Ανακοινώσεις για το Πολυτεχνείο

Από το ΚΙΝΑΛ Χίου, την Χιακή Συμπολιτεία την ΕΛΜΕ και τον Σύριζα
Τρί, 17/11/2020 - 09:11

Ν.Ε. Χίου του ΚΙΝΑΛ

 

Η 17η Νοεμβρίου του 73' αποτελεί ορόσημο για τον τόπο μας στη μάχη ενάντια στον αυταρχισμό! Την μέρα εκείνη ο λαός μας με μπροστάρη την νεολαία, ύψωσε το ανάστημά του και αναμετρήθηκε με την Χούντα. Το τίμημα ήταν βαρύ.. 24 νεκροί! Αυτό ήταν το αποτέλεσμα δεκαετιών διχασμού! Όμως αυτή η θυσία δεν πήγε χαμένη. Έστρωσε τον δρόμο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη πατρίδα μας.

 

47 χρόνια έχουν περάσει έκτοτε. Σήμερα ζούμε μια νέα κρίση. Τα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ακόμα την θυσία αυτών των νέων.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ μας θυμίζει ότι η απάντηση της δεξιας στην ανεπάρκεια της είναι πάντα ο αυταρχισμός! Στην διαχείριση της πανδημίας απέτυχε και για να αλλάξει ατζέντα εφάρμοσε την ολική απαγόρευση δημιουργώντας νέους διχασμούς. Θα έπρεπε να είχε στηρίξει το ΕΣΥ, να είχε προετοιμάσει τα πάντα με κανόνες και σήμερα

να ζούσαμε σε μια σχετική κανονικότητα. Αντίθετα τα άφησε όλα στη μοίρα τους με αποτέλεσμα σήμερα, τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα όρια τους και η οικονομία κλειστή.

 

Η Αριστερά και αυτή με την σειρά της, τσίμπησε το δόλωμα και αντί σήμερα να συζητάμε για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, συζητάμε αν πρέπει να γίνουν πορείες ή όχι!

Εμείς απαντάμε ότι έτσι όπως τα έκανε η κυβέρνηση με την πανδημία πως να γίνουν οι εκδηλώσεις μνήμης; Όχι άλλους διχασμούς! Το χρωστάμε στους νέους εκείνους του 73' που έδωσαν την ζωή τους για την σύμπνοια των Ελλήνων και για την δημοκρατία.

 

Χιακή Συμπολιτεία

 

Ως δημοτική παράταξη «Χιακή Συμπολιτεία» νιώθουμε το χρέος να καταδικάσουμε απερίφραστα την απαγόρευση της Κυβέρνησης σε όλη την Επικράτεια για τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ανθρώπων κατά το τριήμερο του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Μια απαγόρευση πρώτα απ’ όλα αντισυνταγματική, γιατί μόνο η ολομέλεια της Βουλής έχει το δικαίωμα να την αποφασίσει και όχι ο Διευθυντής της αστυνομίας, Την αντισυνταγματικότητα αυτή κατέδειξαν άλλωστε με τις τοποθετήσεις τους και πλείστοι αρμόδιοι φορείς που μόνο «εχθρικοί προς την κυβέρνηση» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, από την άποψη του πολιτικού στίγματος (π.χ. Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων).

Μετά κι από αυτήν την εξέλιξη ας δούμε τι απομένει και ποιό το χρέος μας ως πολιτών:

 

  • Επειδή γνωρίζουμε πως η περιφρόνηση της διαδικασίας (τρόπος απόφασης) δεν διαχωρίζεται από την ουσία
  • Επειδή η κυβέρνηση περιφρόνησε σαδιστικά την οιαδήποτε στήριξη του συστήματος Υγείας (προσλήψεις γιατρών, υποδομές κλπ)
  • Επειδή η απαγόρευση αυτή αποφασίστηκε, εντελώς υποκριτικά, με αφορμή την πανδημία, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κωφεύει στα αιτήματα για αντιμετώπιση του επικίνδυνου συνωστισμού στις εκκλησίες, στα ΜΜΜ των μεγάλων αστικών κέντρων και στο αίτημα να γίνουν προσλήψεις, να λειτουργήσουν κι άλλα λεωφορεία, να πυκνώσουν τα δρομολόγια
  • Επειδή άφησε στα σχολεία τμήματα με 25 ή και 28 μαθητές, για να μην προσλάβει εκπαιδευτικούς
  • Επειδή σε χιλιάδες πολυπληθείς εργασιακούς χώρους, όπου η φυσική παρουσία των εργαζομένων είναι απαραίτητη, τα μέτρα είναι από ανύπαρκτα έως ανεπαρκέστατα
  • Επειδή το άνοιγμα στον τουρισμό, παρά τις προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων για τον επικείμενο κίνδυνο και των οικονομολόγων για το μάταιο του πράγματος, έγινε ανεξέλεγκτα και χωρίς σοβαρό συντονισμό – με αποτέλεσμα η πανδημία να εκτοξευτεί και να οδηγηθούμε σε γενικό lock-down
  • Και βεβαίως επειδή η Κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την εξάντληση των πολιτών από την πανδημία, έχει βρει ευκαιρία και νομοθετεί ό,τι δεν μπορούσε να ονειρευτεί ακόμα κι ο φανατικότερος θιασώτης του πιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού - κατάργηση στοιχειωδών κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, περιβαλλοντοκτόνους νόμους, αρπαγή περιουσιών με το πτωχευτικό δίκαιο, κατεδάφιση στα τελευταία ψήγματα κοινωνικού κράτους

 

Για όλα αυτά πρέπει να αγωνιστούμε με όλους τους δημοκρατικούς τρόπους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και αυτής της Κυβέρνησης. Οφείλουμε τέλος να δίνουμε διαρκώς το μήνυμα πως, όποια κυβέρνηση κι αν αναλάβει, θα βρισκόμαστε σε συλλογική ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις επιθέσεις του - δυστυχώς διακομματικού - νεοφιλελευθερισμού εναντίον της Δημοκρατίας και των Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων

 

 

ΕΛΜΕ Χίου

 

Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.

 

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  Χίου για την 47η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 

 

Σήμερα συμπληρώνονται σαράντα εφτά χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σαράντα εφτά χρόνια από μια κρίσιμη ιστορική στιγμή της νεότερη Ελλάδας, που προκάλεσε καθοριστικούς τριγμούς στη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά και προσδιόρισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ανελεύθερο καθεστώς και τις μεθοδεύσεις του, που είχαν επιβληθεί στη χώρα από το 1967.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ένα δημιουργικό πολιτικό ξέσπασμα των νέων της εποχής.

Και έτσι έχει μείνει μέχρι σήμερα στη συλλογική μνήμη. Η επέτειος εκείνης της στιγμής, κάθε χρόνο αποτελεί πηγή έμπνευσης για νέους όλων των μετέπειτα γενιών. Αποτελεί πηγή πολιτικών αναζητήσεων, πηγή διεκδικήσεων για ένα καλύτερο μέλλον και πηγή δημοκρατικών οραμάτων.

Κάθε χρόνο τιμούμε τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν κάλεσμα σε αγώνα για τη νέα γενιά και τον λαό. Συνθήματα όπως Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία αγγίζουν και σήμερα τους νεότερους – σε μια εντελώς διαφορετικά δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Αυτό όμως δεν επιτρέπει, ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό μια κυβέρνηση στο όνομα των πραγματικά δύσκολων συνθηκών, να θέτει σε δεύτερη μοίρα κοινωνικά αιτήματα, ανάγκες και δημοκρατικές ελευθερίες.

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείο ας ξαναθυμηθούμε ότι η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Αυτή είναι η διαρκής τιμή για όσους αγωνίστηκαν για την πτώση της δικτατορίας και για όσους έχασαν τη ζωής του γι΄ αυτό. Αλλά και η διαρκής υποχρέωση για τους νέους της δικής μας εποχής, που αναζητούν μια δημιουργική διέξοδο και ένα καλύτερο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα