Αυτά γιορτάσαμε την 21 Νοεμβρίου

Άρθρο του Αντιστράτηγου ε.α. Ηρακλή Βούλσου, τέως Στρ. Διοικητή Χίου
Κυρ, 22/11/2020 - 08:18

Η 21 Νοεμβρίου κάθε χρόνου είναι μεγάλη θρησκευτική εορτή. Η Ορθοδοξία εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου. Αυτήν την ημέρα λοιπόν επέλεξε η πολιτεία, σαν ημέρα των Ενόπλων της Δυνάμεων.

Η μνήμη είναι βασικός τρόπος και κινητήριος μοχλός της ψυχικής μας ζωής. Κακή λειτουργία της μνήμης οδηγεί τον άνθρωπο σε πνευματική αποχαύνωση και σε βαθειά , ατελείωτη και καταστροφική χειμέρεια πνευματική νάρκη. Ο ετήσιος πανελλήνιος εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων έχει σαν αποστολή να γεωτρήσει την ιστορική μνήμη και να ενδυναμώσει το εθνικό συναίσθημα. Μόνο λαοί μειωμένης εθνικής συνειδήσεως δεν τελούν παρόμοιους εορτασμούς.

Έλληνες με την μακραίωνη ιστορική και πολιτισμική παράδοση χρειαζόμαστε τούτη τη γιορτή, ύστερα από τις διαφόρων μορφών επιδράσεις της τελευταίας τριακονταετίας που έτρωσαν το "πνεύμα’’ των Ενόπλων μας Δυνάμεων και χρειαζόμαστε τούτη τη γιορτή όχι μόνον από χρέος και ευγνωμοσύνη στις αμέτρητες σκιές των μαρτύρων της ελευθερίας, αλλά γιατί τέτοιες γιορτές είναι πρόκληση για γόνιμη επικοινωνία με την ιστορία, διάλογο με το αύριο, επαφή με τον λαό και διά μέσου των ανοικτών πυλών των στρατώνων πόρευση στη νέα χιλιετία.

Ο εορτασμός αυτός μας παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για:

α. Να ανιχνεύσουμε τα λάθη και τα πάθη του παρελθόντος και να διαλεχθούμε αντικειμενικά με την ιστορία.

β. Να αντλήσουμε διδάγματα καθοριστικά για το αύριο.

γ. Να δημιουργήσουμε μια υψηλής στάθμης επίγνωση για το παρόν.

δ. Να ανοίξουμε καινούριους ορίζοντες για το μέλλον.

ε. Να συναινέσουμε μέσα μας παρελθόν και μέλλον και να διαμορφώσουμε άξια ιστορική συνείδηση.

Τέλος:

στ. Να συναισθανθούμε το μεγάλο ιστορικό βάρος και να προσδιορίσουμε άξονες δράσης και πυξίδα πλεύσης, μέσα σε μια παγκόσμια οικονομική λαίλαπα που διαμορφώνει νέες πρακτικές αντίθετες πολλές φορές προς τη διεθνή νομιμότητα

Εορτάζουμε λοιπόν νίκες κατά βαρβάρων . Δοξολογούμε το ακατάλυτο πνεύμα της θυσίας, της ελευθερίας και της αρετής. Όταν δε ομιλούμε εκ του περισσεύματος της καρδιάς προς την νεολαία μας , για τους Σαλαμινομάχους , τους ήρωες του 1821, τους Μακεδονομάχους, τους μαχητές του 1912-13 και των αλβανικών βουνών, τότε συνθέτουμε στις συνειδήσεις των νέων μας , την έννοια της ιστορικής καταγωγής τους με την έννοια της εθνικής προσπάθειας και της εθελοθυσίας χάριν της πατρίδας.

Προαιώνια η πάλη της φυλής μας με το πνεύμα του "κακού", που πηγάζει (η πάλη) από τον έρωτα για την ελευθερία, την τιμή, την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική μας ακεραιότητα και τηνανθρώπινη αξιοπρέπεια Πάλη των Αρχαίων να συγκρατήσουν την Ασιατική λαίλαπα. Πάλη των Βυζαντινών να κρατήσουν την Ευρώπη μακριά από τους βαρβάρους για να σωθεί ο πολιτισμός των Ηρώων του 1821 ενάντια στο γιαταγάνι του ανατολίτη επιβουλέα. Πάλη των φτεροπόδαρων Ευζώνων του 1912-13 για να ακολουθήσει η τιτανομαχία των μαχητών της Πίνδου εναντίον της φασιστικής και ναζιστικής ύβρεως Πάλη σήμερα του νεοέλληνα , ενάντια σε συμφέροντα πολιτικά , οικονομικά , πολιτισμικά κ.λ.π που επιβουλεύονται για μία ακόμη φορά την εθνική μας οντότητα.

Αυτά λοιπόν γιορτάζουμε την 21 Νοεμβρίου.

Νίκες κατά βαρβάρων, νίκη της μικρής μας Ελλάδας, νίκη της ελευθερίας, χωρίς να υπολογίσουμε πόσοι είναι απέναντί μας, γιατί οι αριθμοί ποτέ δεν μας τρόμαζαν. Και σήμερα εδώ αυτήν την μεγάλη γιορτή, αριθμητικά είμαστε πολύ λίγοι ψυχικά όμως πολύ μεγάλοι.

Όμως Κυρίες και Κύριοι δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ζούμε σε μια εποχή αναξιοκρατίας, αδιαφάνειας, διαφθοράς, ανομίας, ανισοκατανομής των οικονομικών μεγεθών, ανεργίας κ.λπ., όπου παραδοσιακές αρχές και αξίες αμφισβητούνται και σταθερά σημεία αναφοράς σιγά-σιγά εκλείπουν.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το νοσηρό κλίμα, τα τελευταία χρόνια, τρώθηκε ανεπανόρθωτα το πνεύμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Οι Ε.Δ. απαξιώθηκαν, λοιδορήθηκαν, ταπεινώθηκαν, μειώθηκαν και ουκ ολίγες φορές προσεβλήθηκαν από τους πάσης φύσεως σαλτιμπάγκους, προκειμένου να προσποριστούν πολιτικά οφέλη, από ανθρώπους που δεν "γνωρίζουν", και πιθανώς έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους στην παραμεθόριο του Κολωνακίου. Έφθασαν μέχρι του σημείου να χαρακτηρίσουν τα στελέχη ως τεμπέληδες και αντιπαραγωγικούς. Ποίους; Αυτούς που σε ξηρά-αέρα και θάλασσα νυχθημερόν φυλούν "Θερμοπύλες".

Αυτούς που ορκίστηκαν να μην υποστείλουν ποτέ και για τίποτα από καμιά βραχονησίδα του Αιγαίου την γαλανόλευκη. Δυστυχώς μεταπολιτευτικά όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας σαν εργαλείο για να κάνουν την δουλειά τους όταν το χρειαζόταν και μετά να το πετάξουν σε μια γωνιά δίκην σκουπιδιού.

Όμως οι παρηκμασμένες ουτοπίες και ψευδαισθήσεις , παράγοντες ολέθρου στην ιστορία ας σκεφθούν ότι η Ελλάδα του σήμερα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα επιτρέψει διάβρωση της εθνικής ψυχής , αλλοίωση της εθνικής μας φυσιογνωμίας, αποκοπή από την παράδοση, θόλωση του ιστορικού όμματος, (ματιού) μόλυνση της Ελληνικής συνειδήσεως, ίσχναση αξιών, ανασφάλεια, κοινωνική αποθηρίωση, πνευματικό μαρασμό, αρχές που δύουν, συμφεροντολογική δράση που αποθρασύνεται, κυνισμό που κυκλοφορεί ανεμπόδιστος, βία που περιφέρεται και καλλιεργείται ασύδοτα, έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο.

Αυτό Κυρίες και Κύριοι είναι το νόημα , το μεγάλο μήνυμα της γιορτής της ημέρας των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Να αγωνίζονται νυχθημερόν και να γρηγορούν οι στρατιώτες της Δημοκρατίας της πατρίδας και της ελευθερίας, για την εξασφάλιση αρχών και αξιών με τις οποίες γεννήθηκε, ανδρώθηκε και γαλουχήθηκε το σημερινό Ελληνόπουλο προετοιμασμένο να "ανοίξει πανιά" για νέους ορίζοντες  καθοδηγώντας και πάλι κατά τη νέα χιλιετία την ανθρωπότητα δια της παροχής "φώτων πολιτισμού" από το άσβεστο κερί της αθάνατης Ελληνικής ψυχής που είναι το αιώνιο πνεύμα, το άφθαρτο και το ακατάλυτο, το οποίο ούτε υποτάσσεται αλλά και ούτε πεθαίνει.

 

Βούλτσος Ηρακλής

 

 

Σχετικά Άρθρα