Αυξανόμενα κρούσματα σε σχολεία - Nα παρθούν επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προστασίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ - ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κυρ, 28/02/2021 - 23:13

Αυξανόμενα κρούσματα σε σχολεία - Ενότητα κι αγώνας για να παρθούν επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προστασίας!

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα τόσο σε μεγάλους εργασιακούς χώρους του νησιού όσο και μέσα στα σχολεία μας. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα συνεχές άνοιξε-κλείσε τμημάτων σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Tα παραπάνω επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τις καταγγελίες γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και των φορέων τους ότι τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν, παραμένοντας αθωράκιστα ακόμα και μετά από τόσους μήνες. Στην ίδια κατάσταση βρέθηκαν απέναντι στο σεισμό, στο χιόνι και στην παγωνιά. Επιβεβαιώνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι βασικοί χώροι μετάδοσης είναι οι μεγάλοι χώροι δουλειάς όπου η εργοδοσία εφαρμόζει τα δικά της πρωτόκολλα προστασίας των κερδών της και όχι της υγείας.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και οι οικογένειές τους, παλεύουν με την πανδημία χωρίς μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, χωρίς περισσότερους εκπαιδευτικούς και αίθουσες, χωρίς ενίσχυση της καθαριότητας με το αναγκαίο και μόνιμο προσωπικό. Η «ατομική ευθύνη» της κυβέρνησης δεν είναι μαγικό φίλτρο, δεν γεννά αίθουσες, προσωπικό ή ατομικά μέσα προστασίας!

Όλα τα πραγματικά μέτρα προστασίας και πρόληψης «κόβονται» χωρίς δεύτερη συζήτηση από την κυβέρνηση γιατί όλα είναι στον Προκρούστη του «κόστους-οφέλους». Πού θέλουν να πάνε τα εκατομμύρια ευρώ που εξοικονομούν;
Εκεί που πήγαν και όσα χάσαμε με τα μνημόνια, στις τσέπες την τραπεζιτών και των επιχειρηματικών ομίλων; Παίξανε στα ζαριά τους μισθούς μας τώρα παίζουνε και τις ζωές μας για τα ίδια συμφέροντα!

Παρόλο το χρόνο για σωστή και έγκαιρη προετοιμασία, δε διασφάλισαν κανένα πραγματικό μέτρο προστασίας της υγείας μέσα στα σχολεία, αλλά αξιοποίησαν το χρόνο αυτό για να επιτεθούν ακόμα περισσότερο στα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών. Θέλουν να την βγάλουν τζάμπα, με μια μάσκα-αλεξίπτωτο, ένα παγουρίνο, με επαναλαμβανόμενο άνοιξε-κλείσε των σχολείων και «τηλεκπαίδευση», χρησιμοποιώντας μάλιστα δήθεν «επιστημονικά» πορίσματα ότι το στρίμωγμα των μαθητών σε 25άρια τμήματα είναι το ίδιο με τη διασφάλιση λειτουργίας των σχολείων με 15 μαθητές ανά τάξη!

Οι εξελίξεις στη Χίο και σ’ όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα των αιτημάτων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, την ανάγκη να ενταθεί σήμερα ο αγώνας συνολικά για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού και των παιδιών του. Επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο τι σημαίνει υγεία – εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή πρέπει να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση και αξιολόγηση με ευθύνη του κράτους, στο μαθητή, το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό. Όχι να αφήνεται το Σχολείο και ο Σύλλογος διδασκόντων στην αγωνία και το φόβο.

Επίσης, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος και πάλι με ιατρική επίβλεψη, να γίνονται άμεσα δωρεάν μοριακά τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος, όπως και στις στενές επαφές, εκπαιδευτικούς, λοιπό προσωπικό, γονείς. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα να κλείνει το τμήμα και να γίνεται απολύμανση του σχολείου.

Με αποκλειστική ευθύνη του κράτους διεκδικούμε δωρεάν και άμεσα:

• Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

• Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στον εμβολιασμό και να εξασφαλιστούν επαρκή εμβόλια τα όλους! Το φιάσκο των ελλείψεων και στο νησί μας είναι ενδεικτικό των ανταγωνισμών, της υγείας - εμπόρευμα.

• Τακτικές απολυμάνσεις και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, στα δημόσια κτήρια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σ’ όλους τους χώρους δουλειάς.

• Άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα για μείωση των μαθητών ανά τάξη και 15μελή τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και σχολικών καθαριστριών, επιπλέον αίθουσες και όχι κοντέινερ.

• Άμεσα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα σχολικά λεωφορεία σε πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προσλήψεις και συχνότερα δρομολόγια λεωφορείων για την μετακίνηση των μαθητών.

• Στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με το απαραίτητο προσωπικό. Στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί και σύνδεσή της με τα σχολεία - νηπιαγωγεία.

Σχετικά Άρθρα