Αραγής ο Μαλαφής στο αντιμόνιο

Πλην αντιπολιτεύσεων και Γ. Αμέντα
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 23/01/2025 - 05:57

Σε μια μεγάλης διάρκειας συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να συζητήσει το θέμα των εξορύξεων αντιμονίου στην Βόρεια Χίο, εφόσον υπάρξει εκμεταλλεύσιμο μετάλλευμα, όταν τεθούν οι όροι περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην ουσία δηλαδή γνωμοδοτικά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν τάσσεται κατά σε πιθανή επένδυση, που θα βγάλει την βόρεια Χίο από τον χάρτη της ερήμωσης.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση, που διεκόπη αρκετές φορές λόγω εντάσεων, κατατέθηκαν απόψεις και προβληματισμοί, φορέων και πολιτών για το μέλλον της Αμανής αλλά και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επένδυσης για όλη τη Χίο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα μετα από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο του σώματος Κλέαρχο Χρύση να το αποδέχεται και να το εντάσσει στην συνεδρίαση και το Δήμαρχο Χίου Γιάννη Μαλαφή να ζητά η συζήτηση αυτή να μεταφερθεί στη  μελλοντικό χρόνο όταν ζητηθεί η γνωμάτευση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Να μην δεχτεί μια επένδυση που έχει καταστροφικές  συνέπειες κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης, λέγοντας ότι με βάση τα στοιχεία επιστημόνων  για τις αρνητικές συνέπειες  της εξόρυξης και εκμετάλλευσης του αντιμονίου το σώμα δεν έπρεπε  καν να μπει στην διαδικασία της συζήτησης του θέματος αλλά να το απορρίψει ασυζητητί.

Από την πλευρά κάτοικων και φορέων της Αμανής κατετέθηκαν προβληματισμοί, ανησυχίες αλλά και η διαφωνία για την συγκεκριμένη ενέργεια που προτίθεται να πράξει το υπουργείο Ενέργειας στην περιοχή με την πλειονότητα των ομιλητών να ζητά το ενδιαφέρον για την περιοχή να μεταφραστεί σε τοποθετήσεις ιατρών και ενεργειών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων με μορφές ήπιάς ανάπτυξης.

Από την πλευρά τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την καταστροφή, όπως την χαρακτήρισαν, της Χίου  ζήτησαν από τους δημοτικούς σύμβουλους της συμπολίτευσής να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να καταψηφίσουν την πρόταση Μαλαφή, εκτιμώντας ότι δίνει χρόνο στο Υπουργείο να εκτελέσει το σχεδιασμό του.

Τη σκυτάλη των τοποθετήσεων πήραν δημοτικοί σύμβουλοι  με τα πυρά των παριστάμενων να δέχονται οι τοποθετήσεις των συμβούλων της συμπολίτευσης  γεγονός που οδήγησε σε μια ακόμη διακοπή της συνεδρίασης.

Λίγο μετα τα μεσάνυχτα και εν μέσω έντονων διαμαρτυριών η πρόταση των αντιπολιτεύσεων καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους σύμβουλους της Δημοτικής Αρχής με εξαίρεση  την ψήφο του Γιάννη Αμέντα που τάχθηκε υπερ των θέσεων της αντιπολίτευσης.

Μετά την συνεδρίαση ενώ από άλλη μια Επιτροπή αγώνα, αυτή τη φορά κατά των εξορύξεων εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, η κοινωνία της Χίου έδωσε δυναμικό παρόν. Εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από τη δημοτικό συμβούλιο. Η παρουσία της αστυνομίας (ποιος αλήθεια την κάλεσε;) δεν λειτούργησε αποτρεπτικά.

Η χιακή κοινωνία βροντοφώναξε για ακόμα μια φορά αυτό που ήδη ξέραμε: Η σχεδιαζόμενη επένδυση δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή και το υπουργείο, αλλά και οι υποψήφιες εταιρείες, θα πρέπει να τη λάβουν υπόψη.  

Η δημοτική αρχή Χίου του κ. Μαλαφή αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά κατώτερη των περιστάσεων. Μετά την απαξίωση της δικής της απόφασης για σύγκλιση θεματικού δημοτικού συμβουλίου όπου επιστήμονες θα έδιναν απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από δημότες και φορείς κατά τη διαβούλευση του προσχέδιου του διεθνούς διαγωνισμού, σήμερα επιχείρησε να μην συζητηθεί το θέμα, πιέζοντας να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο και να ψηφίσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όταν δηλαδή θα είναι πολύ αργά. Ο κ. Μαλαφής επιχειρεί και πάλι να φέρει την κοινωνία της Χίου προ τετελεσμένων πλέον ενεργειών, όταν πλέον δεν θα υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. 

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, όπου τοποθετήθηκαν φορείς, κάτοικοι και σύλλογοι των χωριών, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι η δημοτική αρχή, αντί να λάβει υπόψη τη βούληση των δημοτών που εκπροσωπεί, αρνείται να λάβει σαφή απόφαση ενάντια στην καταστροφική κυβερνητική πολιτική των εξορύξεων. Σήμερα ο δήμαρχος κ. Μαλαφής και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, συναινοντας στην ανεπιστρεπτί μόλυνση του νησιού και αυτό θα τους στοιχειώνει τώρα και στο μέλλον.

Όπως έχει γίνει σαφές από πλήθος απαντήσεων στη διαβούλευση, ανακοινώσεων (με πιο πρόσφατη αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Χίου), δημοσιευμάτων και άρθρων ενημερωτικών εκδηλώσεων, οι επιστήμονες έχουν καταρρίψει τα επιχειρήματα περί ασφάλειας των υπόγειων εξορύξεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας, συνδυασμού των εξορύξεων με τον τουρισμό (!) ή «ανάπτυξης» της βορειοδυτικής Χίου και «ζωντανέματος» της Αμανής. Το μόνο που θα φέρει η σχεδιαζόμενη επένδυση είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού, και όχι μόνο της περιοχής εξόρυξης. 

Η κοινωνία της Χίου έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και θα δώσει με επιτυχία και αυτή τη μάχη ενάντια στην καταστροφή του νησιού μας».

Από την Ν.Ε. παράλληλα του ΣΥΡΙΖΑ Χίου ανκοινώθηκαν τα εξής: 

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δυστυχώς δεν είχε θετικό αποτέλεσμα.

Η δημοτική αρχή αγνόησε τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αμανή.

Επίσης φαίνεται να προσπερνά τους αρμόδιους φορείς και τους επιστήμονες που έχουν αναλυτικά περιγράψει τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η εξόρυξη αντιμονίου.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου ακόμη μία φορά δηλώνουμε την διαφωνία μας με την εξόρυξη που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να κάνει στην Αμανή.

Ο κ. Αργύρης Κλουβάκης επέλεξε εχθές να υποστηρίξει την δημοτική αρχή. Είναι προσωπική του απόφαση, δική του επιλογή, και σε καμία περίπτωση εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου δεν μας εκφράζει.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της Αμανής, αλλά και ολόκληρου του νησιού συνεχίζεται.

Η δική μας παράταξη, το δικό μας κόμμα είναι ιδεολογικά και πολιτικά αντίθετο σε τέτοιου είδους εξορύξεις που μολύνουν το περιβάλλον και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν.

Δεν κάνουμε πίσω, είμαστε αντίθετοι με την εξόρυξη αντιμονίου στο νησί μας.

arragis_o_malafis_-_katapsifisthike_i_protasi_ton_antipoliteyseon

Σχετικά Άρθρα