Χίος, Παρασκευή 3 Απριλίου

Δεν θέλει... "λευκή νύχτα" το Σωματείο εμποροϋπαλλήλων

Ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου
Τρί, 31/07/2018 - 20:49
αρχείο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Χίου να πραγματοποιήσει "Λευκή νύχτα" στις 10 Αυγούστου 2018, δηλαδή να παραμείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τις 11:00μμ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τους αντεργατικούς νόμους που έχει ψηφίσει, αλλά και μ'  εκείνους των προηγούμενων κυβερνήσεων που εφαρμόζει, έχει λύσει τα χέρια των μονοπωλίων και των μεγάλων αλυσίδων. Όλοι αυτοί οι νόμοι έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη δουλειά την Κυριακή, τις "λευκές νύχτες, τα ευέλικτα ωράρια κλπ. Αυτούς τους νόμου εκμεταλλεύονται ο Εμπορικός Σύλλογος, που κατά τα άλλα καταγγέλλει την κυβέρνηση, αλλά στην ουσία γίνεται ουρά των επιλογών του Επιμελητηρίου Χίου και των πολυεθνικών.

Οι εμποροϋπάλληλοι εργάζονται ολοένα και με χειρότερους όρους χωρίς συμβάσεις και ωράρια, με μισθούς 400 και 500 ευρώ, με δουλειά χωρίς ανάσα και κάτω από την τρομοκρατία και το βάρος της εργοδοσίας. Με τη "Λευκή νύχτα" καλούνται να εργαστούν μέχρι αργά το βράδυ, μορφές που συντελούν στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του ωραρίου στον κλάδο, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων.

Είχαμε προειδοποιήσει από πέρσι, όταν ο εμπορικός Σύλλογος με τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας, αύξησε το ωράριο μέχρι τις 9:30μμ ότι πρόκειται για "δούρειοι ιππο" για την περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου,  κάτι το οποίο καθιερώθηκε και φέτος στις μεγάλες αλυσίδες. Αντίστοιχα πέρσι είχαμε και την παράταση του μεσημεριανού ωραρίου λόγω της αφηξης κρουαζιερόπλοιου. Από αυτές τις ενέργειες βέβαια οι μικροί καταστηματάρχες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εμποροϋπάλληλοι δεν κέρδισαν τίποτα θετικό. Αντίθετα κέρδισαν πρώτη θέση στην ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους.

Στον κλάδο μας ένα μεγάλο ποσοστό εμποροϋπαλλήλων είναι γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σε πιο οξυμένο βαθμό τις συνέπειες των μέτρων αυτών, όντας επιφορτισμένες πέραν της εργασίας τους και με το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών κλπ.

Από την άλλη πλευρά οι μεγαλέμποροι αυξάνουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, μειώνουν το μισθολογικό κόστος, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις γιγαντώνονται, ενώ οι μικροί φτωχοί έμποροι φυτοζωούν, πολλοί από αυτούς δεν αντέχουν και βάζουν λουκέτο.

Είναι αυταπάτη να πιστεύουν οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι ότι ανοίγοντας τις Κυριακές, αξιοποιώντας τις "Λευκές Νύχτες", αλλάζοντας το ωράριο θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και την πολυεθνική.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου δεν οδηγεί σε τόνωση της αγοράς, δεν αυξάνει το εισόδημα των εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων, δεν εξυπηρετεί τους καταναλωτές που είμαστε εμείς, οι άνεργοι, οι χαμηλά αμειβόμενοι και συχνά απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου συνδέεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, της ΣΣΕ, του σταθερού χρόνου εργασίας.

Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους τους κλάδους.

Η "ανάπτυξη", που επικαλείται η κυβέρνηση, είναι τα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους, αλλά αμέτρητες θυσίες για τους εργαζόμενους και κλείσιμο μικρών εμπόρων.

Κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε τέτοιες μεθοδεύσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους να βγουν στο προσκήνιο. Να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους:

  • Όχι στις "Λευκές νύχτες"
  • Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  •  Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μετατροπή τους σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων

Σχετικά Άρθρα

Κοινή ανακοίνωση των Αστυνομικών Ενώσεων των νησιών
Πέμ, 02/04/2020 - 20:17

Άμεση εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τον περιορισμό των νέοεισερχομένων μεταναστών σε κάθε νησί που υπάρχουν ροές, περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, αποσυμφόρηση των Αστυνομικών κρατητηρίων, αναστολή των πτήσεων στο εξωτερικό κ.α. ζητούν με κοινή ανακοίνωση τους οι Αστυνομκές Ενώσεις των νησιών, επισημαίνοντας αναλυτικά.

 

Τις τελευταίες ημέρες, από μέλη μας τα οποία εκτελούν υπηρεσία σε στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) ή έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείρηση των νεοεισερχομένων μεταναστών στην Χώρα, γινόμαστε δεκτές παραπόνων σχετικά με τα μέτρα προστασίας τους από την εξάπλωση του ιού COVID 19, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την υγεία των ιδίων , αλλά και των οικογενειών τους. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε να εκδίδονται διαταγές και να προβάλλεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μεταναστών, αλλά και των συναδέλφων μας, από την πανδημία, τα οποία στην πράξη ή δεν έχουν εφαρμοστεί ή δεν είναι εφικτό πρακτικά να ισχύσουν.

Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε στους συναδέλφους μας στις οικογένειες μας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες να τοποθετήσουμε τα πράγματα στην σωστή τους βάση. Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις δομές έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό οι μετακινήσεις και  σε κάποιες από αυτές  (Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο) έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εξέτασης μεταναστών, οι οποίοι ή δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν. Το θέμα είναι ότι εκτός των ανωτέρω, μας προβληματίζει το κατά ποσό είναι επαρκή και εφικτά στην υλοποίηση τους τα σχέδια που εκπονούνται,  όταν μιλάμε για δομές υπέρκορεσμένες πληθυσμιακά .

Όσον αφορά την διαχείρηση των νεοεισερχομένων, η ανησυχία μας είναι μεγαλύτερη για ευνόητου λόγους, αφού δεν υπάρχουν πουθενά χώροι για την απομόνωση (καραντίνα ) τους, δεν πραγματοποιείται κανένας ιατρικός έλεγχος και παρόλα αυτά συνεχίζονται οι μεταγωγές τους κανονικά. Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν και εντείνουν την ανησυχία των Αστυνομικών οι οποίοι καλούντα καθημερινά να εισέλθουν και να και εκτελέσουν  υπηρεσία εντός  και πέριξ των δομών αλλά και να δακτυλοσκοπίσουν ή να μεταφέρουν τους μετανάστες  ακτοπλοϊκώς, ερχόμενοι αναγκαστικά σε κοντινή επαφή και παραμένοντας για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους μαζί τους.    

Η επίκληση του γεγονότος ότι δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα κανένα κρούσμα στους μετανάστες που φιλοξενούνται στα νησιά μας, είναι αίολη  καθώς κανείς δεν μπορεί να το ξέρει, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί σε κανένα σχετικό ιατρικό τεστ οι παραμένοντες.

 Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι: α) είναι επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης και πλήρους εφαρμογής κατάλληλου σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου να είναι εφικτή , β) η άμεση εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τον περιορισμό των νέοεισερχομένων σε κάθε νησί που υπάρχουν ροές, γ) ο περιορισμός των μετακινήσεων (μεταγωγές) στις απολύτως απαραίτητες και δ) η αποσυμφόρηση των Αστυνομικών κρατητηρίων στα οποία μετά και την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών Άσυλου, την αναστολή των πτήσεων στο εξωτερικό, το κλείσιμο των συνόρων από πολλές χώρες, παραμένουν αλλοδαποί διοικητικοί κρατούμενοι επί μακρών σε αυτά αιτούντες ή μη διεθνούς προστασίας , δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα και συνωστισμό.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Β. ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΛΕΣΒΟΥ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΣΑΜΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΧΙΟΥ

ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΑΠΕΣΣΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

  1.