Ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας για το Cine Κήπος

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 18/05/2020 - 19:20
Χιακή συμπολιτεία

Η δημοτική αρχή εν μέσω γενικής καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, αποφάσισε να παραχωρήσει σε ιδιώτη το Cine Κήπος, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Χίου και βρίσκεται υπό τη διαχείριση της ΔΗΚΕΧ. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα στον πολιτισμό της Χίου.

 

Το θέμα, παρότι είναι πολύ σημαντικό, δεν ήρθε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Αφορμή για την ιδιωτικοποίηση υπήρξε η αίτηση ενός και μόνο ιδιώτη και η απόφαση ελήφθη στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΗΚΕΧ, στο οποίο δε συμμετέχει το σύνολο των εκλεγμένων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

 

Το Cine Κήπος δεν αποτελεί απλά ένα θερινό σινεμά. Είναι ένας δημόσιος χώρος, στην καρδιά του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της πόλης, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις φορέων όλου του νησιού. Να θυμίσουμε μόνο τη φιλοξενία του φεστιβάλ Cineμάθεια, τις παρουσιάσεις βιβλίων, τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ. Επιπρόσθετα, η επιλογή των ταινιών που προβάλλονται δεν επιλέγονται μόνο με βάσει την εμπορικότητα τους αλλά και ποιοτικά κριτήρια. Τέλος, το αντίτιμο του εισιτηρίου ήταν αισθητά χαμηλότερο, καθιστώντας προσβάσιμη την έβδομη τέχνη σε όλους και όλες.

 

Το επιχείρημα περί μη οικονομικής βιωσιμότητας του σινεμά δεν ευσταθεί, αφενός γιατί το ποσό είναι πολύ μικρό και αφετέρου γιατί οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν οφείλουν πάντα να είναι κερδοφόρες.

 

Η Χιακή Συμπολιτεία για τους λόγους αυτούς, με επιστολή της ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να τεθεί το θέμα προς αναλυτική συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του.

 

pligma_gia_ton_politismo_tis_hioy_i_parahorisi_toy_cine_kipos_se_idioti

Σχετικά Άρθρα