Χίος, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Χίου

Κυρ, 29/09/2019 - 20:48
ΠΑΜΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΟΚΤΩΝΒΡΗ 10.30Π.Μ.

ΕΙΣΟΔΟ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τη συλλογική οργάνωση και τους αγώνες των εργαζομένων!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της 24ωρης ΑΠΈΡΓΙΑΣ.

Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε το ανάστημα μας και να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Τα όσα προβλέπονται στο "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο που κατέθεσε για "δημόσια διαβούλευση" η κυβέρνηση της ΝΔ, ξεπερνούν κάθε προσδοκία των επιχειρηματικών ομίλων. Επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η " ανάπτυξη για όλους" που διατυμπανίζει η ΝΔ είναι ανάπτυξη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και κόλαση για τους εργαζόμενους.

Ξηλώνει κλαδικές συμβάσεις ή στην καλύτερη των περιπτώσεων τις καθιστά μη εφαρμόσιμες σε συνδυασμό με τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που δίνει στην εργοδοσία. Ενισχύει τις ενώσεις προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής, προβλέπει την υπερίσχυση τοπικών κλαδικών συμβάσεων έναντι κλαδικών συμβάσεων, με στόχο το περαιτέρω τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων μας. Ορίζει συνυπεύθυνους τους εργαζόμενους για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!

Η ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Θεσπίζει το «ηλεκτρονικό μητρώο» και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις γενικές συνελεύσεις μονιμοποιώντας και επεκτείνοντας την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σωματεία, καταργώντας τα καταστατικά τους, φακελώνοντας τους εργαζόμενους. Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν τα σωματεία στο "γύψο", θέλουν να μας αφοπλίσουν για να λεηλατούν χωρίς εμπόδια τις ζωές και τα δικαιώματα μας, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτα την κερδοφορία τους.

Να μην το επιτρέψουμε! Η απεργία δεν είναι «τουφεκιά στον αέρα», ούτε έχει «φάει τα ψωμιά» της, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Αν ήταν έτσι δεν θα τη βάζανε στο στόχαστρο. Δεν θα έβγαζαν 9 στις 10 απεργίες παράνομες. Δεν θα έτρεχαν στα δικαστήρια οι εφοπλιστές για τη μια μέρα απεργία στις 24 Σεπτέμβρη 2019. Τους πονάει κάθε οργανωμένη πράξη αντίστασης μας.

Για αυτό ακριβώς καλούμε κάθε συνάδελφο στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχει πειστεί να απεργήσει να οργανωθεί στο μοναδικό ταξικό σωματείο στον ιδιωτικό τομέα στο νησί μας, στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

Δυναμώνουμε το σωματείο μας, δυναμώνουμε τους αγώνες μας. Αυτό φοβούνται για αυτό παίρνουν αυτά τα μέτρα. Ας κάνουμε το φόβο τους πράξη. Έχουμε τη δύναμη οργανωμένα , συλλογικά και αγωνιστικά να τους εμποδίσουμε, να διεκδικήσουμε όσα σήμερα έχουμε ανάγκη και καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να υπερασπιστούμε το μοναδικό όπλο που έχουμε, τα ταξικά μας σωματεία.

Παλεύουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες  για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα!

Ούτε λεπτό αναμονής, ούτε μια ώρα χαμένη. Καλούμε σε συντονισμένο – μαζικό – ενωτικό – ταξικό αγώνα.

Ο κάθε συνάδελφος ξεχωριστά κι όλοι μαζί οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ώστε ο αγώνας μας να δυναμώσει και να έχει συνέχεια.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Το Δ.Σ

"Σημαδεύονται από το φιάσκο της «απεργίας» και την πλήρη αδράνεια σε άλλους τομείς "
Πέμ, 12/12/2019 - 11:28

Με ανακοίνωσή της η Συμπαράταξη Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο ασκεί κριτική στις 100 πρώτες ημέρες διοίκησης της περιφέρειας υπό τον Κώστα Μουτζούρη.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Αξιοποιώντας την εκδήλωση της επαναλειτουργίας του δημόσιου ΚΤΕΟ, ο κ. Μουτζούρης έκανε έναν απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης του. Έναν απολογισμό που έγινε μια μέρα πριν το μεγάλο φιάσκο της «απεργίας» που εξαγγέλθηκε πομπωδώς ως πρώτο βήμα εναντίωσης στη πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων μεγάλων διαστάσεων. Ένα φιάσκο που σημαδεύει τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Μουτζούρη ο οποίος από τη μέρα της ορκωμοσίας δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της δικής του αρχής είναι το προσφυγικό.

Έχοντας πρακτικά σπαταλήσει τις 99 από τις 100 αυτές μέρες στο προσφυγικό, δεν είχε να δείξει ως έργο κάτι περισσότερο από τη λειτουργία του ΚΤΕΟ που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Ο κ. Μουτζούρης βέβαια δήλωσε ότι οι μέρες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο και τους συνεργάτες του για την οργάνωση των υπηρεσιών και γενικά της Περιφέρειας.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα μας επιτρέψει να έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη, όπως την έχουμε δημόσια εκφράσει μέσα από 4 επερωτήσεις, 18 δελτία τύπου και αναρίθμητες άλλες παρεμβάσεις, όπου και όταν χρειάζεται, και ειδικά μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η οργάνωση της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της δεν μπορεί παρά να γίνει με βάση συγκεκριμένους στόχους και ένα σχέδιο δράσης. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν υπάρχει παρόλο που η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τον προκάλεσε πολλές φορές να το καταθέσει και να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης. Έτσι:

• Δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία επεξεργασίας του επιχειρησιακού προγράμματος δράσης της ΠΒΑ που κατά νόμο αποτελεί τον καθημερινό μπούσουλα λειτουργίας τόσο των αιρετών όσο και των υπηρεσιών αφού καταγράφει στόχους, δράσεις και τρόπους υλοποίησης.
  • Δεν ξεκίνησαν καν οι διαδικασίες σύστασης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, του θεσμοθετημένου οργάνου για τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού πλαισίου της περιφέρειας και αρμόδιου οργάνου για την έκφραση γνώμης για το τεχνικό πρόγραμμα.
  • Δεν έφεραν, ως Περιφερειακή Αρχή, συγκεκριμένη πρόταση κατανομής των πόρων του προϋπολογισμού στους επιμέρους τομείς ευθύνης της Περιφέρειας, ενώ φρόντισε ο ίδιος να απορρίψει χωρίς συζήτηση την μόνη συγκροτημένη πρόταση με συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκε, αυτή της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.
  • Δεν έφερε για συζήτηση το Τεχνικό Πρόγραμμα μαζί με τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και αποτυπώνει έστω έμμεσα την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφερειακής Αρχής.
  • Δεν έχει φέρει προς συζήτηση στο ΠΣ την πορεία του τρέχοντος ΕΣΠΑ και προτάσεις για την επιτάχυνση του, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις που δημιουργούν κίνδυνο απώλειας πόρων.
  • Δεν έχει φέρει προς συζήτηση στο ΠΣ το σχέδιο του ΕΣΠΑ 2021-27, αλλά ούτε και τις μελέτες ωρίμανσης έργων που θα προταθούν κατά προτεραιότητα για χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δώσαμε από την αρχή έμφαση στην αναγκαιότητα ύπαρξης αναπτυξιακών στόχων, συνολικών και ανά τομέα, και συγκεκριμένου σχεδίου δράσης που προφανώς θα εξειδικεύεται με το χρόνο και θα προσαρμόζεται στις συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται. Χωρίς αυτό ο μηχανισμός υλοποίησης δράσεων και έργων δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε στοιχειωδώς, όπως διαπιστώνεται σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ψάχνουν στοχοθεσία και βηματισμό. Χωρίς αυτό δεν θα αναπληρωθεί ο χαμένος «αναπτυξιακός χρόνος» όπως αποτυπώνεται από τις επιδόσεις της ΠΒΑ αλλά και από αυτές τις απορροφήσεις των διαθέσιμων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίζουμε να πιέζουμε καθημερινά και με κάθε πρόσφορο μέσο την Περιφερειακή Αρχή ώστε να πετύχουμε αυτό που υποσχεθήκαμε στους πολίτες των νησιών μας: να εργαστούμε ώστε το καράβι «Βόρειο Αιγαίο» να αλλάξει πορεία με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και οι «επιβάτες» του να δουν καλύτερες μέρες."