Χίος, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου

Απογευματινές κινητοποιήσεις από το Εργατικό Κέντρο για το πολυνομοσχέδιο

Στις 25 και 27 Σεπτεμβρίου
Πέμ, 19/09/2019 - 15:24

Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης καλεί το Εργατικό Κέντρο Χίου τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη που επιφέρει αλλαγές σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δεδομένα. Συγκεκριμένα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του Εργατικού Κέντρου την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου την ίδια ώρα σε εξόρμηση στους χώρους εργασίας και την αγορά της πόλης μας για την ενημέρωση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

"Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση ικανοποιεί τις ποιο ακραίες απαιτήσεις των πιστωτών αλλά και των μεγάλων εργοδοτών της χώρας.

Η επιλογές της είναι όλες σε βάρος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση δημιουργεί επιχειρήσεις δυο ταχυτήτων αυτές που θα τηρούν την ΣΣΕ και αυτές που θα εξαιρούνται. Με αποτελέσματα αρνητικά για τους εργαζόμενους με μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας ειδικά στις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τη τήρηση των συμβάσεων εργασίας λόγο ανταγωνισμού.

 Με το νομοσχέδιο αυτό μεταλλάσσετε το Εργατικό Δίκαιο, από δίκαιο προστασίας του εργαζομένου σε δίκαιο προστασίας των κακόπιστων εργοδοτών. Ένα νομοσχέδιο χωρίς διάλογο, που αποκλείει τους εργαζόμενους από αυτόν τον διάλογο.

Εξαιρεί από τις κλαδικές συμβάσεις τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ειδικά σε μια χώρα σαν τη δική μας με μνημόνια, κόκκινα δάνεια και δεκαετή κρίση.

Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα σε όλες της διαπραγματεύσεις ο ισχυρός είναι πάντα ο εργοδότης. Με δεδομένο μάλιστα ότι σε άρθρο του νομοσχεδίου περιορίζει δραστικά την προσφυγή στη διαιτησία (ΟΜΕΔ).

Στο ίδιο άρθρο δίδεται η δυνατότητα να γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για την κήρυξη Απεργίας αλλά με τους όρους που θέτει ο εκάστοτε Υπουργός.

Περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο εξουσιοδοτική διάταξη προς τον Υπουργό να ρυθμίζει κάθε θέμα σχετικά με το μητρώο, ιδίως σε σχέση με την αντιπροσώπευση συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών. Εξουσιοδοτεί τον Υπουργό να αποφασίζει αν η ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ η ΓΣΕΕ και οι κλαδικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές και μπορούν να υπογράφουν τις εθνικές και κλαδικές συμβάσεις. Όλα στο έλεος του Υπουργού μας γυρίσουν σε καθεστώτα που ίσχυαν πριν 50 χρόνια για να κυριαρχήσουν οι ισχυροί.

Δίνεται η δυνατότητα η επιχειρησιακή σύμβαση να κυριαρχήσει ακόμα και της εθνικής ειδικά στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

Ακόμα και αν το επιχειρησιακό σωματείο έχει το σθένος να μην συμφωνήσει τότε ο Υπουργός θα καθορίσει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που θα εξαιρούνται.

 Με την νέα ρύθμιση η κυβέρνηση περιορίζει δραστικά την προσφυγή των εργαζομένων στην Υποχρεωτική διαιτησία του ΟΜΕΔ για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας.

  • Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φθηνής και απ’ αξιωμένης εργασίας .
  • Ανάπτυξη δεν γίνεται με μειωμένους μισθούς και απ’ αξιωμένες συμβάσεις.
  • Ανάπτυξη γίνεται με μισθούς που καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων και δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες."

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 11/12/2019 - 18:40

«Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει σχέδια τα οποία στη συνέχεια δεν εφάρμοσε» τόνισε αρχικά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου όπου δόθηκε στις 11 το πρωί της Τετάρτης κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δημάρχους Λέσβου, Στρατή Κύτελη, Μυτιλήνης και Ταξιάρχη Βέρρου, Δυτικής Λέσβου. Στη συνέχεια ο κ. Μουτζούρης εξήγησε ότι από την εμπειρία του έχει δει ότι για όποιο έργο δεν υπάρχει τοπική συναίνεση τότε δεν επιβάλλεται. «Εμείς συμπαρατασσόμεθα με τις τοπικές κοινωνίες. Κατά τ’ άλλα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Είναι προφανές ότι οι διοικούντες βρίσκονται σε σύγχυση» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Για τις μη κινητοποιήσεις ο κ. Μουτζούρης ανέφερε:
«Ήταν το πρώτο βήμα αυτή η συνέντευξη Τύπου. Η αντίδρασή μας είναι η κλιμάκωση, δεν πήγαμε στο τελικό βήμα από την πρώτη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τους φορείς, παρίσταντο ο κ. Μυρσινιάς και ο κ. Παπαρίσβας που έλαβαν την απόφαση να κλείσουν και στη συνέχεια το ανέτρεψαν.»

Ας σημειωθεί ότι χτες ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Χατζηκομνηνός εκπροσωπώντας τον κ. Μουτζούρη συναντήθηκε με τον υπουργό, κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος από την πλευρά του περιμένει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

«Δείξαμε την αλληλεγγύη ως λεσβιακός λαός και τώρα δυστυχώς μείναμε μόνοι μας. Ο Δήμος Μυτιλήνης φιλοξενεί 20.000 κόσμο με ό,τι συνεπάγεται αυτό στα θέματα υγείας και ασφάλειας. Θέλησα ομόφωνα και με το Δημοτικό Συμβούλιο να δείξουμε ομοψυχία. Στη συνέχεια συνταχθήκαμε με την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά και αποφασίσαμε αυτά που κοινοποιήσαμε, Οι αποφάσεις μας είναι σαφέστατες και θα φτάσουν ως το τέλος, δεν θα σταματήσουμε και θα κλιμακώσουμε ως το τέλος, και μιλάω και ως πρόεδρος της ΠΕΔ», τόνισε ο κ. Στρατής Κύτελης παραθέτοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Κύτελης ανέφερε ότι η βούληση του Δήμου Μυτιλήνης είναι να κλείσουν όλες οι δομές, αλλά και η Μόρια.

Αππό την πλευρά του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος αρχικά ευχαρίστησε τους εμπόρους, καταστηματάρχες και επαγγελματίες της Καλλονής που έκλεισαν ερμητικά την αγορά της Καλλονής και δεν υπάρχει ούτε καφές να πιουν. «Αυτό μας φορτώνει το βάρος για τις περαιτέρω ενέργειες. Δεν ήρθα να βάλω επαναστατικόμετρο εδώ, όμως» τόνισε επισημαίνοντας την ομόφωνη θέση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου για «καμιά απολύτως δομή στο νησί της Λέσβου, και όχι μόνο στον δικό μας δήμο. Ξέρετε πολύ καλά ότι τον περασμένο μήνα αποφασίσαμε να κλείσουμε την μία παράνομη προσωρινή δομή. Μετά την έλευση του υφυπουργού κ. Στεφανή, συντοπίτη μας, κάναμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο». Καταλήγοντας μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι είναι ασόβαρη αντιμετώπιση η μη συμπερίληψη της τοπικής κοινωνίας και η επιβολή νέας δομής παρά τις τοπικές αποφάσεις «και αυτό ρίχνει την μπάλα, σ εμάς, στην αυτοδιοίκηση. Πιστεύω βέβαια ότι η αυτοδιοίκηση ασκεί μεταναστευτική πολιτική, αλλά δεν είναι ούτε τυφλή ούτε κουφή και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να συνεχίσουμε» τόνισε επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια θα μεταβεί στη συγκέντρωση που διεξάγεται από τις 11 το πρωί της Τετάρτης στην Καλλονή.

Πηγή: Στο νησί