιο αίτημα της νησιωτικής Ελλάδας», σχολίασε ο κος Βρατσάνος δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει, έχοντας ως μοναδικό δεδομένο την απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας για παράταση του μέτρου μέχρι τον Απρίλιο προκειμένου να επανεξεταστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας του Μ.Ι. το κόστος βενζίνης στα Ψαρά μειώθηκε κατά 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, που πρακτικά σημαίνει τιμή διάθεσης 1,73 ευρώ/ λίτρο (σύμφωνα με τα στοιχεία σήμερα του παρατηρητηρίου υγρών καυσίμων, όταν στην Χίο π.χ. ο μ.ο. πώλησης της αμόλυβδης 95 οκτανίων – με μειωμένο ΦΠΑ-  είναι 1,62 ευρώ/λίτρο).

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 19/02/2020 - 12:09

Το Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδου καλεί το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποφάσεις  για τη δημιουργία των υπερδομών για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει τα παρακάτω:

"Το Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδουκαταδικάζει την προκλητική, απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία γίνεται επίταξη για να δημιουργήσει τα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στο ιερό βουνό του Αίπους, χωρίς να σημαίνει ότι η προσωρινή αναστολή της πρέπει να μας εφησυχάζει.

Πρόκειται για απόφαση που αδιαφορεί για την βούληση των κατοίκων ολόκληρης της Χίου, καθώς και για τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης και του Δημοτικού Συμβουλίου για να μην γίνει καμιά νέα δομή, να κλείσουν οι υπάρχουσες και η ΒΙΑΛ, για τον άμεσο απεγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι στοιβαγμένοι στο νησί μας καθώς και για τον απεγκλωβισμό των νησιωτών από την ανθρωπιστική κρίση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπογραφή της από την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και εμάς στα νησιά μας.

Να γίνει απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα με γρήγορες διαδικασίες ασύλου ή προώθησής τους στις χώρες που επιθυμούν.

Να μην δημιουργηθεί καμιά νέα δομή ούτε κλειστή ούτε ανοικτή εκτός από ένα μικρό χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δήμου και της Περιφέρειας.

Καλούμε το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποφάσεις."