"Δεν έμεινε τίποτα, ούτε χορτάρια δεν θα έχουμε να βγάλουμε τον χειμώνα"

Σε απόγνωση οι Πρόεδροι των πληγέντων Κοινοτήτων, σε μια συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου κατώτερη των περιστάσεων
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 27/07/2016 - 22:27

Με την οικονομική ζωή της Χίου στην «εντατική», χτυπημένη αλλεπάλληλα από την  οικονομική κρίση, την έλλειψη τουριστών, τους μετανάστες και τις φυσικές καταστροφές από τις φωτιές των τελευταίων χρόνων, το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποίησε το απόγευμα μια έκτακτη  κατεπείγουσα συνεδρίαση, προκειμένου να κάνει έναν απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς και να λάβει αποφάσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

Μόνο που το μέλλον, φαίνεται να  «κάηκε» για τους οικισμούς που κτυπήθηκαν από την φωτιά της 25ης Ιουλίου, αφού η σιωπή που επικρατούσε κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων των Παρέδρων των οικισμών της Ελάτας, Βέσσας, Λιθίου, Μεστών, Ολύμπων και Αγ Γεωργίου Συκούση, ήταν πολύ πιο θορυβώδης και από την πιο εκρηκτική πολιτική τοποθέτηση.

Πώς να βοηθήσεις τους κατοίκους των μαστιχοχωρίων που έμεναν χωρίς «λόγο ύπαρξης» όπως εύστοχα ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς, χωρίς όμως να αναφερθεί το ίδιο εύστοχα και στις ευθύνες της δημοτικής αρχής, προκειμένου να μειωθούν οι συνέπειες της καταστροφής;

Στο χωριό, δεν υπάρχει νερό, δημοτικός φωτισμός, τηλέφωνο , ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελάτας με τον Πρόεδρο της Βέσσας να συμπληρώνει ότι «πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για χωράφια που δεν έχουμε»…

«Δεν έγινε τίποτα  μετά την καταστροφή του 2012 και τώρα δεν έμεινε τίποτα, τόνισε ο Πρόεδρος του Λιθίου ενώ ο πρόεδρος των Ολύμπων έριξε τα πυρά του και στην δημοτική αρχή αφού η αποψίλωση του χωριού, σύμφωνα με τον ίδιο, κράτησε 4 ώρες με έναν  εργάτη και μια... φυσούνα

Με τον ήρεμο τόνο της απόγνωσης, οι Πρόεδροι των οικισμών αλλά και κάτοικοι, κατέθεσαν τις ζημιές που υπέστη η κάθε περιοχή,  ζημίες που μόλις ενωθούν δίνουν την ακριβή εικόνα του χτυπήματος στην καρδιά της οικονομικής ζωής της Χίου, την Μαστίχα.

Αναφορικά με τις  πολιτικές τοποθετήσεις, κινήθηκαν στα γνώριμα μονοπάτια της  «κουβέντας» που ακολουθεί μια σύμφορα, όπως πλημμύρα ή φωτιά και περιορίστηκε σε τι δεν έγινε, άραγε από ποιούς, και σε τι πρέπει να γίνει, στο... μέλλον.

Η διεκδίκηση  αποζημιώσεων είναι ένα άμεσο(;) μέτρο που όμως δεν θα ζωντανέψει τη καθημερινότητα των πληγέντων. Η χάραξη  αντιπυρικών ζωνών π.χ. μέσω μελέτης, όπως υπέδειξε ο Δήμαρχος Χίου, θα βοηθήσει στο μέλλον  να μην καούν τα αποκαΐδια, ενώ η συσκέψεις όλων των φορέων και η σύσταση διαπαραταξειακών επιτρόπων θα δώσει τροφή στην καθημερινή ειδησεογραφία , αλλά δεν θα κρατήσει  τους κατοίκους στα χωριά που κάηκαν.

Η προσαρμογή χρηματοδοτικού προγράμματος όπως το leader ή το ΕΣΠΑ στις ανάγκες της Ν.Δ Χίου, προκειμένου να γίνουν έργα, ίσως να βοηθήσει, αν και με τους ρυθμούς που κινείται το ελληνικό κράτος θα είναι «επένδυση» για την επομένη γενιά.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, έγινε γιατί έπρεπε να γίνει, λόγω της κήρυξης της περιοχής των οικισμών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το επόμενο τρίμηνο.

Όλα όσα ακουστήκαν είχαν λογική και θα είχαν ουσία αν είχαν εφαρμοστεί το 2012 που πρωτοειπώθηκαν.

Το σήμερα και το κοντινό αύριο αποτυπώνεται στην φράση του Μιχ. Χαλκια πρόεδρου των Ολύμπων…"Δεν έγινε τίποτα, δεν έμεινε τίποτα, ούτε χορτάρια  δεν θα έχουμε  να βγάλουμε τον χειμώνα"

 

 

Σχετικά Άρθρα