Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Ανησυχία ΟΗΕ για την Μόρια - Εισηγείται άμεση αποσυμφόρηση

Τρί, 11/02/2020 - 22:31

Tην έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια εκδήλωσε η Υπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, εισηγούμενη την επίσπευση των κυβερνητικών σχεδίων για μεταφορά χιλιάδων αιτούντων ασύλου από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Σε δηλώσεις του, τις οποίες φιλοξενεί ο Guardian, o εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Andrej Mahecic σημειώνει: «Περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν πλέον σε κέντρα υποδοχής σε πέντε νησιά ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για 5.400 ανθρώπους. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όσων βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής, γεγονός που επιδεινώνεται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης», αναφέρει.

Ο ίδιος προσθέτει:  

«Η Ελλάδα έχει υπάρξει γενναιόδωρη και έχει δείξει συμπόνια στους πρόσφυγες, παρά την ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση και τα νησιά του Αιγαίου έχουν σηκώσει ένα εξαιρετικά δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι ζωτικής σημασίας άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους  και να δεχθούν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο με το άνοιγμα των νέων χώρων υποδοχής».

Ο εκπρόσωπος καταλήγει: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων της για τη μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα». 

Αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, οξύνονται οι αντιδράσεις από την πλευρά των δημάρχων των νησιών οξύνονται, ενώ δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση άσκησαν και κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε την αναβολή, της προγραμματισμένης για την Πέμπτη, συνάντησης με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών.

Μιλώντας νωρίτερα, στον ρ/σ Θέμα 104,6, ο δήμαρχος Μυτιλήνης ζήτησε «να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές, λέμε όχι σε νέα δομή στο νησί» μιλώντας για πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο. Ο κ. Κυτέλης αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Μόρια αλλά και στην απώλεια του αισθήματος ασφάλειας από τους δημότες. «Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική. Επιμένουμε για μαζική και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, τόνισε ότι «θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot». Ο κ. Κόλλιας τόνισε πως «από το νησί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και έρχεται η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά εξήγγειλε αποσυμφόρηση, έρχεται σήμερα με αστραπιαία κίνηση να δεσμεύσει κάτι, να το περάσει με τον χειρότερο τρόπο στη χώρα της δημοκρατίας για να κατασκευάσουν κλειστή δομή».

Όπως εξήγησε «η υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει 800 ανθρώπους . Τώρα λένε ότι αντί για 10 στρέμματα επιτάσσουμε και τα 70 στα Λέπιδα με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δομή και να φιλοξενούνται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες».

«Είμαστε τελείως αρνητικοί» υπογράμμισε και ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, όσον αφορά το σχέδιο των επιτάξεων, τονίζοντας πως «για εμάς το νο1 είναι να κλείσει η υπάρχουσα δομή μέσα στο Βαθύ». Μιλώντας και αυτός στον ρ/σ Θέμα 104,6, ανέφερε πως το σχέδιο για το νέο κλειστό κέντρο είναι «μη διαχειρίσιμο» εξηγώντας ότι δεν υπάρχει δίκτυο νερού και αποχέτευση. «Το να υδροδοτήσεις μια ολόκληρη πόλη 7.000 ανθρώπων δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες».

Καθημερινή

 
 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 12/08/2020 - 06:46

Ανατολικά κινείτο το απόγευμα της Τρίτης το Oruc Reis παραμένοντας πάντως εντός της περιοχής που έχει «οριοθετήσει» η παράνομη τουρκική Navtex.

Ωστόσο δεν υπήρχαν ενδείξεις που να παραπέμπουν σε ευρύτερη αποκλιμάκωση.

Το Ορούτς Ρέις είχε φθάσει το πρωί της Τρίτης στα 52 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχοντας απλώσει μεν τα καλώδιά του χωρίς όμως να προχωρεί σε έρευνα, εμποδιζόμενο από τον θόρυβο που προκαλούν οι πολλές ναυτικές μονάδες στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις απόπειρες προπαγάνδας. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργεί Αμυνας εφανίζει το Ορούτς Ρέις εν πλω, η δε ανάρτησή του συνοδεύεται από το εξής (grosso modo) μήνυμα:

«Εμπνευσμένο από την ένδοξη ιστορία μας, την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τις προσευχές του ευγενούς έθνους μας, είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να προστατεύουμε όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα μας».

Παράλληλα, τα κρατικά τουρκικά μέσα προχώρησαν σε μία πρωτοφανή κίνηση, να μεταφράσουν  τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν στα ελληνικά με κεντρικό μήνυμα μία αποστροφή του Τούρκου προέδρου: «Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Απάντησαν στα μηνύματα

Από ελληνικής πλευράς τα πολεμικά πλοία που παρακολουθούν αδιάκοπα την πορεία της σκάφους εξακολουθούν να εκπέμπουν συνεχή, ανά περίπου 15 λεπτά, μηνύματα, με τα οποία ζητούν την απομάκρυνση του τουρκικού από την περιοχή.

Την Τρίτη πάντως οι συνοδευτικές μονάδες του τουρκικού σκάφους απάντησαν με προκλητικό τρόπο στα μηνύματα αυτά ζητώντας την απομάκρυνση των ελληνικών πολεμικών με το επιχείρημα ότι βρίσκονται εντός …τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά ψυχραιμίας, αλλά και αποφασιστικότητας, στέλνοντας μήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα.

Επί του πεδίου, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τεθεί σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας, ενώ μονάδες του Π.Ν. και αεροσκάφη της Π.Α. είχαν αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο όπου αναμενόταν το τουρκικό ερευνητικό, μετά την παράνομη NAVTEX.

Καθημερινή