Αυτά είπε επί λέξη για τα ΜΑΤ ο Νότης Μηταράκης

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 19/05/2020 - 07:58

Η υπόθεση των ΜΑΤ ρίχνει ακόμα τη σκιά της στο νησί.

Επειδή αποτέλεσε ένα από τα καίρια τμήματα της γνωστής συνέντευξης του υπουργού Νότη Μηταράκη, δίνουμε στη δημοσιότητα το αναλυτικά απομαγνητοφωνημένο σημείο, και για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών και για την... ιστορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να ολοκληρώσω την ερώτηση; Αυτό το οποίο σας βαραίνει εδώ στη Χίο, είναι ότι ήταν απόφαση Μηταράκη, με αυτόν τον θεαματικό τρόπο να κατέβουν οι 300 άνδρες των ΜΑΤ στη Χίο και να ακολουθήσει όλο αυτό το οποίο είδαμε.

Η ερώτηση είναι η εξής. Μέχρι στιγμής η λέξη συγνώμη προς τη Χίο ή προς τη Λέσβο αντίστοιχα δεν έχει ακουστεί. Αυτό το οποίο έχει ακουστεί, είναι ότι ο Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην κυβέρνηση αναλαμβάνει και την αντίστοιχη ευθύνη που του αναλογεί.

Μία συγνώμη στη Χίο, ούτως ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Να προχωρήσουν τα πράγματα παρακάτω, να ανοίξει ξανά ο διάλογος και να σταματήσει αυτό το πολεμικό κλίμα, θα υπάρξει; Θα ακουστεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να συμπληρώσω κάτι Παντελή. Και αν δεν ακουστεί η συγνώμη, λέω, αν δεν ακουστεί. Αναγνωρίζετε με τα σημερινά δεδομένα, ότι ήταν λάθος η κίνηση πολεμικής αποστολής των ΜΑΤ στα νησιά;

Κος ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:

Κατά πρώτον, να πω ότι δεν ήταν απόφαση Μηταράκη, αλλά έχω ξεκάθαρα προσωπική ευθύνη ως μέλος της κυβέρνησης. Είναι δεδομένο ότι όταν συμβαίνει κάτι το οποίο το κάνει η κυβέρνηση, εγώ ως μέλος της κυβέρνησης αναγνωρίζω ότι έχω πλήρη ευθύνη.

Παρότι δεν έχω την αρμοδιότητα όπως ξέρετε, της ελληνικής αστυνομίας. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζω τον εαυτό μου από μία συλλογική κυβερνητική απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν ρωτηθήκατε για τον τρόπο που θα επιχειρηθεί; Είναι ένα ερώτημα βασικό.

Κος ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:

Υπήρχε μια συλλογική κυβερνητική απόφαση σε μία εποχή που θα σας πω ότι ως προς τον κορωνοϊό και ως προς το θέμα της ασύμμετρης απειλής, η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε δίκιο.

Εκ των υστέρων δικαιωθήκαμε, ότι όταν εμείς λέγαμε τον Φεβρουάριο, ότι είναι κρίσιμο, όπως βάζουμε φράχτη στον Έβρο, να βάλουμε φράχτη και στα νησιά, είχαμε δίκιο.

Είπανε κάποιοι τότε ότι ο κορωνοϊός ήταν μια πρόφαση. Οι ίδιοι λέγανε τον Απρίλιο, τι κάνετε για τον κορωνοϊό στις δομές. Περιφράξτε τις δομές να μη βγουν στην πόλη.

Οι ίδιοι λέγανε, προσέξτε μη συμβεί κάτι με απέναντι, γιατί έχουμε κόσμο και στη Χίο. Και εκεί πράγματι, στη ΒΙΑΛ. Η ΒΙΑΛ δεν μπορεί να ελεγχθεί. Το λέω καθαρά.

Η Μόρια ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να ελεγχθεί. Άρα, δεν είχαμε άδικο στο ότι χρειαζόταν να κλείσει η ΒΙΑΛ και να υπάρχει μια κλειστή δομή.

Δεν είχαμε άδικο στο ότι δεν είχαμε συνομιλητές. Γιατί τα επεισόδια τα πρώτα γίνανε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν είχα έρθει ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πολύ πριν έρθουν τα ΜΑΤ.

Υπήρχε μία εκτίμηση στην ελληνική αστυνομία, η οποία ήταν ορθή, ότι αν ερχόντουσαν τα μηχανήματα μόνα τους, θα τα είχανε κάψει και δεν θα είχανε φτάσει ποτέ στο 17.

Αν είχε έρθει το πλοίο μόνο με μηχανήματα και είχανε βγει 10 εργαζόμενοι ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τι μηχανήματα; Μια μπουλντόζα έφερε.

Κος ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:

Αυτή η μπουλντόζα και οι επόμενες μπουλντόζες αν είχαν έρθει, δεν θα είχαν φτάσει ποτέ στο 17 και μέχρι το 17 υπήρχαν παγίδες στο δρόμο. Τους ρίξανε ρουκέτες. Υπήρχε ένα πολύ έντονο πολεμικό κλίμα.

Άρα, η αστυνομία είχε πληροφόρηση, ότι αν είχε προσπαθήσει να φτάσει, δεν θα μπορούσε να φτάσει με ομαλό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Συγνώμη, ρίξανε ρουκέτες στην μπουλντόζα;

Κος ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:

Ρίξανε ρουκέτες, βρονταδούσικες ρουκέτες και ρίξανε και αντίστοιχη ρουκέτα και προς το ελικόπτερο της ελληνικής αστυνομίας που πετούσε επάνω.

Μισό λεπτάκι, να τα τελειώσω. Η αστυνομία επέλεξε να στείλει περισσότερες δυνάμεις απ’ ό,τι θα περίμενες, γιατί θεωρούσαν ότι αν στείλουν περισσότερες δυνάμεις δεν θα υπάρχουν επεισόδια.

Ο στόχος της ελληνικής αστυνομίας ήταν να μην υπάρχει κανένα επεισόδιο. Να μην ακουμπηθεί κανείς. Και στα Μεστά, όταν ρώτησα μετά, γιατί χρησιμοποιήθηκαν χημικά; Ήταν για να μην υπάρχει σωματική επαφή και να χτυπήσει κανείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και γιατί έσπασαν αυτοκίνητα;

Κος ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:

Μισό λεπτάκι.

Κος ΤΖΟΥΜΑΣ:

Τώρα να μπούμε σε αυτή τη λογική;

Κος ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:

Όχι, θα την πούμε. Αυτή η λογική κύριε Τζούμα συζητιέται.

Κος ΤΖΟΥΜΑΣ:

Εδώ χτυπήσανε πριν βγουν τα ΜΑΤ.

Κος ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:

Μισό λεπτό. Αυτό συζητιέται στα σπίτια και πρέπει να συζητηθεί.

Κος ΤΖΟΥΜΑΣ:

Χτυπήσανε τον κόσμο πριν βγουν τα ΜΑΤ κύριε Υπουργέ. Χτυπήσανε τον κόσμο στο λιμάνι πριν ακόμα έρθει το πλοίο. Κ

Κος ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:

Υπήρχε μια πολύ μεγάλη ένταση. Αυτή η μεγάλη ένταση δυστυχώς, ξέφυγε απαράδεκτα και από την αστυνομία και θέλω να σας πω ότι προσωπικά, συστηματικά παρακολουθώ, χωρίς να είμαι γνώστης της λεπτομέρειας ή εάν επιτρέπεται, την ένορκη διοικητική εξέταση που διεξάγεται από την ελληνική αστυνομία.

Την παρακολουθώ προσωπικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ένα κατηγορητήριο είναι όμως και για τους 29 προς το παρόν.

Κος ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:

Όλα ακόμα είναι σε επίπεδο προ διαδικασίας και για τους 29 και για την αστυνομία. Η αλήθεια είναι ότι ξέφυγε και ξέφυγε πολύ άσχημα.

Και για αυτό έχω εκφράσει μια πραγματική λύπη, η οποία είναι μια πιο βαθιά φράση από ένα τυπικό συγγνώμη, γιατί αυτά που είδα με πληγώσανε απόλυτα και οι σκηνές στα Μεστά, που ήταν απαράδεκτες.

Βέβαια δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι το να υπάρχουν κάτοικοι που νοιώσανε την ανάγκη να αντιδράσουν, το σέβομαι. Το να υπάρχουν κάτοικοι που νιώσανε την ανάγκη να πάνε σε ένα ξενοδοχείο που κοιμάται κόσμος, να τους δείρουν, εκ φεύγει του πολιτισμού μας.

Όπως εκ φεύγει του πολιτισμού μας οι σκηνές που είδαμε στα Μεστά κατά την αποχώρηση της αστυνομίας, που σπάσανε αυτοκίνητα. Αυτά είναι πράγματα που ξεφύγανε.

Θέλω να σας πω, ότι εκείνες τις ημέρες κυκλοφορούσαν απίστευτα ψέματα προς τον κόσμο, δηλητηριάζοντας καθημερινούς ανθρώπους.

Ότι πάνε να μας χτίσουνε μία δομή 40.000 ανθρώπων, πάνε να μας διώξουν από το νησί μας. Ακούστηκαν πράγματα τα οποία όχι εκ φεύγουν της πραγματικότητας, εκ φεύγουν πολλαπλάσιο της πραγματικότητας.

notis_mitarakis_analamvano_gia_ta_mat_tin_eythyni_poy_moy_analogei

Σχετικά Άρθρα