Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Από το Μουσείο Μαστίχας στο… διάστημα

Καθήλωσε τους εκατοντάδες θεατές ο Καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 18/08/2019 - 07:52

«Πάντες οι άνθρωποι του ειδέναι ορέγονται φύσει».

Είναι στην φύση του ανθρώπου να θέλει να μάθει, είπε πριν 2300 χρόνια ο προ, προ, προπάππους μας Αριστοτέλης.

Αυτή η φύση τον ώθησε να ψάξει τι τον περιβάλλει, από την γη μέχρι τον ουρανό, που το ενδιαφέρον μάλλον ήταν μεγαλύτερο, αφού όσο πιο άπιαστο είναι κάτι τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί.

Αυτή η φύση οδήγησε και ένα αμούστακο αγόρι απ’ τον Βροντάδο να φτάσει στις ΗΠΑ για σπουδές, για Ακαδημαϊκή και ερευνητική καριέρα και από εκεί, στη χώρα που δεν είχαν πρόβλημα να κάνουν έναν... μετανάστη επικεφαλής της NASA, να φτάσει ως το διάστημα και κυρίως πέρα απ’ αυτό.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, ο Βρονταδούσης Ακαδημαϊκός, ο Χιώτης Αστροφυσικός και Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, καθήλωσε το βράδυ του Σαββάτου το πολυπληθές ακροατήριο του, στο Μουσείο Μαστίχας, στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αστρονομίας Χίου.

Και το καθήλωσε, γιατί με πολύ απλό τρόπο, παρουσίασε αυτό που από την φύση μας… ορεγόμαστε όλοι, το διάστημα που μας περιβάλλει και όσο μάλλον αυτό που περιβάλλει το ίδιο, ότι βρίσκεται δηλαδή έξω απ’ το Ηλιακό μας σύστημα, όπου ξέρουμε ότι βρίσκονται εκατομμύρια ήλιοι αλλά δεν ξέρουμε πόσα… εκατομμύρια είναι.

Και η καθήλωση ήταν λογική, όπως και τα δεκάδες ερωτήματα που ακολούθησαν αφού εκτός απ’ όλα τα άλλα ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ο πατέρας τον δύο Voyager (ταξιδευτής) των δύο δηλαδή μη επανδρωμένων διαστημόπλοιων, αυτών που τόσα χρόνια μας μεταφέρουν αμέτρητες πληροφορίες για τον κόσμου που μας περιβάλλει και κυρίως έξω απ’ αυτόν.

Ο Καθηγητής εξήγησε με την βοήθεια οπτικοακουστικών συστημάτων την λειτουργία των… παιδιών του, καθώς και τα δύο εκτοξεύτηκαν το 1977 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και έκτοτε ταξιδεύουν μέχρι να χαθούν στο… πουθενά, αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει… πουθενά. Και αυτό γιατί οι δύο… ταξιδευτές, με τα πολύπλοκα όργανα τους, που διευθύνονται από την NASA, πέρασαν, φωτογράφησαν, ανέλυσαν κ.λ.π. από όλους τους γνωστούς μας Πλανήτες, που τιμή για την ιστορία της χώρας μας, τα διεθνή τους ονόματα είναι όλα ελληνικά, πέρασαν από τον Δία το 1979 για παράδειγμα, βγάζοντας τον μόνο… 19.000 φωτογραφίες, το 1980 από τον Κρόνο και τον δορυφόρο του τον Τιτάνα, και συνέχισε προς τα πάνω… λέμε τώρα εμείς απέχοντας από τον Ήλιο μόλις 10,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ο Σταμάτης Κριμιζής αφού ανέλυσε, συνοπτικά εννοείται, τι είδαμε και μάθαμε μέσω των δύο Βόγιατζερ, έφτασε στο 2013 όπου ο Βόγιατζερ 1 έγινε το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από άνθρωπο που βγήκε από το Ηλιακό μας σύστημα, όπου περιμέναμε τα βρούμε το… κενό, πλην όμως ο «ταξιδευτής» μετέδιδε ήχους από θύελλες!

Τι άλλο θα μάθουμε δεν ξέρουμε. Ξέρουμε ότι το 2020 οι ταξιδευτές θα μας αφήσουν, αφού θα τελειώσουν οι μπαταρίες τους.

Που θα πάνε;. Αν πάνε ποτέ σε άλλους Ήλιους και κάποιος τους… τσιμπήσει, έχουν μέσα τους ένα χρυσό δίσκο με ήχους, μουσική και 115 εικόνες απ’ τον πλανήτη γή.

Αρκεί αυτός που θα τα βρεί να έχει υπολογιστή να τον διαβάσει και λέμε τώρα εμείς, και σε σχέση με τον δικό του πολιτισμό, δεν τον δεί όπως τον δίσκο της… Φαιστού.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, σταμάτησε κάποια στιγμή την διαστημική περιήγηση του, σε ένα ταξίδι, που δεν σταματά ποτέ, με την κλασσική ρήση ανάλογη με αυτή του Αριστοτέλη για την δίψα της μάθησης, ότι θα πρέπει να φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τον πλανήτη που ζούμε αφού ακόμα και αν υπάρχει άλλος να μας φιλοξενήσει δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε ποτέ.

Σχετικά Άρθρα

Το γκριζάρισμα  Αιγαίου από Καραμανλή – Ανδρέα και ο Κυριάκος …
Παρ, 05/06/2020 - 18:14

«Τα βίντεο του ελληνικού λιμενικού, που δείχνουν τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκες με βομβαρδισμένους πρόσφυγες ( βομβαρδισμένους από τη ...χριστιανική Δύση  )  συνοδεύοντάς τις μέχρι το ελληνοτουρκικό σύνορο, αποδεικνύει οτι ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα επίθεση στο μέτωπο Έβρος- Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειος . Και η απάντηση είναι : «Κάντο, όπως ο Μητσοτάκης !» .Ο οποίος, απρόσμενα , αντέταξε άμυνα , δείχνοντας οτι τα σύνορα μπορούν να φυλαχθούν ! Ο Πρωθυπουργός επέδειξε ηγετική αποφασιστικότητα, έχοντας και τη στήριξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος έδειξε ηγετικότητα , με δεδομένη την ύπαρξη μιας υπερ- διεθνιστικής τάσης στο κόμμα του».

Αυτά ανέφερε , καλεσμένος των  Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, στην  εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, Παρασκευή πρωί,  στον ΣΚΑΊ, ο Κώστας Μαρδάς.

Τα κύρια σημεία της ανάλυσής του Χιώτη δημοσιογράφου, σύμφωνα με ανάρτησή στο facebook  :

«Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας σε ενδεχόμενο επεισόδιο στα ανατολικά της Κρήτης, έχοντας μελετήσει  τη διαχείριση των κρίσεων που έκαναν οι Πρωθυπουργοί , από το 1955 , ας ξέρουν οι Έλληνες οτι υπάρχουν ...δυόμιση δρόμοι:

« Ο ένας δρόμος είναι ο συμβιβασμός… Είτε μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , που σημαίνει μείωση κυριαρχίας μας και δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο ή απώλεια εν δυνάμει δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ...Είτε συμβιβασμός  μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων,  που σημαίνει παζάρι...

« Ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη άρνηση συμβιβασμού , που σημαίνει οτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξαναπάμε στρατιώτες...

« Και ο μισός δρόμος - μισός γιατί όπου νάναι ..τελειώνει λόγω Ερντογάν - που σημαίνει μια ειρήνη, αλλά με πάγωμα δικαιωμάτων μας. Όπως συνέβη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κρίση του Χόρα τον Αύγουστο του 1976... Που, ναι μεν έκανε παρενόχληση στο ερευνητικό της Τουρκίας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μας, αλλά στο τέλος, για να αποφύγει τον πόλεμο, αναγκάστηκε με το Πρωτόκολλο της Βέρνης να αποδεχθεί το γκριζάρισμα - πάγωμα ερευνών και γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Και αναγκάστηκε να το κάνει, γιατί οι ΗΠΑ δεν μας στήριξαν και γιατί η ΕΟΚ κράτησε ουδέτερη στάση...

«Το ίδιο έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Μάρτη του 1987. Που, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία του Καραμανλή ως ... παράδοση εθνικής κυριαρχίας, λέγοντας οτι δεν τον δέσμευε , όταν η Τουρκία έβγαλε το "Πίρι Ρέις" σε απάντηση της γεώτρησης που ανακοίνωσε η Καναδική εταιρεία Ντένισον στο Βόρειο Αιγαίο, ναι μεν κινητοποίησε με ενθουσιασμό Στρατό και Λαό, αλλά :  Διαπιστώνοντας  ότι έμεινε μόνος, αφού δεν έκλεισε η αμερικανική Βάση της Νέας Μάκρης, αφού η Βουλγαρία όπου έστειλε τον Παπούλια έκανε μια αόριστη δήλωση υπέρ της ειρήνης και αφού η Σοβιετική Ένωση τήρησε πονηρή ουδετερότητα υπέρ της Τουρκίας, έκανε και αυτός πίσω. Και ακύρωσε τη γεώτρηση έξω από τη Θάσο, όπως είχε απαιτήσει ο Οζάλ. Αλλιώς, η Τουρκία θα έκανε και εκείνη γεώτρηση...».

 

Ο Κώστας Μαρδάς επεσήμανε την ουσιαστική ταύτιση πολιτικών όσον αφορά την κατάληξη των δύο μεγάλων κρίσεων,  που μοιάζουν πολύ με την εν εξελίξει κρίση  :

« Και οι δύο λοιπόν ηγέτες πάγωσαν τις έρευνες - γεωτρήσεις… Να γιατί δεν έχουμε πρόβλημα τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο... Διότι η Τουρκία θέτει το δίλημμα: Ή σταματάτε τις γεωτρήσεις, ή θα κάνουμε και εμείς ... Και πάμε σε πόλεμο!».

 

Ο Χιώτης δημοσιογράφος επέμενε στην πολιτική αποφυγής  τακτικών πρωτοβουλιών  χωρίς αμυντική θωράκιση  που , όπως έχει γράψει στο βιβλίο του ΠΡΟ- ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ  σε άρθρα του και έχει προβλέψει σε συνεντεύξεις του ,  προκαλούν  το θηρίο Ερντογάν την ώρα που όλοι το χαϊδεύουν:

«Το θέμα είναι να μη κάνουμε παρορμητικές κινήσεις - όπως έκαναν οι αδελφοί μας Κύπριοι - που πραγματοποίησαν γεωτρήσεις, εξωθώντας όμως τον Ερντογάν να κάνει επτά άγονες μεν, αλλά επτά γεωτρήσεις διχοτόμησης της ΑΟΖ , υπό την ανοχή ΗΠΑ, Ευρωπαίων, Ισραηλινών ,Αιγυπτίων και Ρώσων . Δίνοντάς του το πάτημα να μας κυκλώσει από το νότο με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και φέρνοντας το πυρηνικό Πακιστάν στο Αιγαίο!».

Και προειδοποίησε με νόημα:

« Ας έχουμε υπόψη μας,  οτι ,όσο προχωρούμε τον αγωγό East Med , τόσο , φέρνουμε ένα θερμό επεισόδιο πιο κοντά...».

Σημειωτέον ότι στο τέλος της ανάρτησής του , συμπλήρωσε:

 

«...Και,  επειδή σε μια πρωινή εκπομπή, ο χρόνος είναι περιορισμένος, να προσθέσω στην παραπάνω ανάλυσή μου, οτι στη σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας, να μην ξεχνάμε πως  οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ως κηδεμόνες της περιοχής... Κηδεμόνες που εμείς ζητήσαμε...».