Χίος, Τρίτη 7 Απριλίου

Άτομα με Αναπηρία: Θύματα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης των Κατρούγκαλου – Βρούτση

Δελτίο Τύπου του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α.
Τρί, 18/02/2020 - 11:04

Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη! Με τους αλλεπάλληλους αντιασφαλιστικούς νόμους των εκάστοτε κυβερνήσεων έχουμε ήδη οδηγηθεί σε μείωση συντάξεων, σε αύξηση των ορίων ηλικίας, σε μειώσεις παροχών σε φάρμακα, σε θεραπείες, σε τεχνολογικά βοηθήματα. Άρα έχουμε ήδη δραματικές επιπτώσεις στον ανάπηρο και την οικογένειά του. Είναι γνωστό ότι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες σταματούν ή δεν κάνουν ολοκληρωμένα τις θεραπείες τους, γιατί απλά δεν έχουν να πληρώσουν.

Μεθοδικά υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός όλα αυτά τα χρόνια για τη δραστική μείωση των αναπηρικών συντάξεων με πρόσχημα των υπαρκτών περιπτώσεων ανάπηρων - «μαϊμού». Ο στόχος όμως ήταν οι γενικευμένες περικοπές στις συντάξεις μας. Τα ίδια άλλωστε έκαναν και με τα επιδόματα, αλλά και με κοινωνικές δαπάνες όπως το Φάρμακο.

Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιήθηκε το ΚΕΠΑ - ως εργαλείο περικοπών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το 2008 οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ στο σύνολο των συνταξιούχων ήταν το 14%. Σήμερα το ποσοστό έχει πέσει κάτω από το 6%. Ενδεικτικό είναι ότι τον Αύγουστο του 2016 μείωσαν κατά 25% τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ για τις αναπηρικές συντάξεις.

Δεν ξεχνάμε ότι πρώτα ο νόμος Κατρούγκαλου έβαλε στο ασφαλιστικό την έννοια της ανταποδοτικότητας και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με τον διαχωρισμό της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική. Αυτό υλοποιεί και ο νόμος Βρούτση, γι’ αυτό και η ΝΔ συγχαίρει το ΣΥΡΙΖΑ. Η σύνταξη χωρίστηκε σε δύο σκέλη:

 • την εθνική μέχρι 384 ευρώ γι' αυτόν που έχει ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% και μειώνεται κατά 25% σ' αυτόν που έχει ποσοστό αναπηρίας 67% - 80%, και στο 50% (δηλαδή 192 ευρώ) γι' αυτόν που έχει ποσοστό αναπηρίας 50% - 67%.
 • την ανταποδοτική είναι με βάση τα χρόνια και τις εισφορές που έχει πληρώσει ο ασφαλισμένος. Προς το παρόν οι παλιότεροι δεν έχουν μείωση, λόγω της «προσωπικής διαφοράς», που παρέμεινε, κάτω από τους αγώνες, και αν καταργηθεί οι μειώσεις θα είναι μεγάλες.

Στους νέους συνταξιούχους - μετά το νόμο Κατρούγκαλου - οι συντάξεις διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, από 300 έως 700 ευρώ λιγότερα από αυτά που θα έπαιρναν αν έβγαιναν με το παλιό καθεστώς. Σε περίπτωση που κάποιος βγει με αναπηρική σύνταξη, μπορεί να πάρει σύνταξη αναπηρίας των 350 ευρώ, δηλαδή 50% μικρότερη σε σχέση με παλιότερα. Μοναδική εξαίρεση είναι αυτοί που μένουν ανάπηροι εξαιτίας εργατικού ατυχήματος, όπου η σύνταξή τους δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 768 ευρώ.

Τι θα γίνει με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, σε περίπτωση ατυχήματος στα πέντε ή και στα δέκα χρόνια ασφάλισης και αν χρειαστεί μακροχρόνια θεραπεία, ή αν καταστεί ανίκανος προς εργασία ο εργαζόμενος; Τι θα έχει ο «ατομικός του λογαριασμός» για να εξασφαλίσει τα αναγκαία για εκείνον και την οικογένειά του; Τι γίνεται αν χρεοκοπήσει η ασφαλιστική όπως η «Enron» στην Αμερική ή η «Ασπίς Πρόνοια» στην Ελλάδα;

Μετατρέπεται λοιπόν η κοινωνική ασφάλιση σε ατομική ευθύνη στο μεγαλύτερο μέρος της, με τις εισφορές των εργαζομένων να τζογάρονται και με στόχο να απαλλαγούν οι εργοδότες και το κράτος από την ευθύνη για την εξασφάλιση της Υγείας, της Πρόνοιας εμάς και των οικογενειών μας. Γι’ αυτό εξασφαλίζουν μία ελάχιστη σύνταξη - φιλοδώρημα, και από κει και πέρα σπρώχνουν τον εργαζόμενο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο όνομα της ανάπτυξης. Ποια ιδιωτική ασφαλιστική όμως καλύπτει ΑμεΑ; Με τι ύψος ασφαλίστρων;

Αυτή είναι η ζούγκλα της ανταποδοτικότητας και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος των Κατρούγκαλου - Βρούτση.

Η «ευαισθησία» που όλοι διακηρύσσουν για τα ΑμεΑ αποκαλύπτεται όταν έρθει η ώρα να αποφασίσουν καιι να υλοποιήσουν τις πολιτικές αυτές που «εξασφαλίζουν» χρήματα για το κράτος και τους έχοντες, μειώνοντάς τα από τις ανάγκες μας!

 

Απαιτούμε:

 • Δημόσια, υποχρεωτική και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση με κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων που έχουν τζογαριστεί ή κλαπεί όλα αυτά τα χρόνια.
 • Πλήρη αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Σύνταξη για τα ΑμεΑ στο ύψος των αναγκών μας.
 • Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και Πρόνοιας. Αύξηση στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, της ασθένειας, με δωρεάν υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις (προγεννητικού ελέγχου, μαγνητικές, αξονικές κλπ) ανά τακτά χρονικά διαστήματα με Δημόσιες δομές πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης.
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς και στο δομημένο περιβάλλον.
 • Δωρεάν παροχή από το κράτος όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και τεχνολογικών βοηθημάτων που έχουν ανάγκη τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες.
 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία.
 • Κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των Α.με Α.
 • Επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων, οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων/αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με Βαριά Αναπηρία.
 •     Π.Ο.Α. με Α.Β.Α. καλεί τους Φορείς-μέλη της να συμμετάσχουν στις κατά τόπους εκδηλώσεις-ενημέρωσης για την κοινωνική ασφάλιση, όπου αυτές ανακοινωθούν ότι θα γίνουν. Στη Χίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στο Ομήρειο Π.Κ. στις 6 το απόγευμα.
 •     Προετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας στις κατά τόπους κινητοποιήσεις και συμμετέχουμε στην Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 18/2/2020.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ  Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α.

ΤΟ Δ.Σ.

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου
Δευ, 06/04/2020 - 20:57

Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες τη διενέργεια έντονων ζυμώσεων σχετικά με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα λειτουργήσει ως καραντίνα για τους πιθανούς νεοεισερχόμενους πρόσφυγες/μετανάστες. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια ορθή τακτική καθώς καθημερινά παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε για την επικίνδυνη πανδημία του ιδού covid-19, ο οποίος πλήττει όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί το κομβικότερο ζητούμενο που πολιτική ηγεσία και πολίτες πρέπει να έχουμε στον νου μας.

          Στα πλαίσια λοιπόν, αυτών των ζυμώσεων πληροφορούμαστε ότι ως πιθανή λύση προκρίνεται ιδιωτικός χώρος εντός του αστικού ιστού, δίπλα από την ΔΕΗ, κοντά στον Κάμπο και τον Καρφά, στις παρυφές των συνόρων του χωριού μας.

          Ως κοινότητα Θυμιανών, ερχόμαστε νωρίς να καταστήσουμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε ο πιθανολογούμενος αυτός προσωρινός χώρος καραντίνας να λάβει στην πορεία μόνιμα χαρακτηριστικά κλειστής ή ανοιχτής δομής.

          Γι' αυτόν το λόγο και επειδή ως πρώτιστο στόχο θέτουμε την αγαστή συνεργασία με την δημοτική αρχή αλλά και την κυβέρνηση, που εκπροσωπεί εδώ στο νησί μας ο Υπουργός κύριος Νότης Μηταράκης, εκφράζουμε την έντονη επιθυμία μας να ενημερωθούμε αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά και τα χρονικά όρια που θα τεθούν στην όποια σύμβαση ετοιμάζει το δημόσιο με τον εν λόγω ιδιώτη του ακινήτου.

          Χωρίς αμφιβολία είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει στο συμβόλαιο που θα δημιουργηθεί ρήτρα η οποία θα εξασφαλίζει ότι από τη στιγμή που θα αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα μέτρα γενικότερης πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, θα πάψει και ο χώρος αυτός να χρησιμοποιείται για παραμονή προσφύγων/μεταναστών. Αυτό φυσικά συνεπάγεται ότι το συμβόλαιο θα πρέπει να έχει ισχύ 1,5- 2 μηνών περίπου (κι αν τα μέτρα παραταθούν να ξανανανεώνεται για το ανάλογο διάστημα). Οπωσδήποτε δεν πρόκειται να δεχτούμε ένα συμβόλαιο αορίστου ή εν πάσει περιπτώσει απροσδιορίστου χρόνου, διότι δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση αργότερα να οδηγηθούμε σε τετελεσμένα γεγονότα, ούτε και θα τα ανεχτούμε.

          Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο Δήμος και Υπουργείο πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια να μας έχουν ενδελεχώς ενημερώσει όπως κι εμείς με αυτό το κείμενο σπεύδουμε να καταστήσουμε σαφείς τις προθέσεις μας. Ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για μικρούς και μεγάλους. Η κοινωνία μας και η πολιτικοί μας ταγοί έχουν αναλάβει την διεξαγωγή ενός μεγάλου αγώνα από τον οποίο πρέπει να εξέλθουμε νικητές. Επομένως η ειλικρίνεια των προθέσεων και των επιδιώξεων μας για όλα τα θέματα που μας απασχολούν συνιστά ένα απαραίτητο συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του τόπου μας.

          Το παρόν δημοσιεύεται εις γνώση των πολιτών,του Δήμου Χίου και των δημοτικών Παρατάξεων, τουΥπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη.

 

Ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου,                           Τα μέλη στου συμβουλίου,

Μαμαλής Γεώργιος                                                              Βλάχος Κωνσταντίνος

                                                                                              Δαμίρης Κωνσταντίνος

                                                                                               Επιτροπάκης Χρήστος

                                                                                               Καρασούλης Δήμος

                                                                                                Πατελίδας Γεώργιος

                                                                                                Φραγκάκη Χρυσάνθη