Δ. Καιρίδης στην ΕΡΤ για Τουρκία: «Συνεργαζόμενοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την παράνομη μετανάστευση»

Τρί, 05/12/2023 - 06:15

Στα τρία επίπεδα πιθανής συμφωνίας με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, αναφορικά με το αν επίκειται κάποια συμφωνία κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη 7/12 για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, ούτως ώστε να κερδίσουν και οι δύο χώρες.

Είπε, χαρακτηριστικά: «Υπάρχει το επίπεδο να χαμηλώσει η ένταση και να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο (…) Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ενδιαμέσως, μπορεί να γίνει και υψηλής πολιτικής λόγω της εργαλειοποίησης. Εκεί μπορούμε να κάνουμε πράγματα (…) Έχουμε κάνει έναν οδικό χάρτη, ένα πλαίσιο, το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει διαπραγμάτευση και αν η οριοθέτηση ΑΟΖ αποτύχει, πηγαίνουμε σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο που είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ενώ πρόσθεσε. μεταξύ άλλων:

«Η βάση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι η ευρωτουρκική κοινή δήλωση του 2006. Αυτό τονίστηκε και στην επίσκεψη γενικά και στις Βρυξέλλες πριν από δέκα μέρες από τους Ευρωπαίους και δεν μπορεί να ξανανοίξει αυτό εύκολα ως θέμα, διότι δεν μπορούν να βρεθούν 27 χώρες να συναινέσουν. Προφανώς χρειάζεται μια επικαιροποίηση, μια ανανέωση και η Ελλάδα παίρνει την πρωτοβουλία επ’ αυτού».

Αναλυτικότερα, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε:

«Υπάρχουν τρία επίπεδα: Υπάρχει το επίπεδο να χαμηλώσει η ένταση και να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Όλοι καταλαβαίνουμε τους κινδύνους που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το κόστος αυτού του διαρκούς πολεμικού κλίματος για την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και ούτω καθεξής.

Και δημιουργείται ένα κεκτημένο έτσι, διότι στο μέλλον, αν επιστρέψει η Τουρκία στα παλιά, εμείς θα μπορούμε πάντοτε να λέμε ότι όταν θέλει μπορεί να συμπεριφέρεται εντός του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας, όπως έκανε αυτό το δεκάμηνο από τον Φεβρουάριο και μετά.

Το δεύτερο είναι τα θέματα χαμηλής πολιτικής, τα οποία καμιά φορά υποτιμητικά, λανθασμένα, τα λέμε χαμηλής πολιτικής. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ενδιαμέσως, μπορεί να γίνει και υψηλής πολιτικής λόγω της εργαλειοποίησης. Εκεί μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Όπως και στην Οικονομία, στον Τουρισμό, στον Πολιτισμό, στην Παιδεία.

(…) Έχουμε κάνει έναν οδικό χάρτη, ένα πλαίσιο, το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει διαπραγμάτευση και αν η οριοθέτηση ΑΟΖ αποτύχει, πηγαίνουμε σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο που είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι η ελληνική θέση, η πάγια ελληνική θέση, η θέση των περισσοτέρων ελληνικών κομμάτων θα σας έλεγα. Της συντριπτικής πλειοψηφίας τους.

Και είναι η σωστή θέση η οποία αναδεικνύει το γεγονός ότι εμείς είμαστε χώρα δικαίου, ότι έχουμε τα ισχυρά επιχειρήματα, ότι δεν φοβόμαστε και με μεγάλη αυτοπεποίθηση προσερχόμαστε σε αυτήν την συζήτηση, η οποία δεν έχει κανέναν πανηγυρικό χαρακτήρα. Είναι μια συνάντηση εργασίας και καλό είναι αυτές οι συναντήσεις να χάσουν σιγά – σιγά τον πανηγυρικό και έκτακτο χαρακτήρα τους, να γίνουν κάτι συνηθισμένο μεταξύ δύο γειτόνων».

Ερωτηθείς που οφείλεται η μείωση 60% των μεταναστευτικών ροών που ανακοινώθηκε σήμερα, σημείωσε:

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε μια μείωση 60% σε σχέση με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου που οφείλεται και στο Λιμενικό και την Αστυνομία. Προφανώς η πολιτική είναι πάντα η ίδια, όμως απελευθερώθηκαν δυνάμεις μετά το πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Να θυμηθούμε τις πυρκαγιές, τις εκκενώσεις, την πολύ υψηλή τουριστική σεζόν και κίνηση, όπου το Λιμενικό ήταν απασχολημένο σε πάρα πολλά μέτωπα

(…) Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι προφανώς η συνεννόηση με την Τουρκία. Και να θυμίσουμε ότι 19 Σεπτεμβρίου εγώ συνομίλησα για πρώτη φορά με τον υπουργό Εσωερικών της χώρας, Ali Yerlikaya. Στις 20, tην επόμενη ημέρα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια πύκνωσαν οι συζητήσεις και σε υπηρεσιακό επίπεδο είχαμε μια πρώτη συνάντηση στη Βουλγαρία, τριμερή – Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας και στη συνέχεια στην ίδια την Τουρκία».

Επιβεβαίωσε, ακόμη:

«Θα συμφωνηθεί η εγκατάσταση Τούρκου αξιωματικού στη Λέσβο και Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη, ώστε να παρακολουθούμε καλύτερα οι μεν τους δε. Ήδη έχουμε πολύ καλή συνεργασία της τουρκικής Ακτοφυλακής, η οποία αντιδρά στα δικά μας κελεύσματα, γιατί υπήρξε ένα διάστημα που δεν αντιδρούσαν οι Τούρκοι και άφηναν τις βάρκες να περνούν. Τώρα υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία και στη θάλασσα και στον Έβρο».

Για το ενδεχόμενο αντίδρασης των κατοίκων στη συμφωνία, σημείωσε:

«Αυτό ήταν κάτι που υπήρχε και στο παρελθόν. Είχε ατονήσει λόγω και της μεγάλης έντασης που είχαμε περάσει και είναι κάτι το οποίο το χρειαζόμαστε. Συνεργαζόμενοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παράνομη διακίνηση και την παράτυπη μετανάστευση πολύ καλύτερα. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή μια καλή θέληση από την άλλη πλευρά.

Να πω ότι την ελέγχουμε την Τουρκία ανά 12ωρο. Δεν σημαίνει ότι αυτό σημαίνει τον έλεγχο. Παίρνουμε τα στοιχεία του πόσες βάρκες φύγαν, πόσες βάρκες μαζεύτηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή όταν τους ειδοποιήσαμε, ποιες οι αντιδράσεις δηλαδή – για να ξέρουμε ακριβώς που βρισκόμαστε. Και αυτά τα στοιχεία θα τα δώσω και τώρα που θα συναντηθώ με τον Yerlikaya την Πέμπτη».

Ερωτηθείς για το τι έχει αλλάξει η Τουρκία έχει πάψει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και για το αν υπάρχει ανησυχία να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση, υπογράμμισε:

«Έπεσαν καταρχάς σε μια παγίδα που έστησαν, διότι δεν περίμεναν την πολύ αποφασιστική, δική μας και αποτελεσματική αντίδραση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Αυτή η πολιτική οδηγούσε στην προσέλκυση παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, οι οποίοι λόγω της δικιάς μας καλής φύλαξης δεν μπορούσαν να περάσουν, και έφτασε η Τουρκία κοντά στα 5 εκατομμύρια πια μετανάστες. Την ώρα που η τουρκική κοινή γνώμη έχει στραφεί εντελώς εναντίον τους. Έχουν ένα ανοιχτό σύνορο με το Ιράν, ένα μέρος του οποίου δεν φυλάσσεται καθόλου. Είναι πολύ ορεινό και δύσκολο και περνάει όλη η Ασία από εκεί. Να θυμίσουμε Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές και Ιρανοί έχουν μεγάλο πρόβλημα. Έχουν αποφασίσει -ή τουλάχιστον έτσι λένε και προς το παρόν αυτό δείχνουν- να καταπολεμήσουν με κάθε τρόπο αυτά τα δίκτυα, τα οποία γιγαντώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα της παράνομης διακίνησης

(…) Ο ρόλος του Yerlikaya είναι να “καθαρίσει” το ισχυρό δίκτυο Σοϊλού. Ο Ερντογάν από ένα σημείο και μετά δεν αφήνει δεύτερους και τρίτους – είτε λεγόταν Γκιουλ στο παρελθόν, είτε λεγόταν Γκιουλέν, είτε τον Σοϊλού. Ένας λόγος είναι ότι αυτά τα δίκτυα είχαν διαπλοκή και με τα κυκλώματα των διακινητών και έπρεπε τώρα να μπει μια γραμμή».

Ως προς το αν θα υπάρξει συμφωνία να επανέλθει σε δωδεκάμηνη βάση η δυνατότητα των Τούρκων πολιτών να επισκέπτονται το καλοκαίρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για διακοπές, παίρνοντας βίζα επί τόπου, κάτι που μπορούσαν να κάνουν έως το 2019, επισήμανε:

«Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση η οποία πάει πάρα πολύ καλά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι θέμα συνεννόησης με την Τουρκία. Είναι μια δικιά μας απόφαση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ανήκουμε στο Σένγκεν.

Οι νησιώτες μας το θέλουν πολύ. Οι ακρίτες μας το θέλουν πολύ. Οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ. Οι δήμαρχοι, οι ενώσεις ξενοδόχων, τα επιμελητήρια, οι εμπορικοί σύλλογοι βεβαίως, διότι είναι μια πηγή εσόδων η χορήγηση βίζας.

Αυτό εμείς που θέλουμε είναι να είναι σε δωδεκάμηνη βάση, όχι μόνο για τη θερινή σεζόν – όπως παλιά, να μπορούν και τον χειμώνα, γιατί υπάρχει και χειμερινός τουρισμός σε αυτά τα νησιά, μερικά εκ των οποίων δεν έχουν τουρισμό, δεν είναι όπως η Ρόδος να πούμε. Στην Λέσβο και στη Χίο τα πράγματα είναι πολύ περιορισμένα και είναι μια δύναμη οικονομική, την οποία τη χρειάζονται ως αντιστάθμισμα και του μεγάλου βάρους που έχουν σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια. Οι ακρίτες μας έχουν κάνει πάρα πολλά, έχουν προσφέρει. Η ελληνική πολιτεία οφείλει και είναι πάντα δίπλα τους.

(…) Θα υλοποιηθεί πολύ γρήγορα. Χρειάζεται μια υποδομή από την Ελληνική Αστυνομία. Είναι θέματα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου γιατί θα υπάρχει ο έλεγχος, θα δίνεται η βίζα επί τόπου στα ελληνικά λιμάνια και χρειάζεται αυτή η υποδομή».

Γιατί τις πολιτικές φωνές, όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που λένε ότι είναι κακή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν, σημείωσε:

«Εμείς, και εγώ προσωπικά, ακούμε τον πρώην πρωθυπουργό πάντοτε με πολύ σεβασμό και πολύ προσοχή. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη πολιτική παράταξη. Τώρα που υπάρχει αυτή η περιδίνηση στην αντιπολίτευση, ίσως η μόνη μεγάλη πολιτική παράταξη που επιβίωσε της κρίσης και έχει στις τάξεις της πολλά στελέχη και πολλούς πρώην – δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Από εκεί και πέρα εγώ δεν συμφωνώ και νομίζω ότι ούτε οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά θα συμφωνούσαν με αυτό. Αναφέρομαι δηλαδή στον τότε υπουργό Εξωτερικών, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή στον τότε κυβερνητικό συνεταίρο, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, οι οποίοι έχουν ταχθεί αμφότεροι, πέραν των υπολοίπων, αναφανδόν υπέρ αυτής της πολιτικής, η οποία είναι μια εθνική πολιτική. Κακά τα ψέματα, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και όταν κυβέρνησαν βέβαια και συνολικά μετά το 1974, η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα