Ανακοίνωση του Επιλελητηρίου Χίου μετά την συνάντηση με τον υπουργό μετανάστευσης

Κυρ, 24/01/2021 - 07:32

«Σήμερα η διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου Χίου συναντήθηκε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, καθώς θεωρήσαμε χρέος μας να ασκήσουμε για μια ακόμη φορά πίεση, ώστε να επισπευσθεί η λύτρωση της Χίου από την ιδιότυπη ομηρεία, στην οποία έχει καταδικασθεί.

Κατά τη συνάντηση εργασίας εκθέσαμε με δεδομένα τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις (εθνικές, οικονομικές, κοινωνικές) της μεταναστευτικής κρίσης για τα νησιά του Β. Αιγαίου.

Επισημάναμε το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι τοπικές επιχειρήσεις και καταστήσαμε σαφές το εξής:

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι για τα ακριτικά νησιά έφθασε πλέον η ώρα των έργων. Οι τοπικές κοινωνίες επί πέντε έτη άκουσαν και πίστεψαν πολλές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και πλέον περιμένουν πράξεις. Δεν είμαστε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης και η αφέλεια δεν συγχωρείται για κανέναν.

Θα είμαστε εδώ με υπευθυνότητα να συζητήσουμε την επόμενη φάση διαχείρισης του προσφυγικού, όταν υλοποιηθεί με πράξεις η εξαγγελία για εκκένωση της ΒΙΑΛ.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και τα χρονοδιαγράμματα των οποίων η τήρηση κάπου πάντα… κολλάει (εν μέρει ή εν συνόλω) δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν βάση για εποικοδομητικό διάλογο και ανάληψη πρωτοβουλιών καλής πίστης μονόπλευρα».

Σχετικά Άρθρα